Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Зима близько»

Чому не всі постачальники газу оприлюднили вересневі ціни?
1 вересня, 2020 - 09:27
МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

Що ближче опалювальний сезон, то дорожче природний газ. Це звичне для країн Заходу ринкове правило віднедавна діє й в Україні. Із липня ціни на «блакитне паливо» зупинили своє історичне падіння й почали поступово зростати.

Ще в рамках державного регулювання цін (ПСО) у липні кубометр газу для кінцевого подорожчав з 2,78 грн до 2,9 грн.

Із серпня в Україні нарешті запрацював ринок газу й кожен із постачальників для населення самостійно визначає свої цінові пропозиції. При цьому газопостачальні компанії мали б публікувати їх ще до початку постачання газу, а точніше — за 5 днів до початку наступного місяця.

На практиці ж це роблять одиниці. Наприклад, першою оприлюднила ціну на серпень «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» — 3,24 грн за кубометр. Тоді як регіональні газзбути повідомили свою ціну в 4,5 грн за кубометр аж наприкінці місяця.

На думку фахівців, така затримка є відвертим порушенням прав споживачів. Адже клієнти газзбутів дізналися про чимале подорожчання палива вже після того, як його спожили. Якби ж ціну повідомили наперед, як це й передбачено правилами, люди б могли знайти вигідніші пропозиції та змінити постачальника.

«Спочатку монопольні збути говорили своїм клієнтам, що ціна в серпні така ж які у липні, бо ж ви у серпні все рівно платите за липень. Красива гра слів: серпнева ціна і ціна серпня. Біда тільки в тому, що мільйони українців думали, що платитимуть за серпневий газ значно нижчу ціну. Наприкінці місяця їх поставили перед фактом: ціна заднім числом зросла для них на 1,26 грн за кубометр», — наголошує директор Газопостачальної компанії «Нафтогаз України» Максим Рабінович.

Не стали газзбути вчасно оприлюднити й вересневі ціни. Вони мали з’явитися ще минулого тижня, але клієнти чекали даремно.

«Наші клієнти вже знають, скільки їм коштуватиме кубометр газу в рамках наших базових тарифів — «Місячного» (у вересні 4,7 грн за кубометр) та «Річного» (на рік наперед: 4,7 грн — за умови підключення до 15 вересня, 5,24 грн — до 30 вересня). А от більшість газзбутів знову проігнорували обов’язок публікувати ціни на газ за 5 днів до початку місяця постачання. Цікаво, готують новий неприємний ціновий сюрприз для своїх клієнтів?» — задає риторичне запитання Максим Рабінович.

Регулятор — НКРЕКП — уже відреагував на такі дії регіональних газзбутів. Як повідомила в коментарі «Інтерфакс—Україна» член Комісії Ольга Бабій, несумлінних постачальників, котрі зволікали з оприлюдненням ціни, чекає перевірка, а можливо й штраф.

«Чому ціна має бути опублікована? Тому що, якщо ціна не влаштовує споживача, він має право змінити постачальника. Це основний фактор конкурентного ринку... Якщо постачальники не опублікують ціни й не нададуть інформацію, ми з 1 вересня йдемо на перевірки й будемо штрафувати за це порушення», — анонсувала Ольга Бабій, додавши, що максимальний штраф за таке порушення сягає 850 тис. грн.

Також комісія в серпня звернулась до всіх постачальників газу для населення з проханням надати вересневі ціни на газ.

Ситуацією зацікавився й Антимонопольний комітет. Регулятор рекомендував газопостачальним компаніям інформувати населення про зміни цін до введення їх в дію та встановлювати ціни на рівні, який існував би в умовах високої конкуренції на ринку. Рекомендації, обов’язкові до виконання, надали одразу 38 газзбутам.

Несумлінних постачальників «зловили за руку» ще й на приховуванні EIC-кодів споживачів. Цей індивідуальний номер є важливою інформацією у разі зміни постачальника, адже він необхідний для ідентифікації клієнта з боку газопостачальної компанії. Такий індивідуальний номер надає кожному споживачу саме облгаз. 

Проте з 1 липня 2020 року зі спрощенням процедури приєднання, низка облгазів та постачальників газу (газзбутів) припинила публікувати EIC-код на своїх платіжках.

Фахівці та учасники ринку переконані: такі дії регіональних газових компаній — це чергове порушення прав споживачів і спроба втримати клієнтів попри їхню волю.

Тепер же НКРЕКП зобов’язала операторів газорозподільних мереж (облгази) зазначати EIC-код споживача в електронному кабінеті та платіжці.

А тим часом у медіапросторі тривають маніпуляції з цінами на газ. Нафтогазу України, котрий перший опублікував свої пропозиції на серпень та вересень (лише для клієнтів своєї газопостачальної компанії, яка займає 2% ринку), деякі ЗМІ приписали встановлення цін для всіх українців.

У компанії впевнені: це — продовження тактики конкурентів з приховуванням власних цін і переведення негативу на державну компанію.

«Дивовижно, що єдина причина негативу, який Нафтогаз чує на свою адресу, — це дотримання правил. Просто ми — перша компанія, яка вчасно публікує ціну наступного місяця. І ми продовжимо це робити, тому так правильно і чесно по відношенню до клієнта», — коментує ситуацію голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

У нацкомпанії нагадують: Нафтогаз не встановлює ціни на газ для всіх побутових споживачів. І єдиної ціни на паливо також більше немає. Кожен постачальник газу формує тарифи для своїх клієнтів. А 70% ринку досі належать газзбутам однієі? групи. І якщо Ви — клієнт таких газзбутів, то ціну на вересень маєте дізнаватися саме в них. Фахівці не виключають, що оприлюднені з запізненням цифри знову можуть виявитися значно вищими, аніж у попередньому місяці. Саме так газзбути зробили в серпні.

Олексій САВИЦЬКИЙ, спеціально для «Дня»
Газета: 
Рубрика: