Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Майк ТАЙСОН: «Кличко — білий, він не зможе мене «вкусити»

21 січня, 2000 - 00:00


У грудні минулого року між промоутерами українця Віталія Кличка та американця Майка Тайсона — Клаусом Колем і Шеллі Фінкелем — було досягнуто домовленості про проведення матчу, де наш важковаговик на рингу в Німеччині відстоюватиме свій титул чемпіона світу за версією WBО. Від Майка Тайсона — щонайскандальнішого боксера останнього десятиріччя — заокеанські шанувальники кулачних боїв чекають багато чого. Адже за всю історію професійного боксу Америка уперше позбавилася чемпіонських титулів у всіх чотирьох версіях. То ким же є той, хто має намір перемогти нашого Віталія?

Все своє дитинство Майк провів на вулиці. Через багато років він зізнався, що саме вона першою почала «ліпити» з нього чемпіона, неабияк пошарпала, але загартувала характер. І варто зазначити: учень виявився гідним першого вчителя — у тринадцятирічному віці юний американський «гаврош» уже мав у своєму переліку сорок арештів. Його звинувачували у спробі вбивства і в озброєних пограбуваннях, крадіжках і спротиві під час арешту. Так що його поява у дитячій колонії міста Джонстаун у штаті Нью-Йорк стала цілком закономірним підсумком його ранніх пригод.

Проте лиха без добра не буває. Саме там, у містечку Кетскіл, неподалік від Джонстауна, Майк уперше одяг боксерські рукавички і почав своє легендарне сходження до Олімпу. Однак усе могло статися інакше, якби не зустрів він на життєвому шляху Гаса Д'Амато — людину, яка стояла біля витоків американського боксу і була на «ти» з багатьма великими майстрами.

Існує кілька версій їхнього знайомства. Найкумедніша з них — в одному з громадських туалетів Кетскіла, де за чудернацьким збігом обставин четверо здорованів хотіли відлупцювати Майка. Гас мав намір заступитися за хлопця, але щось в очах і самій позі юнака змусило його зупинитися. У думці промайнуло: так дивляться тільки переможці. Досвідчений погляд професіонала не помилився. За лічені секунди гадана жертва блискавичними ударами поклала нападників на підлогу туалету, і важко дихаючи, вирячилася на єдиного глядача цього незвичайного поєдинку. А той сказав: «З цього моменту ми починаємо робити з тебе чемпіона», — і поманив його за собою.

Гас завжди вірив у свого учня, а Молодіжна Олімпіада 1982 року розсіяла всі сумніви щодо винятковості обдарування Тайсона, котрому на фінальний поєдинок знадобилося лише вісім секунд. Майку щойно виповнилося шістнадцять, а сила удару вже дорівнювала 5,980 фунтам (близько 3,5 тонн). Цей останній аргумент став вирішальним у його прагненні перейти у професійний бокс.

А потім почалося запаморочливе сходження до всіх титулів. У свої двадцять років 22 листопада 1986 року в Лас-Вегасі, завдавши на 45 секунді другого раунду Тревору Бербіку глибокого нокауту, Тайсон став чемпіоном світу за версією WBC у важкій вазі. Незабаром нищівними ударами переможено чемпіона світу за версією WBА Джеймса Сміта на прізвисько «Костолом» і володаря найвищого титулу в IBF Тоні Такера. Так на шлях абсолютного чемпіона у найпрестижнішій серед професіоналів категорії ступив цей чоловік із здібностями Аль Капоне. Ніхто не міг встояти на ногах, і «залізний» Майк завершував поєдинки нокаутами. Двобоїв не витримали такі зірки, як Тірелл Біггс, Ларрі Холмс, Тоні Табс, Майкл Спінкс. Але колесо фортуни, яке піднесло його якнайвище, вже почало розкручуватися в інший бік.

Першого відчутного удару Тайсонові завдала його дружина — молода і дуже ефектна телеведуча Робін Гибінс, яка в одному з «прохідних» інтерв'ю геть несподівано для присутнього там чоловіка заявила, що Майк неодноразово погрожував їй фізичною розправою, що він психічно неврівноважений і має маніакальні нахили. Незабаром, висунувши низку звинувачень, вона подає на нього в суд. І — хто б міг подумати! — нестримний Майк, «залізний» Майк впадає в депресію — закидає тренування і починає чаркувати. Поїздка в Токіо на бій з Бастером Дугласом, аби розворушити чемпіона і вивести його з «летаргії», обертається поразкою. Саме тоді й пролунала фраза: «Тайсона може перемогти тільки Тайсон». Майк пропускав удари за ударом і не звертав на це уваги. Здавалося, що його зовсім не цікавить, що відбувається. Непереможний Майк Тайсон лежав на підлозі, а рефері закінчував відлік...

Відтоді Майк зачудив, ой як зачудив! Ні, попереду у нього ще були яскраві бої з Алексом Стюартом, Разором Раддоксом, Френком Бруно, Брюсом Селдоном. Та все це було вже не те. Він перестав боксувати, а почав просто битися на рингу — жорстоко і з слабкими суперниками. Що це? Мабуть, Тайсон повернувся на вулиці свого дитинства, де сила породжує безкарність.

Так низка Майкових пригод розбурхує здорову уяву. Його звинувачено у згвалтуванні міс «Чорна Америка» Дезері Вашингтон, за що Майк заплатив 3 роками в'язниці, він побив двох автомобілістів під час аварії на одній з доріг штату Меріленд, вчинив п'яний розбій у бістро «Джоржтаци» з нанесенням «фізичних і словесних образ» двом жінкам з Балтімора, що обійшлося трьома з половиною місяцями чергової відсидки. А відкушений шматок вуха у Холіфілда, спроба зламати руку Боті, удар по голові Норрісу після гонгу, що призвело до нокауту? Мало цього, Тайсон почав зганяти свій поганий настрій на тваринах: зовсім нещодавно члени партії «зелених» подали на нього в суд за те, що він морив голодом двох своїх домашніх тхорів. Під час одного з останнiх інтерв'ю Тайсон розговорився: «Я дуже вразлива людина. Люди думають, що я зроблений із заліза. Але мої зовнішність, поведінка і поганий характер — лише захист того, що всередині». А захищатися Майкові, як бачимо, доводиться часто — іноді кулаками у вуличній колотнечі, іноді в суді.

Тайсон, за скромними підрахунками, за свою спортивну кар'єру заробив близько $200 млн., але вже встиг розтратити їх, і сьогодні йому докучають численні кредитори. На чолі з податковим відомством США, якому боксер недоплатив близько $14 млн.

Не поталанило з грошима — поталанило в коханні. І справді, після безладного життя і скандальних зв'язків він, здається, знайшов своє щастя в особі майбутнього лікаря-педіатра Моніки Тернер. Не залишивши милого друга під час в'язничного терміну, вона не кинула його і тепер, коли ім'я Тайсона стало в Америці синонімом хуліганства і грубощів. Ще кілька років тому Майк навіть у найкарколомніших фантазіях не міг би уявити, що ожениться на жінці з дитиною, стане батьком двох дітей і мріятиме про збільшення родини. Проте в його величезному палаці, зведеному посеред маєтку площею 17 акрів у Фірмінгтоні (штат Коннектікут), є де розміститися всім. У цій «хатині» 60 кімнат, 38 ванн, 7 кухонь, дискотека, баскетбольний майданчик, фітнес- клуб і корт для гри у сквош. Для зв'язку між його кутками встановлено понад сто телефонів. А ще тут є штучна лагуна з водоспадом і японськими бійцівськими рибками, амфітеатр і ліжко, що перетворюється на трон від простого натиснення кнопки.

Словом, Майк Тайсон знайшов спокій у сім'ї і почувається добре. Сьогодні він посилено тренується і готується до бою з українцем Віталієм Кличком, про якого нещодавно зауважив репортерам: «Кличко — білий, він не зможе мене вкусити і тому програє». Тайсон завів нову зачіску і став схожим на Мохаммеда Алі, а також схуднув на 12 кілограмів. Єдина людина, яка не схвалює його повернення у великий бокс, — це його дружина. «Я хочу, щоб він більше піклувався про мене і про дітей», — каже вона. Від таких слів Майка зазвичай охоплює сум, і він намагається втекти до спортзалу.

Підготував Олександр ГОНЧАРУК, «День»
Газета: