Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Життя в кредит

Чи варто чекати від ТВ готових рецептів?
26 травня, 2006 - 00:00
МАЛЮНОК IГОРЯ ЛУК’ЯНЧЕНКА

Чи доступні нам кредити? Де їх брати і чи брати їх узагалі? Чому українці, скажімо, в Америці можуть дозволити собі взяти кредит під 3 чи 6% річних, натомість українці, що проживають в Україні, цієї можливості позбавлені? Такі питання обговорювали в останньому випуску ток-шоу «Майдан» («5 канал»). Журналісти, політики, представники банківських структур намагалися проаналізувати ситуацію щодо кредитування в Україні, порівняти закордонні показники процентних ставок та створити універсальний рецепт для покращення становища.

Як нагадали журналісти програми, свої послуги щодо надання кредитів українські банки оцінюють в середньому 12% річних у доларах і 15% — у гривнях. «Сьогодні процентні ставки для фізичних осіб вищі, ніж для підприємців, — повідомив один з гостей програми, представник Президента в Кабінеті Міністрів Володимир Лановий. — Це пов’яза но з ризиками банків, які не хочуть ставати такими ж ошуканими, як вкладники. В цьому є проблема для населення, оскільки процентні ставки 15— 20% — неможливі. Це ймовірно хіба для тих, хто впевнений, що завтра в нього буде вдвічі більша зарплата, післязавтра — втричі і так далі. Я думаю, таких людей в суспільстві дуже мало. Якщо кредит надається на 10 років (наприклад, на квартиру), то вартість буде у два рази більшою, тобто будь-хто може розрахувати і сказати, що під такі відсотки взагалі довготривалі кредити брати неможливо, тому це серйозна проблема для всієї України».

Разом з цим, як повідомив глядач у студії «Майдану», який очолює філіал одного з великих банків, жоден банк не відкидає дострокового погашення кредиту. З деяких видів кредитування ми майже досягли світового рівня процентних ставок і умов. Наприклад, кредитування авто: якщо в Німеччині це 9% річних, то у нас 10,5% у євро. Та це, як свідчать факти, лише окремі випадки. Відсоткові ставки у різних країнах відрізняються. Найнижча — в Японії. Там середня ставка за кредитами становить близько 2,5%. 90% кредитів видаються на купівлю житла, яке найдорожче у світі. В Британії 60% кредитів видають на купівлю автомобілів. Середня ставка за кредитами — 4,75%. Лідер кредитування у світі — США: американці купують за банківські гроші практично все. Щороку лише іпотечних кредитів у США видається на суму 12 трильйонів доларів. Нині річна ставка в Америці для 30-річного кредиту становить 6%, для 15-річного — 5,5%. З високих відсотків на кредит, які сьогодні є в Україні, розпочинали свого часу країни східної Європи та Прибалтики. Однак за 15 років ставка в цих країнах знизилась до середньосвітових. В Естонії нинішні середньовідсоткові ставки становлять 3—4%, а пільгові та іпотечні кредити для молоді лише 1%. У Польщі ставки коливаються від 4,5 до 5%. Та, як зазначив голова спостережної ради банку «НРБ Україна» В’ячеславЮткін, це лише верхівка айсберга. «В США 100% іпотечних кредитів у сумі дорівнюють валовому національному продукту. Якщо ми візьмемо Україну, то ця цифра становитиме менш 0,15% від ВНП, тому що Україна тільки починає розвивати іпотеку. В Аргентині, приміром, ще кілька років тому була велика фінансова криза. Всесвітній банк виділив 500 млн. доларів, створив фонд для кредитування. Аргентина визнана ринком, що розвивається. Сьогодні Україна відстає в цьому, виходячи із політичного ризику, ризику нестабільності законодавства, яке змінюється щорічно у всіх напрямах інфляції, він дуже високий», — додав Юткін.

Хоча в українських банках кажуть, що процентні ставки щодалі знижуватимуть, і запевняють, що кредит може отримати практично будь-яка людина, навіть якщо вона отримує зарплату в конверті. Зрештою, та процентна ставка, яка існує сьогодні, це реалії того, по якій вартості банк купує ресурси.

Олександр Сугоняко, президент Асоціації українських банків закликав «повернутися на землю». «Банки працюють в таких умовах, коли люди не розуміють, що кошти, які ти позичив, треба повертати, а політики не розуміють, що посередник — це людина, яка користується довірою суспільства і яка працює в умовах надзвичайного ризику — і політичного і економічного. І треба подякувати банкірам за те, що вони роблять сьогодні в нашій країні», — додав він.

Скільки людей уже взяли кредити — точно підрахувати складно, адже в Україні немає єдиного реєстру позичальників. Однак, достеменно відомо — щороку їхня кількість зростає. Дехто навіть стверджує, що кредит — це мотиватор заробляти більше. Але, за даними опитування програми, тільки 10% респондентів вважає кредити доступними для себе. Щодо рецептів позитивних змін у справі кредитування, то майже всі погодились: головне в цьому питанні — політична та економічна стабільність.

Ольга КЕРЦ
Газета: 
Рубрика: