Цьогорічні морози стали випробуванням для багатьох українців. Низькі температури вимагають не лише уважно ставитися до вибору одягу, а й переглянути свій щоденний раціон. Медики радять у ці дні посилено харчуватися, оскільки енергію для обігріву організму ми отримуємо передовсім із їжі.
— У сильні морози треба споживати їжу підвищеної жирності, — розповідає дієтолог Зоряна ЗАВАДА. — Тобто їжа обов’язково має бути приготовлена на олії чи вершковому маслі. Під час холодів треба збільшувати калорійність їжі за рахунок підвищеного споживання «важкого білку» м’яса, риби та птиці. Молочні білки м’ясом замінювати не варто — одне іншому не заважає. Не варто нехтувати в холодну погоду салом, бо це — продукт, який регулює температуру тіла людини. З’їдати сала треба близько 50 грамів на день. Можна в один прийом, можна — у кілька. Для кращого перетравлювання сало доречно поєднувати з продуктами рослинного походження. Також, щоб зігрітися, треба їсти добре підігріту (до 60 градусів) їжу. Отож, щоб не змерзнути, налягайте на наваристі супи, бульйони, борщі, тушковане і смажене м’ясо, гарячі пиріжки з м’ясом, пампухи з повидлом. Отже, на час сильних морозів про дієту для схуднення дозволяється забути. Низькокалорійна їжа — салати, фрукти і напої без цукру — не зігріють за температури мінус двадцять, тому треба їсти все, що містить калорії: вони — джерело тепла. А загальне правило таке: на морозі не можна бути голодним, отож їсти треба щонайменше тричі на день. Не забуваймо вводити до раціону квашені продукти: капусту, огірки, помідори та яблука, які містять достатню кількість вітаміну С. Добре на цей час зберігаються вітаміни в гарбузах, тому раціон не завадить поповнити й гарбузовою кашею чи білим гарбузовим насінням.
КАРТОПЛЯНИЙ СУП-ПЮРЕ З ЧАСНИКОМ
Інгредієнти: жирне молоко або вершки — 1 літр, 8 картоплин середнього розміру, 3-4 великі зубці часнику, 1 цибулина, вершкове масло, спеції.
Відварити картоплю, злити воду й збити в міксері з невеликою кількістю молока (вершків). Додати решту молока (вершків), підсмажену до золотистого кольору цибулю, подрібнений часник і масло. Спеції (розмарин чи майоран) — за бажанням. Ще раз збити суміш у міксері, довести до кипіння. Розлити суп по горщичках, притрусити подрібненим на тертці сиром і кілька хвилин потримати в помірно розігрітій (до 180 градусів) духовці.
ГУЛЯШ
Інгредієнти: 600 г телятини, 5— 6 картоплин, 2 цибулини, 3 ст. ложки томатної пасти (або 4 помідори), 1 ч. л. молотої паприки, 2 ст. л. свинячого жиру (або олії), 600 мл води, сіль.
Телятину поріжте кубиками, дрібненько покрайте цибулю. Обсмажте в глибокій сковороді цибулю, потім додайте м’ясо. Притрусіть паприкою, залийте водою, щоб покрила м’ясо, і тушкуйте під кришкою на маленькому вогні, потроху додаючи води. Хвилин через двадцять вкиньте порізану кубиками картоплю. Тушкуйте під кришкою ще хвилин десять. Додайте розведену у воді томатну пасту (чи очищені від шкірки й дрібно порізані помідори). Посоліть і тушкуйте до готовності картоплі. Поглядайте, щоб картопля не розварилася. Подавайте гуляш дуже гарячим і в глибоких тарілках.
РАГУ З КВАСОЛІ
Відваріть склянку червоної квасолі. Стушкуйте в гусятниці 2 горнятка квашеної капусти, попередньо додавши до неї олії. На сковороді на олії підсмажте 3-4 середнього розміру моркви, порізані брусочками, і додайте до капусти. Підсмажте 2-3 дрібно покраяні цибулини, додавши наприкінці 2 ст. л. томатної пасти. Цибулю також покладіть у гусятницю, перемішайте все, накрийте кришкою, дайте закипіти й тримайте на маленькому вогні хвилин десять. Подавайте на стіл як гарячу закуску.
САЛАТ ІЗ МОРКВИ ТА М’ЯСА
Інгредієнти: морква — 200 г, м’ясо — 200 г, 1 цибулина, 2 зубці часнику, 5 ст. л. олії, перець молотий (чорний і червоний).
Моркву поріжте соломкою і смажте на олії до 5 хвилин. Так само обсмажте порізане соломкою м’ясо. Прив’яліть покраяну цибулю. З’єднайте всі попередньо підсмажені компоненти, додайте подрібнений часник і перець, перемішайте і добре прогрійте на сковороді під кришкою. Посоліть за смаком. Цей салат можна їсти й як окрему страву, й як закуску до розсипчастої каші.
А тепер щодо напоїв. У холодну погоду згодяться гарячі чаї (і чорний, і зелений), а також напої з шипшини, калини, обліпихи, глоду, які містять достатню кількість вітамінів і мікроелементів (особливо цинку, кобальту, міді) та підвищують активність імунної системи. У жодному разі не можна зігріватися на вулиці за допомогою алкоголю — горілка і коньяк не зігрівають, а тільки пришвидшують теплообмін. Не радять лікарі споживати й вино, навіть гаряче, бо будь-яке споживання алкогольних напоїв через деякий час призводить до звуження судин, що за низької температури повітря дуже небезпечно. Те саме стосується й кави, яка, за словами Зоряни Завади, за дією на судини прирівнюється до алкоголю, отже, швидше руйнує енергетичний запас, аніж поповнює його, і тепло, котре дасть цей ароматний напій, буде дуже короткочасним.