Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Кулінарні секрети старого Києва

Ресторація «За двома зайцями» ділиться фірмовими рецептами
12 листопада, 2010 - 00:00

Напевно, мало хто в Україні не читав п’єсу Михайла Старицького «За двома зайцями» або не дивився художній комедійний фільм із такою ж назвою, що став культовим. Творіння Віктора Іванова за мотивами п’єси Старицького завоювало величезну популярність серед глядачів і перетворилося на один із символів свого часу.

Сьогодні на Андріївському узвозі, де знімався фільм Іванова, стоїть пам’ятник головній героїні Проні Прокопівні, а також відкрита для всіх, хто бажає поринути в атмосферу старого міста, ресторація з такою ж назвою — «За двома зайцями».

Як у ті часи, від яких віє буржуазністю та вродженим аристократизмом старого Києва, на вході до ресторації вас зустріне городничий. А потім вас проведуть до мисливського або купецького залу. Інтер’єр ресторану цілком відповідає кінострічці «За двома зайцями», навіть збереглися справжні афіші тих часів. А назви страв — це найбільш відомі висловлювання героїв фільму, «Одинъ у нихъ я — шикарный сынъ», «Дай, Боже, завтра тоже», «Прошу, мадам», «У меня есть знакомая очень и очень!», «Шкандаль», «Другим манером». «Тому не дивно, що, люди, особливо іноземці, сюди часто приходять, як у музей. А Андріївський узвіз — це саме по собі знакове місце, де можна поринути в атмосферу минулого», — розповідають працівники ресторану.

Не дивно також, що, крім української кухні, значна фірмова складова меню — це страви з кролика. «Кроляче м’ясо можна готувати в найрізноманітніший спосіб — тушкувати, запікати. Це ціле мистецтво. Крім того, в приготуванні страв із кролика ми користувалися старовинними київськими рецептурниками», — говорить Олександр КРАВЧЕНКО, адміністратор ресторану.

Головна складова фірмової страви ресторації «У меня есть знакомая очень и очень» (відомий вислів головного героя Голохвастова) — теж м’ясо кролика. Незважаючи на загадкову назву, приготувати його може кожен, доклавши творчих зусиль. Адже інгредієнти, як і все геніальне, прості й недорогі. Тому фірмова страва ресторації «За двома зайцями» може стати чудовим доповненням до суботнього столу будь-якої родини.

«У меня есть знакомая очень и очень» — це м’ясо кролика, томлене з овочами в горщику з бородинського хліба, — ділиться рецептом Олександр Кравченко. — Треба нарізати соломкою філе кролика, гарбуз і корінь селери. Корінь селери та гарбуз обсмажуються в соняшниковій олії. Через 5-6 хвилин до них додається порізане філе кролика, й усі компоненти смажаться разом. Коли вони майже готові, додаються вершки та соєвий соус, і разом із вершками гарбуз, м’ясо кролика та селера тушкуються близько 15 хвилин. Коли страва готова, її подають у горщику з бородинського хліба. Зробити його досить просто. З хліба вирізується м’якоть і виходить симпатичний горщик. Усе дуже цікаво, смачно й, що найголовніше, корисно».

Щоб приготувати одну порцію страви, треба 100 грамів філе кролика, 60 г кореня селери, 60 г гарбуза, 100 г вершків і 20 г соєвого соусу.

Звісно, щоб страва вийшла бездоганною, в того, хто готує, обов’язково має бути усмішка на обличчі та гарний настрій.

До речі, 17 листопада ресторації «За двома зайцями» виповнюється десять років. Колектив газети «День» вітає всіх, хто сприяє його роботі, з ювілеєм і бажає їм нових творчих ідей, геніальних рецептів і завжди вдячних відвідувачів.

Вікторія Скуба, «День»
Газета: