Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Мороз-рекордз» : юридична «війна» почалася

2 грудня, 2000 - 00:00

Верховна Рада України в п’ятницю внесла до порядку денного на наступний пленарний тиждень питання про проведення спеціального засідання парламенту для обговорення питання «Про хід розслідування справи про зникнення журналіста Гонгадзе». У проекті постанови, внесеному п’ятьма народними депутатами, пропонується запросити на це засідання Президента країни Леоніда Кучму, міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, Генерального прокурора Михайла Потебенька, главу Служби безпеки України Леоніда Деркача, — повідомляє «Інтерфакс-Україна».

У той же час, ВР не підтримала пропозиції члена фракції соціалістів Станіслава Ніколаєнка заслухати в закритому режимі інформацію депутатської слідчої комісії щодо зникнення Гонгадзе.

За повідомленням агентства, Президент України Леонід Кучма розцінює як провокацію заяву лідера Соціалістичної партії України Олександра Мороза про причетність Президента до зникнення журналіста Георгія Гонгадзе. В інтерв’ю журналістам у п’ятницю в Мінську, після зустрічі з президентом Грузії Едуардом Шеварднадзе він підкреслив: «Це провокація, можливо, з участю іноземних спецслужб». При цьому він додав: «Яких спецслужб, треба розібратися». На що Е.Шеварнадзе, в свою чергу, сказав: «Або здогадатися».

Тим часом Печерський районний суд Києва порушив кримінальну справу щодо лідера Соцпартії Олександра Мороза за статтею 125 частиною 3 Карного кодексу України (наклеп) за заявою глави адміністрації Президента В. Литвина. Справу надіслано Печерським райсудом «для організації розслідування» в Генеральну прокуратуру України. Міністр МВС Ю. Кравченко звернувся до Генпрокуратури України з проханням прийняти ухвалу у зв’язку із заявою О.Мороза.

Своєю чергою, лідер Соцпартії заявив, що «не займався збором інформації, прослуховуванням, більше того, СБУ підтвердила висновки своїх фахівців, що це неможливо в принципі. Таким чином, запис існує, і його зроблено за допомогою якихось оперативних методів. Тобто він є предметом для розслідування, аргументом для розгляду питання в судовому порядку», — заявив О.Мороз.

Реакцію на заяву О. Мороза висловив лідер Всеукраїнського об’єднання лівих «Справедливість». Іван Чиж на прес-конференції в четвер заявив, що його «сильно турбує», і йому «дуже боляче» від того, що «є спроба політичної експлуатації трагедії родини журналіста, що пропав, Георгія Гонгадзе».

І.Чиж зазначив, що, якби подібні документи потрапили до нього в руки, він передав би їх публічно до компетентних органів, не розкриваючи їх змісту, а також для контролю — в європейські інститути.

Агентство Інтерфакс-Україна також розповсюдило коментар анонімного судді, котрий неодноразово, як заявлено агентством, розглядав справи, в яких як доказ одна зі сторін процесу пред’являла аудіозапис. Цей суддя заявив, що аудіозапис розглядається українським судом як доказ, якщо після проведення відповідної експертизи буде доведено її автентичність та ідентифіковано записані голоси.

«Верховний суд України зробив офіційне роз’яснення, згідно з яким суд може приймати як доказ аудіозапис, якщо сторона, яка заявляє клопотання про визнання її таким (доказом. — ІФ ), надає і повну друкарську розшифровку змісту аудіокасети», — сказав співрозмовник агентства. Відповідаючи на запитання, чи немає правової колізії, якщо при розгляді карної справи суд розглядає докази, здобуті шляхом, не передбаченим процесуальним законодавством, зокрема, без санкції обласного судді на прослуховування, експерт зазначив, що в карній справі захищатися буде підсудний. «Для свого захисту він спроможний використати будь-які докази, які перебувають у його розпорядженні і які він вважає достовірними», — сказав суддя. При цьому він зазначив, що коли в справі проходить аудіозапис, слідчі заходи повинна провести лише прокуратура.

Прокуратура заперечуватиме використання в суді аудіозапису як доказу, якщо він здобутий непроцесуальним шляхом, без санкції обласного судді. Таке роз’яснення в інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна зробив неназваний прокурор, котрий підтримує державне звинувачення в судах, коментуючи можливі варіанти розгляду будь-якої карної справи, порушеної за ст. 125 ч.3 Карного кодексу України (наклеп, пов’язаний зі звинуваченням у здійсненні тяжкого злочину), в якому фігурує аудіозапис, отриманий без санкції. «Якщо запис було зроблено зацікавленими особами, він підлягає прокурорській перевірці слідчим шляхом. Треба буде встановити, за яких обставин, за яких умов його було зроблено, треба буде допитати людей, що мають до цього стосунок», — сказав прокурор. При цьому він зазначив, що обов’язково буде проведено експертизу. «Лише після цього його може бути залучено до матеріалів справи», — підкреслив співрозмовник агенції. Прокурор також повідомив, що несанкціоноване прослуховування є порушенням Конституції і розцінюється як втручання в особисте життя. Однак, зазначив він, карної відповідальність за такі дії не передбачено.

P.S. До відомої аудіокомпанії заголовок не має жодного відношення.

Зкiнчення на стор. "ПОДРОБИЦІ"

Наталя ЛIГАЧОВА, Михайло МАЗУРIН, «День»
Газета: