Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Літній відпочинок» з інфекцією

Цього літа неякісними продуктами отруїлося вже понад 600 дітей
28 липня, 2000 - 00:00

З настанням літа сотні тисяч дітей вирушають у табори, санаторії та інші місця традиційного літнього дозвілля, які покликані, насамперед, сприяти зміцненню здоров’я та відпочинку перед новим навчальним роком. Однак нерідко, на жаль, трапляється так, що відпочинок стає причиною нанесення шкоди здоров’ю дітей — і добре ще, коли ця шкода порівняно незначна.

Один із головних чинників — отруєння грибами, яке набуло цього літа в Україні справді епідемічного характеру. Згідно з останніми даними, з 1075 осіб, які отруїлися, було 214 дітей; для 27 із них отруєння виявилося фатальним. Куди гірша пропорція серед постраждалих від гострих кишкових інфекцій — другого бича відпочиваючих. Із 688 постраждалих від 33 зареєстрованих Управлінням профілактики інфекційних захворювань Мінздоров’я України спалахів таких інфекцій, діти становили 400 осіб. На щастя, смертельних випадків поки не зафіксовано. Переважно діти заражаються дизентерією, сальмонельозом і черевним тифом. Як повідомила «Дню» керівник зазначеного управління Людмила Мухарська, головною причиною спалахів інфекцій є продукти і страви, приготовані з порушеннями технології і гігієни персоналу (4 рази такою причиною була питна вода, 5 разів — порушення санепідемрежиму в лікарнях). 16 спалахів сталося на об’єктах підвищеного ризику, до яких належать дитячі виховні навчальні оздоровчі установи.

Найчисельніші випадки зареєстровано в дитячих дошкільних установах і школах-інтернатах. Так у Переяслав-Хмельницькому Київської області постраждало 23 дитини; причиною передачі інфекції стала гречана каша з м’ясом. У Харкові в дитячому таборі відпочинку «Дубовий гай» діти «підхопили» дизентерію від ковбаси й битків; у санаторії «Токарі» (Сумська область) — 39 осіб, із них 27 дітей, захворіли на ту ж інфекцію через солодкі сирки, приготовані з недотриманням вимог гігієни; в таборі відпочинку «Дружний» під Києвом було госпіталізовано 38 дітей — із тих самих причин.

Головним чинником, як вже зазначалося, є недотримання гігієнічних норм приготування та зберігання продуктів, а також особистої гігієни персоналу — так у «харківському» випадку винуватицею виявилася співробітниця кухні, котра займалася приготуванням їжі, будучи хворою на дизентерією. Такі випадки явно не поодинокі. Поради фахівців прості — потрібно ретельно контролювати процес приготування їжі, дотримання гігієнічних норм і вимог, стежити за якістю продуктів. Очевидно, що зрештою вина за те, що діється, лягає на керівництво тих установ, у яких реєструються спалахи кишкових інфекцій. Мабуть, до сплеску захворюваності зазначене керівництво ставилося за народним принципом «поки грім не вдарить». Тепер же директори дитячих таборів відпочинку щосили взялися за ревізію своїх кухонь і столових, а серед батьків міцно закріпилася думка, що відправляти улюблене чадо до літнього табору, принаймні цього літа, не варто.

Олександр МІХЕЛЬСОН, «День»
Газета: