Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Лотерея «п’ятірок» на одеському факультеті журналістики

Як оцінюють практику ОНУ ім. І.І. Мечникова студенти, викладачі та освітні експерти
2 серпня, 2019 - 14:10
ФОТО INTERCHEM.COM.UA

У середу, 5 червня, моїй групі надійшло повідомлення від старости: «Є шанс отримати «автомат» із будь-якого предмету. Завтра на дні факультету будуть розігрувати номерки. Чий номер випав, той і виграв. Коштує номерок 10 гривень». Розігрували саме відмінні оцінки — 90 балів. Під час концерту ведуча — декан і професор Олена ІВАНОВА — оголосила, що це стане традицією до кожного дня факультету.

«Учена рада факультету журналістики, реклами та видавничої справи на своєму засіданні прийняла одностайне рішення надати шляхом випадкового вибору переможця (аби в святковий день дещо позбавити офіціозності навчальний процес!) кілька автоматів із дисциплін літньої сесії студентам, що виконали навчальний план семестру та були допущені до сесії», — розповідає Олена Андріївна. «Декілька «автоматів» — це по три «автомати» з кожного предмету викладача, який зголосився взяти участь у лотереї.

Викладачка, яка відмовилась від лотереї, — Наталія СТЕБЛИНА (звільнилась у червні 2019 року), прокоментувала це так: «Взагалі, цій ідеї-лотереї вже кілька років. Чомусь нашому начальству це дуже подобається. Мовляв, такий собі дар небес студенту через посередництво дбайливої адміністрації. Можливо, так хочуть заохотити студентів ходити на факультетські заходи і шанувати факультет. Я просто відмовилася і все. Бо вважаю це неприйнятним. Мало того, що в більшості українських вишів освіта низької якості й низька успішність, то ще й це. Для чого тоді вчити щось, якщо можна просто «упіймати шару»?».

ЩО ГОВОРИТЬ ЗАКОН?

Така й будь-яка інша лотерея є порушенням закону України, вважає Єгор СТАДНИЙ, директор Аналітичного центру CEDOS, який спеціалізується на дослідженнях у сфері освіти. «Це недотримання принципів академічної доброчесності, які закріплені в Законі України «Про освіту». Декан мав би пояснити свою діяльність і чим він керувався, а потім це пояснення має розглядатися дисциплінарною комісією, яка має приймати рішення, які санкції за це можуть бути. Також усі оцінки, які так виставлені, повинні бути скасовані, а студенти мають нормально скласти цей предмет (без лотерей та 10 гривень)», — коментує експерт.

Зі свого боку, Олена Іванова пояснює, що лотерея законна. «Учена рада керувалася тим, що сама процедура можливості отримати «автомат» із того чи іншого предмету (на розсуд викладача, що його читає) передбачена Положенням про організацію навчального процесу в ОНУ імені І. І. Мечникова. Викладач, згідно з Положенням, вирішує, яким чином виставляється підсумкова оцінка: або за результатами роботи протягом семестру, або шляхом складання іспиту. Тобто підсумкова оцінка за семестр може розглядатися саме як «автомат».

Варто зазначити, що в «Положенні про організацію освітнього процесу в ОНУ ім. І.І. Мечникова» (від 19.12.2017) у жодному з пунктів лотерея не визначена як можливий спосіб оцінки знань студента. Натомість чітко встановлено, що об’єктом оцінки мають бути знання та уміння студента, тобто результати навчання, «які можна ідентифікувати, спланувати, оцінити і виміряти та які особа здатна продемонструвати після завершення освітньої програми або окремих освітніх компонентів (Закон України «Про вищу освіту», ст. 1). Також «Положення про систему внутрішнього забезпечення якості в ОНУ ім. І.І. Мечникова» (від 29.05.2018) регламентує «чіткі, прозорі, зрозумілі здобувачам вищої освіти процедури та критерії оцінювання, які забезпечують перевірку досягнення запланованих результатів навчання» (п. 3). Лотерея, за результатами якої деякі студенти навмання отримують відмінну оцінку, до таких процедур не належить.

ЧИ ПЛАТИЛИ СТУДЕНТИ ЗА П’ЯТІРКИ?

Щодо плати за право участі в розіграші (10 гривень) декан заявила, що лотерея не пов’язана з грошима. «Студентська рада факультету та профспілкова організація студентів вирішили організувати продаж квитків на святковий концерт за символічну ціну в 10 гривень, аби мати кошти для прикрашання зали. Деканат та учена рада факультету до цих ініціатив жодного стосунку не мали і участі в цьому не брали», — коментує Олена ІВАНОВА.

Але гроші брали не за квитки на концерт, а саме за участь у лотереї п’ятірок, повідомила нам голова Студ. Ради факультету Валерія Андрейчук. Тобто, якщо ви просто прийшли на концерт, ви не платили гроші. А от квитки, які студенти купували за 10 грн, — це і є номерки, які потім стали п’ятірками для тих, кому пощастило більше за інших.

Водночас, Валерія Андрейчук не змогла відповісти, скільки було учасників розіграшу й скільки грошей зібрали. Схоже, жодних кошторисів та будь-яких інших документів, які передбачені Статутом університету (затверд. наказом МОН від 10.01.2017, п.11.10) у цьому випадку немає, як і можливості здійснити перевірку.

Начальник управління з питань інформаційної політики та комунікацій МОН УКРАЇНИ Тетяна ГОЛУБОВА прокоментувала ситуацію так: «У разі виявлення порушення організації освітнього процесу у закладі освіти необхідно звертатися безпосередньо до керівництва закладу з обґрунтованими доказами. А для встановлення можливої корупційної складової (хабарництва) у цій ситуації треба звертатись до Національної поліції».

ДУМКИ СТУДЕНТІВ

Вікторія ГАПЧУК, студентка другого курсу факультету журналістики ОНУ ім. I.I. Мечникова:

— Оскільки я виграла «автомат» саме з теорії тексту й твору, то я цьому дуже рада. Коли ти отримуєш «автомат» просто так з дисципліни Олени Андріївни, то розумієш, що якась благодать Божа вселилась або зірки так зійшлись, тому що всі знають, як важко складати предмет Олени Андріївни. Потрібно підійти дуже серйозно, ти маєш перечитати все й не можеш сподіватись на те, що десь профілониш або схитриш. І коли тобі просто так видається нагода отримати 90 балів, навіть не готуючись, то ти радієш. Адже ми всі зайняті. У нас, може, декілька підробітків. Окрім того, така практика заохочувальна, тому що студенти будуть відвідувати такі культурні заходи (день факультету. — Авт.). Тому що студенти зараз не дуже активні, навіть організація дня факультету вимагає участі з-під палки. Усіх потрібно шукати, мотивувати якось. І ось такий момент допомагає.

Світлана ГРЕЧАНЛИ, студентка першого курсу магістратури факультету журналістики ОНУ ім. I.I. Мечникова:

— Коли я тільки почула про цю лотерею, я вже знала, що не піду туди й не братиму участь. Я регулярно відвідую пари, стараюсь складати іспити на «відмінно», адже не варто забувати про рейтинг, від якого залежить, хто буде отримувати стипендію. І хоч у цьому році я її не отримую, все одно стараюсь для себе. Деякі з нас виборюють кожний бал. І для чого? Щоб потім хтось без жодних зусиль отримав п’ятірку, а ті, хто ночами вчив, у результаті не добрали бал, тому що не до кінця відповіли на білет? Я не сподіваюсь на везіння, тому все складала своїми силами.

Дмитро ТЕЛПIС, студент 3 курсу факультету журналістики ОНУ ім. I.I. Мечникова: 

— Я знаю, що такі лотереї проводять і на інших факультетах, тому формат точно не новий. Щоправда, я не знаю, як такі «автомати» сумісні з Болонською системою, яка все ніяк не впровадиться. Для мене ця лотерея трохи дивна штука, але задля веселощів — чому б й ні. Якщо вона комусь допомогла, то я не проти.

* * *

Щодо цього професор Олена ІВАНОВА додає: «За іронією долі, значна частина тих, хто отримали в цей день «автомати», і так виходили на відмінні оцінки за результатами поточного контролю, тож дещо були розчаровані подарунками, інші прагнули отримати найвищі оцінки з дисциплін сесії, тому відмовились від «автоматів» і пішли на іспити (!!!)». Це з одного боку. А з іншого, значна частина тих, хто отримали «автомати», відмінних оцінок за результатами поточного контролю все ж таки не мали. Інакше навіщо брати участь у лотереї п’ятірок, якщо ти вже їх заробив?

Христина ШКРЯБІНА, учасниця Літньої школи журналістики газети «День»-2017, студентка факультету журналістики Одеського національного університету імені І.І.Мечникова
Газета: 
Рубрика: