Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«У час війни має звучати музика!»

У місті героїв Ірпені відбувся виступ видатного піаніста Даріуса Мажинтаса на підтримку України
26 квітня, 2022 - 15:22

Організатори акції зазначили, що цей концерт — на вшанування пам'яті зруйнованого міста героїв, котрі віддано й ціною власного життя стримували наступ росіян на столицю. А тепер на тлі зруйнованого міського Будинку культури просто неба були виконані на роялі легендарні твори Шопена.

26 квітня поруч з Центральним будинком культури в Ірпені виступив видатний піаніст Даріус Мажинтас. Виконавець прибув до України, щоб зіграти проникливі ноктюрни Шопена у зруйнованому війною Ірпені — як вияв любові до України, глибокої поваги до захисників та мирних жителів міста і нашої держави.

Даріус МАЖИНТАС — віце-президент та художній керівник канадської Фундації Looking at the Stars у Європейському Союзі, випускник Литовської академії музики і театру, лауреат численних національних та міжнародних премій. Завдяки своїй винятковій музичній чуйності й таланту, а також формам вираження та унікальним інтерпретаціям, виконавець по праву здобув визнання в Литовській Республіці й у світі.

— Сьогодні у світі всі знають про героїчний опір українців, котрі захищають свою державу, свою Батьківщину від російських загарбників, — каже Даріус МАЖИНТАС. — Своїм виступом в Ірпені я хочу привернути увагу людей усього світу до війни, яка вже два місяці триває в Україні. Те, що росіяни зробили з містом і мирними жителями, — не просто варварство, а геноцид, і немає прощення цим нелюдям-загарбникам! Я бачив по інтернету і телебаченню жахливі кадри руйнувань, вбивств, катувань, але коли приїхав сюди, то серце защемило від болю. Такого не можна прощати! Те, що відбулося в цих краях, — величезна трагедія! Зараз Україна бореться зі злом і російськими варварами, які несуть смерть та горе…

Я підготував концертну програму із творів Шопена, і ця музика передає той біль, який відчувається тут… Я не вперше в Україні. Був 7 березня як волонтер, допомагав людям, вивіз автобусом місцевих мешканців, котрі пережили страшну криваву окупацію, із цього пекла… Під враженням від цих подій у мене з'явилася ідея провести концерт біля руїн міста на вшанування пам'яті загиблих і закатованих і як засторогу та впевненість, що зло, яке несуть рашисти, буде покаране. У програмі я виконую твори Шопена — одного із найвидатніших композиторів-класиків світового мистецтва. Ця музика нікого не залишає байдужим, викликає емоції. Шопенівські ноктюрни — моя присвята бійцям Збройних сил України і полеглим мирним людям, котрих підло вбили окупанти. Я музикант, а тому вважаю, що зараз, у час війни, має звучати музика!

Виступ піаніста відбувся завдяки зусиллям канадської Фундації Looking at the Stars (Торонто), а також за сприяння Всеукраїнського демократичного форуму, волонтерської ініціативи #НАРОДВІЙСЬКО та ірпінського міського голови.

Нагадаємо, Центральний будинок культури в Ірпені — це була пам’ятка культури. У нині зруйнованій будівлі зараз можна побачити металеві каркаси двох згорілих фортеп'яно…

На заході були присутні: Олександр Маркушин, міський голова Ірпеня — командир Добровольчого формування Ірпінської міської територіальної громади №1, Маргарита Штейнберг — виконавча директорка Фундації Looking at the Stars.

Микола ТИМЧЕНКО, «День», фото автора
Газета: 
Рубрика: