Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Мiняємо «хапальнi» iнстинкти на «ринковi»?

МВФ розчарований урядом Пустовойтенка
7 грудня, 1999 - 00:00

«Я був дуже розчарований тим, що бачив за останні кілька тижнів, — це стосується рішень українського уряду», — заявив виступаючи на заключному засіданні Міжнародної конференції з питань структурних реформ в Україні, директор другого Європейського департаменту МІжнародного валютного фонду Джон Одлінг-Смі.

«Ключова проблема України, — сказав він, — полягає в тому, що всі групи економічних інтересів гарно організовані й чинять спротив розвиткові економіки».

За словами п. Одлінг-Смі, потрібна надзвичайна політична воля, щоб чинити опір цим групам. Водночас він відзначив, що поразки в діяльності українського уряду в минулому часто були пов'язанi саме з нездатністю та неспроможністю уряду отримати широку підтримку в парламенті. Часто, вважає представник МВФ, члени уряду не могли домовитися навіть між собою.

Такі оцінки дій уряду переважали у виступах учасників конференції. Голова нацбанку Віктор Ющенко, розмовляючи з журналістами перед початком заключного засідання, також відзначив, що економіка в Україні надто залежна від політики і це є великою нашою проблемою. Він вказав, що серйозна перебудова, яку сьогодні необхідно провести в різних секторах економіки, неможлива без «політичної подушки» для таких реформ, без політичного союзника.

Чи зможе В.Пустовойтенко згуртувати навколо себе такий політичний альянс? Відповідь на конференції часто звучала негативно. Недаремно п. Одлінг-Смі процитував у своєму виступі В.Ющенка: щоб економічна стратегія була успішною, необхідно, щоб сам уряд виступав за реформи. І продовжив: «Уряд має складатися з таких людей, які мають ринкові інстинкти, а не привчених до втручання в економіку». За словами п. Одлінг-Смі, український уряд має в ході структурних реформ змінити свої функції: від контролю та втручання в економіку перейти до сприяння розвиткові економіки. Стратегія уряду, на думку п. Одлінг- Смі, має полягати у зменшенні ролі уряду.

Тим часом виступи на конференції та й, вірогідно, власний аналіз переконали МВФ, що український уряд надто часто й недолуго втручався в економіку. Одлінг-Смі навів приклади цього: компанії АвтоЗАЗ–ДЕУ та «Нафтогаз України» були змушені урядом продавати свою продукцію за цінами нижче за собівартість. Комерційні банки змушували надавати кредити під відсотки, нижчі за ринкові. Негативну оцінку дістали й обмеження на експорт зерна.

Схоже, в цих оцінках можна між рядками прочитати вирок урядові Пустовойтенка, який значною мірою звинувачується в тому, що «реформи в Україні зазнали провалу і саме це є причиною страждань, яких зазнав український народ» (п. Одлінг-Смі).

Тим часом в. о. віце-прем'єра Сергій Тигипко, який співголовував на конференції, демонстрував свою «ринкову експансiю», вимагаючи не йти на компроміс у бюджетному процесі (відома його заява навіть про урядову кризу, на яку варто піти, відстоюючи жорстку бюджетну позицію), скасувати всі пільги, взаємозаліки, нульову ставку ПДВ з енергоносіїв, а головне — бюджетну підтримку збиткових галузей і підприємств, забезпечити підтримку малому й середньому бізнесові, продовжувати приватизацію. Він твердив, що сільське господарство в Україні може бути абсолютно прибутковою галуззю. А головне, він наполягав на проведенні структурних реформ і в першу чергу — адміністративної.

Голова парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності Валерій Альошин зауважив, що прем'єром має бути не той, хто вважає себе реформатором, а той, кого таким вважають інші, натякаючи, ймовірно, що реформатором є Сергій Тигипко. Помічник Президента України Володимир Литвицький повідомив, що в ході зустрічі з п. Одлінг-Смі Леонід Кучма заявив, що в Україні немає більш зацікавленої в успіхах реформ людини, ніж Президент. Чи означає це, що коли Верховна Рада не підтримає Пустовойтенка як кандидата в прем'єр-міністри, то Л.Кучма висуне наступним кандидатом людину з яскраво вираженим ринковим іміджем?

До речі. Відповідаючи на запитання про можливість відновлення МВФ фінансування України за програмою ЕFF п. Одлінг- Смі сказав: «Я не думаю, що відповідь на це запитання буде так швидко. Потрібно ще попрацювати, наша команда експертів співпрацюватиме з вашим урядом. Треба буде більш детально ознайомитися з тими реформами, які пропонується і планується запровадити».

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: