Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ОПИТУВАННЯ «Дня»

30 серпня, 2001 - 00:00


— Які перспективи гривнi?

Антоніна ПАЛАМАРЧУК, віце-президент Асоціації українських банків:

— Я гадаю, що цього року гривня буде стабільною, оскільки немає ніяких ознак того, що вона може різко девальвувати. Мені здається, що підстав для неспокою до кінця цього року не повинно бути. Звичайно, незначні коливання курсу можливі, але які-небудь несподівані зриви не передбачаються. Про це говорить робота промисловості, цьогорічний збір урожаю, дії Нацбанку щодо купівлі валюти, зважене ставлення банків до фінансової політики, котра проводиться. Що стосується прогнозу на майбутній рік, то його повинен робити Нацбанк — він обчислює бюджет, емісію і тощо. Є багато чинників, які можуть вплинути на курс гривні — починаючи від кліматичних умов і закінчуючи політичною нестабільністю. Однак, враховуючи те, як діє Нацбанк, на мій погляд, буде зроблене все, щоб гривня не «зірвалася», тому я не думаю, що існує загроза різкої зміни курсу гривні.

Ігор БУРАКОВСЬКИЙ, старший економіст Київського центру Інституту «Схід — Захід»:

— До кінця року можливі деякі коливання курсу гривні в дуже невеликих межах, однак загалом курс істотно не зміниться. Наступного року, як мені здається, гривня все-таки буде девальвувати — вона виявиться десь близько 5,50 грн. за долар. На сьогоднішній день є багато елементів невизначеності: що буде наступного року — як піде приватизація, чи прийде в Україну інвестор, наскільки реальним буде бюджет. Не знаючи відповідей на ці запитання, важко давати прогноз. Але якщо виходити з того, що ми маємо на даний момент, то мій прогноз буде саме 5,50. Якщо говорити про політичний чинник, тобто про майбутні парламентські вибори, то для курсу гривні він є другорядним.

Віталій АВГУСТИМОВ, президент корпорації «Укрелекор»:

— На грошово-валютному фронті в нас, по-моєму, повна плутанина: ціни зростають, значить, є інфляція, а гривня постійно зміцнюється... Навіть якесь дивне почуття при цьому виникає. Міністр фінансів Ігор Мітюков також, мабуть, дивується і, здається, не знає, яким буде курс національної валюти наступного року. Минулого року, коли складався нинішній бюджет, він також не знав: говорив 6,2 грн. за $1. А що ми маємо зараз? І це — міністр фінансів, людина, що спілкується з МВФ і все розпитує в нього, коли гроші дадуть?! Так що пересічній людині сьогодні судити про перспективи гривні дуже важко, а тим більше важко орієнтуватися в цих умовах на ринку — не знаєш чого чекати. Економіка, начебто, зростає. Хороший результат дало сільське господарство. Запрацювала легка промисловість. Металургія залишається джерелом валюти для країни. Але де галузі, які повинні визначати обличчя держави? Де радіоелектроніка, де високі технології? Кока-колу до них віднести, чи що? Я щось не бачу, щоб поменшала кількість людей, які торгують на базарах (а це, в основному, кваліфіковані працівники промисловості). Хто ж тоді працює, якщо всі там торгують? Це спостереження підштовхує мене до думки, що раніше чи пізніше, але гривні все одно не встояти. Їй, по-моєму, буде дуже погано. Це зараз якесь затишшя. Але, не дай Боже, знiметься буря. Якщо держава не почне підтримувати високі технології, нам буде погано. Чому в металургії повинні бути пільги, а в радіоелектроніки — ні? Вважається, що металургія — галузь, яка приносить валюту. Але кому потрібна ця валюта! Стабільною гривня буде тоді, коли економіка стане стабільною. Ви подивіться, скільки ми виробляємо тракторів, комбайнів, автомобілів... У Німеччині ж автобудівна промисловість дає до 10% ВВП. А ми видобуваємо вугілля травмонебезпечною технікою, що розвалюється! І це робимо з глибини 1,5 км.

Однак найближчим часом, мабуть, все буде нормально. Проте всі на щось чекають. Пройшло вже й 18 серпня, але в Росії, де 1998 року саме в цей день вибухнула фінансова криза, все спокійно. Хоч там також ходять різні чутки. За одними, рубль повинен вирости щодо долара вдвічі, за іншими — він «довбанеться» й на нього чекає небачене падіння. Що стосується України, то я можу сказати, що все залежить від політики уряду. Якщо створюватимуться нові робочі місця, особливо в машинобудуванні, приладобудуванні, у високих технологіях, то гривня почуватиметься добре. Але при цьому вона, звичайно ж, повинна спадати. Тому що так поводяться всі валюти. Саме за рахунок невеличкої інфляції підносяться всі держави. Це — невеличкий, але дійовий стимул до розвитку.

Ірина ЗАРЯ, президент Першої фондової торговельної системи:

— Найближчим часом курс гривні щодо долара навряд чи сильно зміниться. Цьому сприяє нинішня макроекономічна ситуація. Хоча поточні проблеми металургів, що забезпечили позитивне торговельне сальдо в першому півріччі, істотне відставання темпів приватизації від запланованих та ймовірність нової хвилі антидемпінгових процесів проти наших експортерів, можуть призвести до певної девальвації гривні в останні місяці року. Хотілося б зазначити, що сьогоднішня ситуація на світовому фінансовому ринку, ймовірно, не вплине серйозним чином на фінансовий ринок України. Необхідно пам’ятати не лише про тимчасове послаблення американської економіки, але й про проблеми в економічному розвиткові провідних країн Європи. Спрогнозувати поведінку гривні наступного року досить складно. Можна сказати одне: вибори до парламенту вплинуть певним чином на фінансовий ринок України. Крім того, нікуди не зникнуть і проблеми експортерів.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, Петро ІЖИК, «День»
Газета: