Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Примаков учиться в Лукашенка?

2 жовтня, 1998 - 00:00

Уряд Євгена Примакова має намір посилити державне регулювання економіки і соціальний захист населення, використовуючи досвід своєї «митної» союзниці Білорусі. Про це російський прем’єр заявив у Мінську під час свого першого зарубіжного візиту на новій посаді.

Після майже тригодинної бесіди з Олександром Лукашенком обидва лідери висловлювали повну одностайність у поглядах на економічний курс у рамках митного союзу, що об’єднує обидві держави, і створений під прямим патронажем Примакова у квітні 1996 року.

«Уряд Примакова зможе стабілізувати ситуацію в Росії і вирішити всі проблеми, що стоять перед російським народом», — сказав Лукашенко після зустрічі.

До цього президент найбільш союзної держави відкидав економічний курс Росії, яка проводить, на його думку, надто ліберальну й прозахідну політику, і протиставляв їй білоруську модель регулювання як найбільш прийнятну в рамках союзу.

«Політичної кризи як такої зараз у країні (Росії) немає. Є лише соціально-економічна напруженість», — сказав Примаков.

У Білорусі, на відміну від сусідки, немає й соціально-економічної напруженості, оскільки опозиційний парламент було розпущено 1996 року, а опозиційні президенту партії та групи не мають доступу до мас-медіа, що контролюються державою.

Державний перерозподіл доходів при тиску на бізнес дозволяє своєчасно виплачувати пенсії і допомоги, в країні майже повна зайнятість і зрівняльна система заробітної плати. Із-за цього промисловість стає все збитковішою, падає валютна виручка.

Хоча порядок денний цієї зустрічі було заявлено як суто економічний, вона мала насамперед політичний контекст. На зустрічі не обговорювалися конкретні економічні проблеми, навіть такі чергові, як реструктуризація боргу Білорусі за газ.

«Добрі друзі завжди зможуть домовитися», — зазначив із цього приводу «Дню» віце-прем’єр Білорусі Леонід Козік.

За словами прес-секретаря Примакова Ігоря Щеголєва, візит прем’єр-міністра до Мінська був не стільки практичним, скільки знаковим в умовах напруженої ситуації в самій Росії, яка досі не сформувала своєї економічної програми. «Прем’єр-міністр цією робочою поїздкою показав пріоритет у зовнішній політиці, оскільки раніше він заявляв, що обмежить зарубіжні візити на час розробки економічної програми і стабілізації ситуації», — сказав «Дню» Щеголєв.

№188 02.10.98 «День»

При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Лариса САЄНКО, «День»Мінськ
Газета: