Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Міністра запрошено на «екскурсію» до Донецька

В аптеках без рецепта продають наркотики
16 червня, 2005 - 00:00
ДОНЕЧЧИНА: ЗАКІНЧИВСЯ ЧЕРГОВИЙ ЕТАП АКЦІЇ ПРОТЕСТУ — «ОБРИДЛО!» ЗА ДАНИМИ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ, У РЕГІОНІ ЩОДНЯ ВМИРАЄ 8—9 НАРКОМАНІВ. ЗГІДНО З НЕОФІЦІЙНОЮ СТАТИСТИКОЮ, 30—40 ТИСЯЧ НАРКОМАНІВ ПОСТІЙНО ВЖИВАЮТЬ НАРКОМІСТКІ ПРЕПАРАТИ, ЩО ВІЛЬНО РЕАЛІЗУЮТЬСЯ В АПТЕКАХ МІСТА / ФОТО НАДАНО АГЕНТСТВОМ «ФОТО-МIГ»

У вечері у вівторок, коли в Києві в напівпорожньому парламенті говорили про наркоманію, в Донецькій області відбувався черговий етап акції громадянського протесту — «Обридло!» Учасники протестували проти продажу в аптеках Донецька наркомістких препаратів без рецептів. Місце проведення акції вибране невипадково: саме в Донецькій області просто в центрі кількох міст досі працюють аптеки, де продають без рецептів так звані опіати — медичні препарати, що вже після першого вживання дози, що перевищує лікувальну, викликають справжню наркотичну залежність. Протягом останніх років цей бізнес став уже настільки налагодженим, що аптеки відкрито процвітають саме на наркоторгівлі, будучи цілком упевненими у своїй безкарності. Основними клієнтами таких аптек є неповнолітні донеччани, серед яких щорічно реєструють дедалі більше наркозалежних. У зв’язку з тим, що міліція та керівництво регіону досі не можуть вирішити цієї проблеми, посилаючись на відсутність спеціальних повноважень на закриття таких аптек, за цю роботу вирішила взятися громадськість області.

На початку червня учасники акції «Обридло!», організованої добродійним фондом «Пілігрим», провели кілька зустрічей із керівництвом регіону, після чого відкрито пікетували аптеки-порушниці в Донецьку та Маріуполі. Через кілька тижнів після цього пройшли з домовинами та фотографіями молодих людей, які померли від наслідків вживання наркомістких препаратів, (до яких належать такі речовини, як трамадол, трамалгін і трамал, що їх зазвичай використовують у медичних цілях як знеболювальні).

За словами учасників акції «Обридло!», сьогодні проблема вживання цих препаратів, що стають першою сходинкою на шляху до важчих наркотиків для десятків тисяч донеччан, у Донецькій області набула масштабів катастрофи. Протягом останніх двох років, за даними наркологічної служби Донецької області, кількість наркологічних захворювань у регіоні неухильно зростає і майже на 20% випереджає національний рівень. Наркоманія в регіоні дуже «помолодшала» й уражає вже зовсім юних жителів Донеччини.

За даними Управління з питань діяльності правоохоронних органів Донецької облдержадміністрації, лише за перші чотири місяці поточного року в Донецькій області померли 3283 людини (4% від усіх наркологічних хворих регіону). Іншими словами, в регіоні щодня помирають 8-9 наркоманів, досить високий відсоток серед яких становить саме молодь. За даними офіційної статистики, на обліку в органах внутрішніх справ області перебувають майже 16 тис. осіб, які приймають наркотики, серед яких лише 437 неповнолітніх. Серед них із діагнозом «наркоманія» зафіксовано трохи більше 9 тис. осіб, серед яких лише 98 неповнолітніх. Проте, за даними неофіційної статистики, які наводили учасники акції «Обридло!», в Донецькому регіоні насправді наркоманів набагато більше: близько 50 тис., причому 30— 40 тисяч постійно вживають препарати трамадол, трамалгін і трамал. За цією ж неофіційною статистикою, майже третина з них, тобто близько 10 тис. — неповнолітні, які починають «шлях» наркомана саме з цих легкодоступних і відносно недорогих транквілізаторів.

Учасники акції провели дослідження, внаслідок якого з’ясувалося, що підліткам у віці 13— 18 років у середньому тричі пропонували спробувати наркотик, у тому числі трамадол, трамалгін і трамал. Починається все з трьох таблеток цих препаратів, потім доза зростає до 30… Нерідко все закінчується смертю: вже до 25— 30 років багато наркоманів просто не можуть впоратися зі своєю залежністю та помирають від ломки в підвалах, безлюдних місцях, де їм просто фізично нікому допомогти.

Прикладів такого сумного кінця безліч. Саме тому метою акції є не лише прагнення закрити всі аптеки, де відкрито продають наркотики, а й якнайбільше розповісти громадськості Донеччини про ці препарати та розвіяти всі міфи про них. Самі по собі ці знеболювальні рідко мають такі побічні ефекти, як ейфорія або дисфорія, що притаманні «чистим» наркотикам. Проте при вживанні завищеної дози препарату він починає діяти так як морфій, опіум і героїн та шкодить організму не менше. Для досягнення наркотичного сп’яніння потрібні буквально левові дози. Унаслідок застосування цих ліків як наркотиків непоправно страждає насамперед центральна нервова система, імунна система та печінка. Причому безповоротні процеси в головному мозку можуть почати розвиватися з першої ж завищеної дози, а вже через місяць після вживання препарату починають з’являтися судоми, припадки та симптоми епілепсії, що можуть проявитися навіть через кілька місяців після припинення прийому цих ліків.

Як розповів керівник координаційної ради з проведення акції «Обридло!», уповноважений представник у справах прав людини в Донецькій області Міжнародного комітету захисту прав людини, президент Духовного центру «Нове покоління» християнських церков України архієпископ Сергій (Яковлєв), співробітники аптек, попри все, продовжують вільно торгувати трамадолом, трамалгіном і трамалом, знаючи про те, як впливають препарати на організм, але однаково продовжують продавати ці ліки. Причому особливих санкцій аптекам побоюватися нічого: найбільше покарання для них — це... 51 грн. адміністративного штрафу. А про закриття аптек, які зловживають таким видом «бізнесу», взагалі не йдеться: у Кримінальному кодексі України відсутня відповідна стаття, а Міністерство охорони здоров’я не поспішає робити якихось рішучих кроків у цьому напрямі. Ще 10 років тому трамадол був внесений у список отруйних речовин, за реалізацію яких без рецепта притягували до кримінальної відповідальності. Проте буквально через кілька років статус препарату почав звучати набагато «м’якше», а два роки тому і поготів легалізувався. Згодом примарність покарання вкупі з шаленим прибутком (за даними міліції, у середньому за день одна донецька аптека, яка торгує трамадолом і трамалгіном, заробляє до 100 тис. грн. прибутку) зробили свою справу: аптеки не бояться відкрито продавати наркотики та не хочуть кидати цей бізнес. Зараз, за словами архієпископа Сергія, в Донецьку існують щонайменше дві такі аптеки, які є центром відкритого продажу наркотиків — це аптеки на вул. Горького, 150 та вул. Челюскінців, 161а (у підземному переході). Учасники акції «Обридло!» в повному складі виїжджали до першої з них і були просто приголомшені побаченим: «За 10— 15 хвилин аптеку відвідали 50— 60 дітей і підлітків, яким, за їхніми словами, безперервно та без будь-яких рецептів реалізовували препарати трамадол і трамалгін», розповідають учасники акції. Крім того, в цій аптеці як «сервіс» кожному клієнту додавалася склянка з водою для прийняття препаратів на місці.

Слід зазначити, що названі аптеки — це ще аж ніяк не всі відомі донецьким правоохоронцям точки відкритого продажу наркотиків. Окрім того, багато аптек працюють «у парі» з іншими закладами, де неповнолітні можуть вживати куплені препарати, не боячись, що їх «спіймають на гарячому» дорослі. За словами архієпископа Сергія, ще однією проблемою є саме перевиробництво трамалгіна й трамадола. Лише за кілька перших місяців 2005 року міліція ліквідувала шість підпільних лабораторій кустарного виробництва наркотичних засобів, у тому числі й трамалгіна. За чотири місяці цього року з незаконного обігу вилучені 257,7 кг наркотиків і психотропних препаратів, що на 51,3 кг більше, ніж в аналогічний період минулого року. Так само, за останніми даними, цього року виявили набагато більше осіб, причетних до наркобізнесу, ніж у минулі роки: лише за чотири перші місяці виявили 1182 людини, з яких 1168 уже притягнуті до кримінальної відповідальності.

Більш того, учасники акції обвинувачують одне з відомих у Донбасі фармакологічних підприємств, яке, за їхніми даними, протягом останніх років різко збільшило виробництво цих ліків, які випускають у набагато більшій кількості, ніж це необхiдно в медичних цілях. Звісно, виробництво прямо залежить від попиту. Хоча, звісно, перевіряти, куди саме йде левова частка препарату, менеджерам компанії не завадило б.

Що ж до ефективних заходів із боротьби з наркоманією в Донбасі, то тут усі думки зводяться до однієї: необхідна зміна законодавства. За словами заступника начальника Управління з боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС України в Донецькій області Савелія Балабанова, за наявності законних підстав, коли правоохоронці матимуть під рукою відповідну статтю, міліція зможе закрити аптеку-порушницю буквально «за півгодини». «Через наші реабілітаційні центри пройшли вже тисячі молодих людей, які змогли позбутися наркотичної залежності, проте якщо наркотики продаються відкрито і за ними шикується черга, то як можна боротися з цим злом?» — ділиться архієпископ Сергій.

Учасників акції та правоохоронців підтримав і донецький міський голова Олександр Лук’янченко. «Як міський голова я намагаюся вирішити цю проблему вже не перший рік, але, хоч як це дивно, проти нас закон. Я звертався до попереднього та нинішнього міністра охорони здоров’я, віце- прем’єра, народних депутатів із цього питання, порушував це питання на колегії обласної державної адміністрації, проте — віз і нині там», — заявив він. За його словами, Міністерство охорони здоров’я наполегливо не бажає визнавати, що вказані препарати є психотропними засобами та містять наркотичні речовини.

Зараз правоохоронці, міська влада Донецька, учасники акцій протесту одностайно стверджують: вони готові зробити все, щоб викоренити цю проблему. Незабаром це питання розглядатимуть на координаційній раді з боротьби з корупцією та злочинністю за участю представників МВС, СБУ та прокуратури.

Крім того, О. Лук’янченко відкрито запросив до Донецька міністра охорони здоров’я, якому обіцяна «екскурсія» аптеками, де торгують наркотиками, а також зустрічі з батьками дітей і підлітків, які вживають трамалгін, із сім’ями, які втратили своїх близьких. Зараз, за словами архієпископа Сергія, сотні пацієнтів реабілітаційних центрів при Духовному центрі, які працюють по всій Україні, готові дати свідчення про те, що вони купували трамалгін, трамадол без рецептів у працюючих до цього дня аптеках. Вони готові назвати адреси, розповісти про обставини продажу та подробиці цього виду наркобізнесу Донбасу. Проте поки що ніхто, на жаль, не виявив ані найменшого завзяття, щоб вислухати їх і допомогти їм.

Зараз учасники акції мають намір здійснювати масштабніші кроки з викорінювання цієї проблеми. Союз Правої молоді регіону, наприклад, пропонує опублікувати список власників і працівників аптек, які причетні до продажу наркотиків молоді, і навіть повісити спеціальні білборди в місцях проживання цих людей. Дуже небагато людей у Донбасі справді вірять у безсилля правоохоронних органів і їхню нездатність вирішити цю проблему, тому донеччани вирішили взяти ініціативу у свої руки та самостійно викоренити поширення наркотиків на Донеччині. Перший результат уже є: відповідаючи на вимогу учасників акції, прокурор Донецької області Олексій Баганець попросив у них п’ять днів, щоб розібратися в проблемі та максимально задовольнити всі прохання про закриття «трамадольних аптек».

ДО РЕЧІ

Як пояснили «Дню» в Інституті фармакології та токсикології АМНУ, трамадол, будучи опіоїдним аналгетиком, не внесений у список наркотиків, а зарахований до сильнодіючих засобів. Тому, з огляду на юридичний критерій, при зловживанні трамадолом йдеться не про «опійну наркоманію», а про «опійну токсикоманію».

Особливості трамадолової токсикоманії: повільніше формування власне наркологічної симптоматики. Але синдром психічної залежності все ж формується — зазвичай протягом 3—6 місяців від початку зловживання. Таким чином, пристрасть до трамадолу є все ж таки однією з форм опійної наркоманії.

Ганна ХРИПУНКОВА, «День»
Газета: