Цього разу знову йтиметься про італійське свято. І знову у Неаполі. 13 вересня там розпочнеться ще одне знакове свято — Фестиваль піци Pizzavillage, який триває приблизно тиждень та збирає гастропаломників з усього світу. Не дивно, адже піца — кулінарна візитівка Італії, зокрема і самого Неаполя, який вважають батьківщиною «правильної» піци.
Цікаво, що хоч схожі круглі коржі, заправлені цибулею та оливками, були у раціоні ще перських воїнів, а праобразом піци став круглий коржик із травами та олією, який ще у Х столітті готували на Апенінах, піца не була широко відомою аж до середини ХХ століття.
Вона завжди була стравою простого народу і ніхто б не напророчив їй світової слави. Але на початку минулого століття піца «приїздить» до США разом з емігрантами і набуває популярності. Проте шаленого успіху вона досягає після Другої світової війни. Коли вояки, котрі базувалися в Італії, привезли додому рецепт страви, яка так припала їм до душі.