Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Життєствердні концерти

Львівська опера склала репертуар до початку травня
26 квітня, 2022 - 12:14

Надзвичайно приємно, що воєнну афішу Львівської національної опери незмінно супроводжує гасло «З впевненістю у перемозі!». Не виняток – поточний тиждень. «Львівська національна опера продовжує життєствердні концерти циклу «З вірою у перемогу! Мистецтво надихає жити»», – зазначено на сайті театру.

В самому ж театрі «Дню» розповіли, що запрошують публіку  на концертні програми як для дорослих, так і для дітей, з поточненням, що в  репертуарі – концерт пам’яті народного артиста України Ігоря Кушплера «Відголос» до 10-річчя трагічної загибелі відомого артиста, також – балетні вистави під супровід оркестру і духовна музика. А у Дзеркальній залі театру відбудуться музичні забавлянки «Загадка весни» для дітей 2-4 років.

«Кожним із концертів ми прагнемо подарувати публіці більше сил та позитивних емоцій, розраду і співпереживання, які потрібні усім нам, щоб здолати наш спільний шлях до перемоги», – наголошують у театрі.

А ще варто нагадати, що Львівська опера відчинена для огляду інтер'єру, тож у всіх охочих є нагода прийти. Подивитися є на що. Зокрема – на шикарну люстру в усій її красі у глядацькій залі, яка виготовлена за авторським проєктом архітектора театру Зиґмунда Ґорґолевського.

Й аби заохотити до екскурсії до театру, «День» пропонує коротеньку розповідь про цей знаменитий світильник.

У десятьох секторах, що оточують люстру, зображено алегоричні жіночі постаті – Грацію, Музику, Танець, Критику, Драму, Натхнення, Вакханку, Невинність, Ілюзію, Правду із дзеркалом.

Під цими картинами на декоративному поясі, що є різновидом фриза, в оправленому камеями (автор Едвард Мирон Піч) перекритті розміщені 10 медальйонів з портретами найвідоміших театральних діячів (роботи П. Герасимовича та Е. Підгурського). На момент відкриття театру двоє з десяти увічнених персонажів були ще живі – актриси Гелена Моджеєвська й Аніела

Ашпергерова. Інші – славетні зірки драматичного мистецтва: Я. Круліковський, К. Овсінський, Ю. Ріхтер, А. Бенза та ін.

***

Будівництво театру розпочалось у червні 1897 року за проєктом архітектора Зиґмунда Ґорґолевського – автора багатьох монументальних споруд Польщі і Німеччини.  Відчинився театр для глядача 4 жовтня 1900 року прем’єрою лірико-драматичної опери Владислава Желенського «Янек» про життя карпатських верховинців. Головну партію заспівав український тенор Олександр Мишуга. В урочистостях з нагоди відкриття театру взяли письменник Генрик Сенкевич, композитор Ігнацій Ян Падеревський та делегації з різних європейських театрів.

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів. Фото «Дню» надали у Львівській опері
Газета: 
Рубрика: