Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Небезпечнi iлюзiї

Держава знову «підставляє» гривню, збільшуючи внутрішній борг
28 вересня, 1999 - 00:00

23 вересня Кабінет Міністрів, без вказівки на причини свого рішення, збільшив максимальний обсяг емісії облігацій внутрішньої позики 1999 року з 3,688 до 4,288 млн. грн.

Примітно, що це вже третій з початку року перегляд максимального обсягу емісії ОВДП. Нагадаємо, спочатку «завдання» по випуску ОВДП були встановлені на рівні 610 млн. грн. Не пройшло і кварталу, планку «дозволеного» внутрішнього боргу було піднято в 2,4 раза. Тоді, коментуючи це рішення, доктор економічних наук Михайло Савлук зазначав, що якщо НБУ витратить на придбання ОВДП суму в 2,9 млрд. грн., вiдбудеться зростання грошової маси, котре перевищить макроекономічні орієнтири на 15%, із подальшим інфляційним сплеском і виходом за рамки валютного коридору.

Втім, реальність не набагато розходиться з прогнозом «близького до Національного банку» експерта. Хоча, знаючи, що з початку року Мінфін випустив ОВДП нав іть не на 2,9 млрд. грн., а на всі 3,8 (продавши або передавши в рахунок платежів по зовнішньому боргу переважну частину облігацій Національному банку) темпи інфляції і «на базарі», і в економіці, як і глибину девальвації гривні, готуватися можна було і до гіршого.

Отже, що все ж означає збільшення внутрішнього державного боргу до 4,3 млрд. грн.? По-перше, це означає, що види на зовнішні іноземні кредити виявилися завищеними, і тепер погляди уряду знову звернені до Нацбанку. По-друге, це означає, що уряд негайно «узаконив» згоду МВФ на збільшення бюджетного дефіциту (отже, можна «додрукувати» грошей, не побоюючись заморожування програми EFF). По-третє, це означає збереження невизначеності на фінансовому ринку до виборів і збільшує можливість «вибухового» розвитку подій — після. Нарешті, по-четверте, це означає, що все попереднє життя в борг наших чиновників нічому не навчило.

До речі, зверніть увагу на слова директора департаменту монетарної політики НБУ Наталі Гребеник, сказані 22 вересня ІА «Українські новини», — ніби намір Нацбанку купити у Мінфіну до кінця року облігації внутрішньої державної позики на суму 200—300 млн. гривень не вплине серйозним дестабілізучим чином на фінансовий ринок. Запам'ятавши цю фразу, у вас буде прекрасна можливість у разі чергової валютної кризи не дати себе обдурити запевненнями, що монетарна політика не має ніякого відношення до того, що відбувається.

Ірина КЛИМЕНКО, «День»
Газета: