Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Віртуальний грунт

Земельні кадастри зареєструють в єдину систему
7 березня, 2007 - 00:00

Електронні нововведення останнім часом стали невід’ємно-модною частиною діяльності будь-якого міністерства чи відомства. Слідом за податківцями розмови про необхідність введення єдиної комп’ютерної системи заговорили в Держкомземі. Вирішити всі земельні біди українських селян пропонують за допомогою Єдиного автоматизованого земельного кадастру.

Його створення, безумовно, — вимога часу. Йдеться, перш за все, про неконтрольованість державою загальної кількості земельних угідь, що фактично використовуються. Це завдає фінансових збитків, які вимірюються мільйонами гривень. На думку голови Держкомзему Миколи Сидоренка, наявність такої системи стане «базою для розробки і створення інших кадастрів, які використовуються для побудови муніципальної інфраструктури». Однак чи не найголовніший позитив землевпорядники мають намір отримати за рахунок зменшення кількості часу, витраченого на оформлення земельної ділянки. За словами Сидоренка, більше не буде багатомісячної біганини, бо система зробить все за «декілька годин». Такий підхід, безперечно, додає оптимізму. Невже конституційне право кожного громадянина на землю можна буде здійснити так швидко?

Про саму електронну систему кадастрів та її створення розповідав автор та розробник, гендиректор Державного комітету України з земельних ресурсів Андрій Кобринський. Він наголосив, що основою системи стала електронна версія кадастру, що існуює в Київській області. Головним принципом системи Кобринський назвав єдність. До єдиної бази даних заноситимуться всі відомості: про земельну ділянку, її власника, його зміну тощо. Зібрані з усієї України дані будуть зберігатися в єдиній системі координат. Це, на думку розробника, дуже важливо. Адже це — можливість уникнути різноманітних технічних та злочинних територіальних накладок.

Всі зміни, внесені користувачами системи (наприклад, продаж ділянки), зберігатимуться в електронному журналі. Гриф «за сімома замками» унеможливить несанкціонований доступ до «земельних таємниць». Хоча в перспективі Кобринський не проти, щоб такі дані стали доступними для широкого загалу. Така практика діє в світі. Її плюс і в додатковому забезпеченні контролю з боку громадян: з допомогою iнтернету можливо перевірити приналежність ділянки землі конкретній особі, що важливо під час укладення операцій купівлі-продажу. А доти, переконує Кобринський, діє надійна система захисту.

Страховка від «недобросовісних» відвідувачів підкріплюється розумними діями програми, яка фактично виключає можливість застосування злодійських земельних схем. Система працює, виявляючи фатальні та інші помилки (неспівпадання координат земельних ділянок, заявлених громадянином та системою, інший власник заявленої ділянки тощо), і видає довідки з мінусами. Далі відбувається їх з’ясування. У випадку проходження системою інформаційного запиту без проблем, громадянину залишається тільки звернутися до відповідного органу для підписання даного документу.

Таким чином влада убиває двох зайців: зменшує бюрократичну тяганину та посилює контроль. А слідкувати є за ким і за чим. Останнім часом і у земельній сфері набуває розмаху рейдерство. За словами Сидоренка, його ще не розглядають як загрозливе явище, але вже перші спроби захопити чужу землю відомі. Це — наслідок неналежного розвитку земельного ринку, який нині загальмувався через відсутність закону про ринок землі та правового статусу земельного кадастру. Зволікання у даній ситуації, як вважають у Держкомземі, тільки поглиблює проблеми. Сидоренко переконаний, що систему кадастру можна буде ввести в дію тільки після прийняття відповідних нормативних актів.

Відмінну з цього приводу думку має Кобринський. Система може запрацювати навіть через два—три місяці за умови невтручання в її роботу третьої сили, запевняє він. І для цього законодавчих документів більше ніж досить. Кобринський очікує, що з введенням кадастру буде визначено реальну вартість української землі, хоча її ціна не значно зменшиться. Однак голова Держкомзему зауважує, що ціна, навпаки, зростатиме. Сидоренко говорить про поступове зникнення в такому випадку сектору чорного ринку. Хто правий — покаже час.

ДО РЕЧІ

Член комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Присяжнюк вважає: «Уряд повинен узяти на себе функції з розробки технології й термінів упровадження системи (єдиної автоматизованої системи земельного кадастру)». Коментуючи численні ситуації, коли права на одну земельну ділянку одержують кілька осіб, Присяжнюк відзначив, що «це проблема, з якої ніхто поки не запропонував виходу». Він також висловив думку, що введення єдиної системи державного земельного кадастру може «викликати опір, у першу чергу, на низах».

Наталія БІЛОУСОВА
Газета: 
Рубрика: