Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ДО РЕЧІ

15 серпня, 2003 - 00:00

— Протягом усього розвитку бджільництва люди відчували цілющі властивості майже всіх бджолопродуктів. І нині широко вживають прополіс, пергу, бджолину отруту, бджолине обніжжя, маточне молочко і навіть бджолиний розплід, — розповідає читачам «Дня» провідний фахівець Товариства бджолярів-пюбителів Харківської області Микола СЛІДЧЕНКО. — Але лишається достатньо багато людей, які дещо чули або й навіть ніколи не чули про деякі особливості меду. Хотілося, аби якомога більше жителів України були поінформовані щодо природних властивостей цього продукту. Наприклад, не всі ще добре знають, що мед застосовують при застудах і всіляких катаральних проявах, при запаленні легенів, хворобах серця, серцево-судинних захворюваннях, старінні шкіри та всього організму. Як свідчить багаторічна практика, мед посилює імунітет та опір організму при хворобах.

Корисний мед у поєднанні з шипшиною при недокрів’ї, занепаді сил. Для приготування лікувального сиропу подрібнюють 100 грамів сухої шипшини, заливають 850 грамами окропу і витримують на вогні 10 хвилин. Потім настоюють добу, проціджують і додають кілограм меду. Сироп уживають по столовій ложці тричі на день перед їжею за кілька хвилин. Можна протягом року.

Дуже помічний сироп із меду та ялинових бруньок при кашлі, грипозному становi, ларингітах і фарингітах, а також інших катаральних захворюваннях дихальних шляхів. Для цього кілограм бруньок ялини чи ялиці добре промивають, дрібно нарізають, додають 3 — 4 л води і кип’ятять 10 — 15 хвилин. Потім проціджують крізь сито, відстоюють і знову двічі-тричі проціджують уже через марлю. На кілограм відвару (декокту) додають кілограм меду, краще липового або з різнотрав’я, добре перемішують. До суміші можна додати сто грамів 30-відсоткової витяжки прополісу. Все це ретельно розмішують, нагрівають до 40 — 45 градусів і зберігають у закупореному посуді у прохолодному місці. При перших же ознаках застуди вживають по столовій ложці кілька разів на день.

При кашлі допомагає і суміш соку редьки з медом порівну. Вживають по чайній ложці. Якнайкраще позбавляє головного болю, знімає утому, болі у серці й печінці такий собі тонізуючий засіб:

100 грамів волоських горіхів, 50 грамів родзинок, сік половини лимона і 500 грамів меду. Вживають одну-дві чайні ложки з чаєм.

Для лікування серцево-судинних захворювань, боротьби зi склерозом корисний мед iз хроном. Ложку щойно натертого хрону змішують із ложкою меду (найкраще акацієвого), щоб отримати однорідну масу. Достатньо з’їдати ложку суміші натщесерце. Лікування триває 30 днів. Підкреслюю: цю суміш готують щодня і вживають тільки свіжо приготовленою. Після місяця лікування роблять двомісячну перерву, а потім повторюють курс. Ще одне застереження: під час лікування не варто вживати синтетичні ліки, спиртне і палити, слід уникати сильного фізичного й розумового напруження, не переохолоджуватись. Добрих результатів можна досягти уже через 2 — 3 курси місячних лікувань.

Чудово впливає на відновлення сил, піднесення тонусу, посилення імунітету, виведення з організму зайвих речовин вживання безалкогольного напою, виготовленого в домашніх умовах на основі меду. На літр кип’яченої та охолодженої води беруть 200 грамів меду, 50 грамів яблучного оцту, 10 грамів квітів бузини (сухих), лимон, нарізаний дрібними шматочками. Все перемішують у слоїку, закривають кришкою і витримують протягом десяти днів, щоденно збовтуючи. Потім проціджують через марлю і п’ють, розбавляючи газованою чи мінеральною водою як сироп.

Гадають, що ріст ракових клітин затримує такий напій: 630 грамів травневого меду, 635 грамів червоного вина і 370 грамів свіжорізаних і подрібнених листків алое віком 3 — 5 років (перед тим, як зрізати, 5 днів не поливати). Усе це добре перемішати і настояти певний час. Вживати перший тиждень по чайній ложці тричі на день за 15 — 20 хвилин до їди, другий — по столовій ложці за годину до їди.

Усі вищенаведені рецепти ми випробували на членах нашого товариства. І знаєте, жодного серйозного захворювання. Бажаємо і Вам міцного здоров’я!

Підготував Микола СУХОМЛИН, Харків
Газета: