Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Доля мільярдів

21 лютого, 2008 - 00:00

Крига в процесі вітчизняної приватизації нарешті рушила. Учора Україна оголосила відкритий конкурс з елементами аукціону з продажу пакету акцій ВАТ «Одеський припортовий завод». Із молотка піде 99,52% акцій цього найбільшого хімічного підприємства країни. Їхня стартова ціна — три мільярди гривень.

Конкурсна процедура відбудеться через 75 днів. За кожного нового удару молотка ціна підніматиметься на 30 мільйонів гривень. Доступ на цей конкурс для покупців хімічного гіганта буде істотно спрощено. Брати участь у ньому зможуть будь-які компанії, що три останні роки ведуть прибуткову діяльність, але не зареєстровані в офшорній зоні, й які надали інформацію про пов’язаних із ними осіб. Привабливою для інвесторів буде змінена норма умов конкурсу, відповідно до якої терміни зобов’язань про підтримку покупцем чисельності персоналу і його пільг скорочено до 10 років, тоді як раніше це зобов’язання пропонувалося зробити безстроковим. Щоправда, переможцю конкурсу доведеться миритися з тим, що експортерам обіцяний безперешкодний доступ аміаку до комплексу перевалки в рамках встановлених Мінпромполітіки квот і єдиних тарифів на перевалку (за узгодженням із Мінекономіки і Мінпромполітіки).

Не всім покупцям буде до душі й вимога, що міститься в нових умовах, про підвищення за три роки середньої зарплати на ОПЗ до рівня аналогічних підприємств Євросоюзу. На прохання місцевої влади посилено також екологічні вимоги, зокрема, введено норми про проведення раз у три роки екологічного аудиту. Новий власник підприємства повинен також врахувати, що йому доведеться піклуватися про прийом і біологічно-хімічне очищення побутових і виробничих стічних вод міста Южний за узгодженими з місцевою владою тарифами і з урахуванням перспектив розвитку цього населеного пункту. А за підсумками першого року роботи приватизованого підприємства держава збирається отримати всі сто відсотків чистого прибутку, заробленого до підписання договору купівлі-продажу (тут враховано урок, отриманий під час приватизації «Кріворіжсталі», коли відповідну норму просто забули включити в умови конкурсу, і прибуток зрештою вдалося отримати не без зусиль і тільки завдяки добрій волі покупця).

Ще до оголошення конкурсу з продажу ОПЗ у країні звучали голоси про те, що таке успішне підприємство, можливо, і не варто продавати. Мовляв, «така корова або, можливо, навіть курка, яка несе золоті яйця, потрібна самому...». Схоже, ця обставина також врахована умовами продажу. У них включено підвищені вимоги до зростання виторгу від реалізації: за перший рік після продажу вона повинна скласти мінімум 2,34 мільярда гривень, а далі — 2,51 мільярда, 2,68 мільярда, 2,85 мільярда і до п’ятого року після продажу перевищити 3 мільярда гривень. Виросли в порівнянні з умовами, що раніше готувалися (з 1,2 млрд. грн. до 1,292 млрд. грн.), і вимоги до інвестицій, які новий власник повинен зробити в підприємство протягом п’яти років. Словом, в ті 74 дні, що залишилися до конкурсу, покупцям є про що поміркувати.

Але, мабуть, найбільші розмірковування викличе в потенційних інвесторів норма умов, що передбачає право ФДМ України (читай — уряду) розірвати договір купівлі-продажу в разі невиконання (неналежного виконання) переможцем конкурсу своїх зобов’язань. (Проти цього «антиінвесторського» положення досить різко виступав перший заступник голови Секретаріату Президента Олександр Шлапак.) Поки що не зрозуміло, чи враховуватимуться при розриві форс-мажор або, скажімо, різке зниження світових цін на продукцію. Зрозуміло лише те, що в розв’язанні цього питання суд не братиме участі, а отже, оскаржити рішення уряду буде ніде.

Проте такий довгоочікуваний конкурс, мабуть, приречений на успіх. На думку аналітиків фондового ринку, ціна продажу пакета акцій ОПЗ може досягнути $1 мільярда. І це цілком реальний прогноз з урахуванням того, що минулого року чистий прибуток підприємства виріс на 18,6% — більш ніж до 2,28 мільярда гривень. Що й казати, — ласий шматочок.

На жаль, сьогодні так само дещо важче охарактеризувати інший «Еверест» українській приватизації (так любив говорити екс- голова ФДМУ Михайло Чечетов) — ВАТ «Укртелеком», який минулого року скоротив чистий прибуток (за українськими стандартами бухгалтерського обліку) майже на 43%. І все ж він також залишається надзвичайно привабливим. Минулого року його чистий прибуток від реалізації товарів, робіт і послуг виріс усього на 1,6%, проте перевищив 6,8 мільярда гривень. Монополіст на ринку фіксованого зв’язку і перший у країні власник ліцензії на послуги мобільного зв’язку третього покоління також готується до продажу. Але цей процес дуже вже затягся, і країна на цьому чим далі, тим більше втрачає... Щоб не допустити цього, Кабмін і ФДМУ повинні б ударними темпами, менш ніж за два місяці, розробити програму приватизації й відповідні зміни законодавства. Після цього нам залишиться гадати, чи прийме її Верховна Рада і чи підпише Президент... А потім країні доведеться розгадувати ще дві загадки — чи не буде стрибка інфляції через великі інвестиційні гроші й, що ще гірше, чи не вкрадуть їх із нашого бюджету?

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: