Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

МАСШТАБ 1:50

Російській розвідці оголошено війну
23 березня, 2001 - 00:00

Держсекретар Сполучених Штатів Колін Пауел заявив у середу російському послу у Вашингтоні Юрію Ушакову, що близько 50 російських дипломатів підозрюються в роботі на російські розвідувальні спецслужби, і тому мають покинути країну, повідомила телекомпанія Сі-Бі-еС. Шестеро російських дипломатів уже оголошено персонами нон-грата і мають покинути територію США впродовж 48 годин, решті ж запропонували повернутися додому у менш офіційній формі. Держдепартамент США поки що не зробив офіційної заяви із цього приводу. Однак сенатор від штату Флорида Боб Грехем, член сенатського комітету з розвідувальної діяльності підтвердив, що його поінформували про висилку російських дипломатів. За його словами, четверо із шести оголошених персонами нон-грата вже покинули Сполучені Штати, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Очевидно, що висилка російських дипломатів тісно переплітається зі справою Хансена — американського спецагента ФБР, який шпигував на користь Москви протягом останніх 15 років. Вашингтон спробує скористатися із цього, щоб зменшити кількість російських розвідників на території США. Якщо ж інформація про висилку дипломатів підтвердиться, то ця акція стане найбільшою за масштабом у пострадянські часи. Попередня масова висилка відбулася за президентства Рональда Рейгана 1986-го: тоді з Вашингтона вислали 80 радянських дипломатів.

Дипломатичні джерела США не сумніваються, що Кремль не зволікатиме з відповіддю, та навряд його заходи будуть настільки ж масштабними. Хоча б тому, що в Москві немає такої ж кількості американських шпигунів, заявив один з американських дипломатів. А російська думка із цього приводу — реакція Кремля має бути адекватною та пропорційною. Про це РIА «Новости» повідомили російські силові структури. При цьому вони нагадали, що в США працює 190 росіян, тоді як у Росії — 1100 американців. Москва сприймає оголошений демарш американців, як «виключно політичну акцію, спрямовану на те, щоб показати Росії її місце в новому світоустрої». Ця акція, на думку офіційних джерел у Москві, «стала відображенням тривалої внутріполітичної боротьби Державного департаменту й американських спецслужб, в якій на цьому етапі, вочевидь, переміг Держдеп».

Фактом же залишається те, що шпигунські скандали, пов’язані з Росією, тепер відбуваються щороку. Останній з них, що було б просто неможливо ще кілька років тому, стався в Болгарії.

Антоніна ЩЕГЕЛЬСЬКА
Газета: