Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / КУЛЬТУРА

8 грудня, 2011 - 00:00

Iз «Брюсселем» Вакарчука першими ознайомляться користувачі Iнтернету

Уперше в історії українського шоу-бізнесу 13 грудня на відеосервісі YouTube відбудеться онлайн-трансляція концерту українського гурту. Це станеться о 16.00 (за київським часом), якщо користувачі Інтернету зайдуть на youtube.com/VakarchukBrussels, і тоді в будь-якій країні світу можна буде стати учасником живого концерту нового музичного проекту лідера «Океану Ельзи» Святослава Вакарчука «Брюссель», повідомляє прес-служба ОЕ. Ця прем’єра, що реалізовується спільно з Google, є аналогічною до подібних інтернет-трансляцій західних гуртів, об’єднаних у серію Unstaged. Як повідомляють у прес-службі Google, проект унікальний тим, що вперше в історії українського шоу-бізнесу музичний проект такого масштабу буде спочатку представлено лише інтернет-аудиторії. Крім того, на підтримку проекту «Брюссель» запускається спеціальна сторінка в Google+, до якої можуть приєднатися всі прихильники творчості музиканта. За словами Святослава Вакарчука, у новому проекті він хотів реалізувати музичні вектори, відмінні від тих, що живуть у творчості групи «Океан Ельзи». «Ми вирішили провести прем’єру музичного проекту «Брюссель» на YouTube невипадково. Сьогодні інтернет-аудиторія непорівнянна за своїми масштабами з жодним концертним майданчиком, і для нас це чудова нагода поділитися новою музикою з якомога більшою кількістю людей», — зазначив Вакарчук. Музичні продюсери проекту — Мілош Єліч, клавишник «Океану Ельзи», і Петро Чернявський.

Аукціон українського і російського мистецтва в Донецьку

9 грудня в залах готелю «Донбас Палас» відбудеться відкриття передаукціонної виставки українського і російського сучасного мистецтва, яка стане найбільшою з тих, що проводилися раніше в столиці Донецького краю. Окрім живопису, в експозиції будуть представлені найактуальніші напрями і техніка сontemporary art: фото, колаж, street art, digital art. Серед найважливіших експонатів у колекції роботи відомих діячів мистецтва, створені за останні два десятиліття, зокрема, рідкісні колекційні роботи найдорожчих українських художників: Анатолія Криволапа й Олександра Ройтбурда, монументальні полотна Василя Рябченка і фото Арсена Савадова, а також скандальні твори Іллі Чічкана та Олександра Савка. В цілому колекцію оцінено експертами в 650 000 дол. — 850 000. Виставка триває з 10 по 16 грудня в художньо-виставковому центрі «АртДонбасс», а сам аукціон відбудеться 17 грудня. Організаторами виставки і торгів виступить Аукціонний дім «Золотий перетин», повідомляє Надія ТИСЯЧНА, «День».

«Знедолені» стануть мюзиклом, але не у форматі 3D

Режисер Том Хупер відмовився знімати мюзикл «Знедолені» у форматі 3D, повідомляє BBC News. Хупер заявив, що йому самому цей формат здається дуже привабливим. Проте режисер допускає, що деяким глядачам перегляд 3D-фильму може здатися втомливим. Стрічка «Знедолені» Хупера буде основана не на оригінальному романі Віктора Гюго, а на його сценічній версії. Однойменний мюзикл написав французький композитор Клод-Мішель Шонберг. Автор лібрето — Ален Бубліль. Прем’єра вистави відбулася 1980 року в Парижі. Англомовну версію мюзиклу підготували до 1985 року. Зйомки «Знедолених» Хупера мають початися в березні 2012 року. В стрічці будуть зайняті: Енн Хетеуей, Рассел Кроу і Х’ю Джекман. Згідно з деякими джерелами, ролі у фільмі гратимуть також Джеффрі Раш і Гелена Бонем Картер (ці актори знімалися в попередній режисерській роботі Хупера — «Король говорить!»). Планується, що стрічка «Знедолені» вийде в прокат у грудні 2012 року.

Що там, за виднокраєм?

11 грудня в Малій залі Київського театру на Липках (ТЮГ) на розсуд глядачів буде представлено виставу «Людина і Вічність», яку поставила режисер Ірина Стежка за п’єсою молодого білоруського драматурга Андрія Курейчика. Це — фантазія на тему, що може чекати людину, коли вона переходить... в інший світ. Чого ми варті (з погляду Вічності), де наше місце в нескінченності Всесвіту. До речі, Андрій Курейчик, попри свій молодий вік (30 років), — уже автор 25 п’єс, які поставлено на сценах дев’яти країн світу. Він належить до Білоруської літературної спілки «Полоцька гілка», написав сценарії фільмів «Любовь-морковь», «Юленька», «Елки» й декількох серіалів. У виставі «Людина і Вічність» (у стилі філософської казки) герої роздумують на вічні теми й спонукують задуматися глядачів про те, що чекає кожного з нас, коли життєвий шлях завершується. Ця постановка стане другим прочитанням п’єси Курейчика в Києві (у Молодому театрі «Людину і Вічність» поставив режисер Тарас Криворученко, прем’єра відбулася наприкінці листопада), повідомляє Аліса АНТОНЕНКО.

Автор урбаністичного пейзажу здобув Тернерівську премію

Художник із Глазго — Мартін Бойс — став лауреатом Тернерівської премії в галузі сучасного мистецтва 2011 року зі своєю інсталяцією «Бібліотека листя», передає РІА «Новости». Третій рік поспіль одну з престижних у Європі премій у галузі сучасного мистецтва отримав художник із другого за величиною міста Шотландії. 2010 року переможцем стала Сьюзан Філіпс, 2009-го — Річард Райт. Бойс — концептуальний художник-модерніст. Інсталяція, яка принесла йому перемогу, являє собою геометричну осінню конструкцію зі стилізованими деревами-балками, на яких ритмічно гойдається різнобарвне алюмінієве листя, що пропускає через себе світло і відбиває його. Як говорить Бойс, його робота приховує в собі й інтимність замкнутого простору, й свободу величезного парку. Премію художник отримав із рук знаменитого фотографа Маріо Тестіно в центрі сучасного мистецтва BALTIC в «Гейтсхеді» на північному сході Англії. Уперше з часу запровадження премії (1984 р.) церемонія оголошення лауреата пройшла в інституті, що не належить до сім’ї британських галерей Tate — організатора премії, й вдруге в історії — за межами Лондона. Тернерівська премія вручається щороку британським художникам, яким менш ніж 50 років, за особливий внесок у розвиток сучасного мистецтва за останні 12 місяців. Переможець отримує 25 тисяч фунтів стерлінгів, а призовий фонд у 40 тисяч фунтів розподіляється серед трьох фіналістів.

Газета: 
Рубрика: