Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

КОМЕНТАРІ

19 жовтня, 2005 - 00:00

Голова комітету Верховної Ради України з питань правової політики Василь Онопенко заявив «Дню», що згідно з Законом України «Про Конституційний Суд України», Президент мусить упродовж одного місяця призначити іншу особу на посаду судді у разі припинення повноважень судді, призначеного за його квотою. З’їзд суддів має у своєму розпорядженні три місяці на призначення «своїх» кандидатур. Якщо ж припиняються повноваження судді, призначеного парламентом, Рада впродовж місяця призначає іншу особу на цю посаду. Пропозиції щодо кандидатур на посади суддів вносить голова парламенту або не менш як чверть народних обранців від конституційного складу Верховної Ради України. Сьогодні мають йти у відставку призначені указом Президента Микола Селівон і Володимир Шаповал, з’їздом суддів — Володимир Вознюк, Василь Німченко, Микола Савенко, Віктор Скомороха, Людмила Чубар та судді від Верховної Ради України Михайло Костицький і Олександр Мироненко. Але хто займе їхні крісла, поки що невідомо. Відповідно до вітчизняного законодавства, висновки щодо кожної кандидатури на посаду судді Конституційного Суду України надає комітет з питань правової політики. Але на даний момент подання стосовно нових кандидатур до комітету, за словами його голови, не надходили. «Ситуація, що складається на сьогодні, без сумніву, викликає занепокоєння. Процес розгляду конституційних подань та тлумачення конституційних норм може заблокуватися на невизначений час», — зазначив Василь Онопенко.

На думку відомого адвоката Андрія Федура, непрацюючий Конституційний Суд у країні, яка декларує верховенство права і має ряд нагальних невирішених конституціональних питань, — це катастрофа. «Я давно казав, що ми живемо у країні правового Чорнобиля. І до того часу, поки верховенство права не стане реальністю, такі ситуації будуть можливими. Необхідно терміново дійти згоди, відпрацювати кандидатури і затвердити їх. Іншого виходу немає», — сказав адвокат.

Олег Макаров (юридична фірма «Василь Кісіль і партнери») налаштований більш оптимістично. В розмові з кореспондентом «Дня» він сказав: «Враховуючи той факт, що строк повноважень дев’ять суддів Конституційного Суду України закінчився лише цього тижня, сьогодні передчасно говорити про розвиток кризових явищ у сфері діяльності Конституційного Суду. У визначений строк відбудеться з’їзд суддів України, який призначить шiсть нових суддів Конституційного Суду. Також я не бачу перешкод для визначеного законодавством України призначення суддів Конституційного Суду Президентом та Верховною Радою України.

Ситуацію, пов’язану з призначенням суддів до Конституційного Суду, я охарактеризував би як нормальний демократичний процес у нормальній демократичній країні. Як, до речі, й інші процеси, які проходять сьогодні в Україні».

Разом з тим варто згадати про ще один iмовірний нюанс. Навіть якщо всі суб’єкти оберуть достойних, немає ніякої гарантії того, що суд запрацює. Такі сумніви виникають з огляду на практику, яка склалася з затвердженням на посаді судді Андрія Стрижака. У відповідності до статті 17 Закону України «Про Конституційний Суд України», суддя вступає на посаду з дня складення ним присяги на засіданні Верховної Ради України. Таке засідання повинно проводитися за участю Президента України, прем’єр-міністра України, голови Верховного Суду України не пізніш як через місяць після призначення судді. Та строки, встановлені законом, лишаються декларацією. Обраному суддею КСУ ще восени минулого року на позачерговому з’їзді суддів Андрієві Стрижаку й досі не вдалося виголосити присягу з трибуни парламенту через відсутність на засіданні визначених статтею 17 закону про КСУ слухачів. Мабуть, зібрати перелічених осіб в одному місці і в один час не так уже й просто. Ситуація, що склалася довкола єдиного органу конституційної юрисдикції, який гарантує верховенство Основного Закону в Україні, доволі цікава своєю неординарністю, і ми неодмінно слідкуватимемо за її розвитком.

Oлена ЄВТЄЄВА
Газета: