Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Локомотиви майбутнього

Принц Уельський у Глазго оглянув поїзди на альтернативному паливі
12 листопада, 2021 - 10:37
ФОТО REUTERS

Минулого тижня, у свій останній день перебування на Кліматичному саміті ООН (Cop26), британський принц Чарльз зустрівся на Центральному вокзалі Глазго з командами залізничної мережі та технологічних компаній, щоб дізнатися більше про поїзди на альтернативному паливі. Його королівська високість відвідав два потяги — акумуляторний потяг Vivarail і Porterbrook HydroFLEX, гібрид, який може живитися від водню, акумулятора або повітряних електричних проводів, повідомляє офіційна фб-сторінка The Royal Family.

Як пише видання Evening Standard, під час цього візиту принц Уельський зустрів колишнього королівського машиніста та інспектора Девіда Берлі. Пан Берлі, нині керуючий директор Rail Operations Group, яка допомогла в організації заходу, коротко поспілкувався з принцом, а потім сказав: «Його голос не змінився, все ще веселий, все ще веселий. «Він сказав мені: «Коли ми вперше разом попрацювали на королівському поїзді?» Я сказав: «Вперше я взяв вас, сер, коли ви відкрили завод метро Austin Rover в Лонгбриджі». «І він сказав: «Це нагадує мені, скільки мені до біса років!»

Обидва представлені поїзди, відповідно до духу Cop26, «зроблені» з наявного рухомого складу, що був відремонтований та модернізований.

Мері Грант, головний виконавчий директор компанії «Портербрук» (Porterbrook), сказала після королівського візиту: «Ми бачили, скільки часу він витратив, щоб подивитися на потяг, і він був неймовірно зацікавлений. Це 30-річний потяг, який ми модернізували. Ми працювали переважно з спільнотою малого та середнього бізнесу з британськими інженерами для проєктування та будівництва, і ми переробляли там, де могли...».

Раніше принцу показали нову генерацію технології уловлювання вуглецю — машину під назвою CycloneCC — на Doosan Babcock у Ренфрю, яку його винахідники з Carbon Clean описують як найменший у світі пристрій такого типу, пише www.standard.co.uk. Айн Тобін, головний корпоративний директор Carbon Clean, сказав про реакцію принца Чарльза: «Він був дуже вражений. Він щиро зацікавлений у тому, чого ми намагаємося досягти, а саме: запровадити економічно ефективну технологію уловлювання вуглецю в промислові сектори, які важко зменшити». Аніруддха Шарма, співзасновник і виконавчий директор Carbon Clean, сказав: «Ось приклад неподалік від Cop26, коли люди можуть прийти і подивитися, як буде виглядати майбутнє — ви можете стиснути розмір усього цього обладнання та масштабувати його».

Нагадаємо, робота саміту завершується 12 листопада.

Ольга ХАРЧЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: