Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Безпроблемність не гарантується

25 березня, 2005 - 00:00
ФОТО МИХАЙЛА МАРКIВА / «День»

Представникам малого бізнесу спокій лише сниться... Новоспечений законопроект №7221 , який стосується внесення змін до Державного бюджету України на 2005 рік, учора став приводом для акцій протесту підприємців біля стін Верховної Ради (див. фото). Цей документ містить зміну низки податкових норм (до законів про ПДВ, про оподаткування прибутку), що саме по собі є міною уповільненої дії. Мало того, що новий уряд продовжує згубну практику своїх попередників — вводить нові податкові норми не спеціальними законами, а «одним махом» разом з бюджетом, так ці новації ще звалюються на бізнес як грім серед ясного неба: до подачі документа в парламент ніхто їх не бачив і не обговорював. А як же обіцяні гласність, прозорість і суворе дотримання законів?

Якщо законопроект про бюджет буде, як сподівається уряд, прийнято без зволікань, то всі включені в нього податкові норми наберуть чинності негайно, бо жоден перехідний період для них не передбачений. І тоді можливі негативні наслідки прискореного проходження бюджету підприємці відчують уже на своїх робочих місцях.

Платників єдиного податку, безсумнівно, «обрадує» те, що в законопроекті про бюджет-2005 істотно звужено сферу застосування єдиного податку: до 1 липня 2005 року він не застосовується до послуг з оренди та інших операцій з нерухомістю, фінансової діяльності, торгівлі ліками, архітектури та будівництва, послуг в області реклами, інформатизації, права, бухгалтерського обліку та консультацій, догляду за тілом. «Єдиний податок як «жанр», швидше за все, відмирає, — вважає голова податкового комітету Європейської Бізнес-асоціації Володимир Котенко. — Принаймні, очевидне прагнення уряду його умертвити». Досить двозначно виглядає встановлена дата пропонованих обмежень — до 1 липня. А що станеться потім? Схоже, уряд ще сам із цим не розібрався. Неважко передбачити, що й інші пропоновані податкові новини безпроблемно не працюватимуть. Відсутність перехідного періоду для їхнього впровадження та громадського обговорення, на думку Котенка, призведе до проблем у взаєминах між платниками податків та податковими органами. До речі, податківцям уряд дає карт-бланш: для позапланової перевірки і застосування санкцій з ініціативи податкової вже не знадобиться рішення суду...

Петро ІЖИК, «День»
Газета: