Цей матеріал, по суті, є відгуком на цікаву книгу американської авторки, емігрантки з колишнього СРСР Вікторії Бутенко «Зелень для жизни». Книга присвячена здоровому харчуванню, до якого авторка підходить як науковець та дослідник живої сили рослин. Проаналізувавши властивості та досвід застосування зелених трав’янистих рослин, вона дійшла висновку, що жодна інша їжа не має такої кількості елементів, потрібних людському організмові для підтримки нормальної життєдіяльності як живі зелені стебла. Власне, тому й коктейлі, які вона пропонує додати до раціону, називаються зеленими.
Авторка описує свій багаторічний пошук ключа до здорового харчування, де були й успіхи, й помилки. Її дослідження ѓрунтуються на досвіді сироїдіння, безлічі експериментів, поставлених над власним організмом, спостережень щодо причин виникнення власних нездорових відчуттів чи хворобливих станів та пошуку істини. Вона впевнена, що наші власні свідомі спостереження значно важливіші за «авторитарні твердження», навіть коли йдеться про наукові трактати. Маючи свого часу серйозні проблеми зі здоров’ям, авторка навчилася реагувати на сигнали свого організму.
Цікаво, що прихильники найекзотичніших дієт теж можуть знайти для себе щось цікаве в рецептах пані Вікторії. Вона переконує, що, не змінюючи звичної системи харчування, а лишень щоденно додаючи до свого раціону два-три запропоновані нею коктейлі, можна позбутися багатьох хронічних хвороб, позбавитися зайвої ваги та омолодити свій організм.
Відкриваючи нові й нові властивості живих рослин, Вікторія Бутенко продовжувала шукати наукові підтвердження своїм здогадкам і припущенням, що врешті зробило її дослідження цілою науковою монографією, залучила до свого дослідження фахівців із дієтології, отримала наукові підтвердження щодо цілющості зелені. Передмову до її книги написав Вільям Мензин, доктор медицини кафедри психіатрії Гарвардського університету. Експеримент Вікторії Бутенко показав, що за багатьма параметрами зелені коктейлі випереджають навіть свіжі овочі та фрукти, до того ж майже не мають протипоказань. Експериментуючи зі смаком, авторка навчилася вдало поєднувати подрібнені частинки цих рослин (свіжі стебла і листя) у блендері з іншими свіжими фруктами та пророщеним насінням.
На переконання пані Вікторії, запропонований нею спосіб вживання подрібнених рослин дає нашому організмові всі необхідні мікроелементи в доступному для засвоювання вигляді. Недостатньо подрібнені інгредієнти «зелених коктейлів» не сприяють засвоюванню. А занадто дрібні компоненти втрачають потрібні нашому організмові корисні мікроелементи та головне — клітковину ще в процесі приготування, тому очікуваний і отриманий лікувальний ефект можуть бути зовсім протилежними. Для приготування коктейлю за рецептом Вікторії Бутенко потрібен блендер, лопаті якого будуть не гострими, з невеликою потужністю до двох кінських сил. Сама авторка зізнається, що перепробувала й переламала чимало цих кухонних приладів, допоки нарешті досягла бажаного ефекту.
Українці від діда-прадіда шанобливо ставилися до цілющої сили рослин, тому й дотепер багато хто у лікуванні хвороб часто надає перевагу лікам із трав, або й просто травам чи трав’яним настоям. Напевно, саме тому цікавим для нас буде досвід вживання звичних для нас рослин в іншому вигляді — у вигляді коктейлів. А експеримент обіцяє бути не лише корисним, а й пізнавальним. Особисто я поновила в пам’яті назви трав, почуті давно, ще в дитинстві від батьків, які потім вийшли з мого вжитку, як виявилося — даремно.
Пропонуємо читачам «Дня» рецепти «зелених коктейлів» від Вікторії Бутенко. Наводимо тільки компоненти, а їхнє приготування — ідентичне: збити в блендері та, не гаючи часу, куштувати.
«Дикий бананго»
2 чашки лутиги (лебеди), подорожника, пісчанки або ж іншого бур’яну,
1 банан; 1 манго; 2 чашки води.
Чорничний пудинг
1 стебло селери; 2 чашки свіжої чорниці; 1 банан; 2 чашки води.
«Кавуновий»
8 листків салату ромен, 5 чашок нарізаного кавуна; 1 чашка води.
«Зелена щедрість»
6-8 листків салату ромен, 1 чашка червоного винограду, 1 апельсин середнього розміру, 1 банан; 2 чашки води.
«Кисло-солодкий»
6-8 листків червоного салату, 4 абрикоси, 1 банан, 1/4 чашки чорниці, 2 чашки води.
«Свіжість»
6-8 листків салату ромен, 1/2 середньої дині, 1 чашка яблучного соку, 2 чашки води, 1 банан, 1 манго, 1 маленький шматочок алое.
Пудинг з петрушки і манго
2 великих очищених манго, 1 пучок петрушки; 2 чашки води.
Бур’яни для дітей
4 очищених манго, 2 чашки води, 1 жменька лутиги чи кропиви.
«Полуничне поле»
1 чашка полуниці, 2 банани, 1/2 пучка салату ромен, 2 чашки води.
«Радість»
4 дуже спілих ківі, 1 зрілий банан, 2 чашки води, 3 стеблинки селери.
«Духмяний»
1/2 пучка шпинату, 4 яблука, 1/2 лайма зі шкіркою, 2 чашки води, 1 банан.
«М’ятный»
4 зрілі груші, 4-5 листків салату кадет, 1/2 пучка м’яти, 2 чашки води.
«Малинова мрія»
2 груші, 1 жменя малини, 4-5 листків салату кадет, 2 чашки води.
НЕСОЛОДКІ ЗЕЛЕНІ КОКТЕЙЛІ
Легкий італійський суп
5 листків салату кадет, 1/4 пучка свіжого базиліку, 1 лимон (сік), 3 зубчика часнику, 1/4 чашки сушених помідорів, 2 чашки води.
Тайський зеленый суп
1/2 чашки шпинату, 1/2 пучка кіндзи, 1 зубчик часнику, 1/2 красного солодкого перцю, 1/2 лимона (сік), 3 помідори, 2 чашки води.