Фахівці управління державної ветеринарної медицини Запорізької облдержадміністрації заявили, що населення може безбоязно вживати в їжу яловичину та молоко. Ризику захворіти на онкозахворювання, причиною яких може стати вірус лейкозу великої рогатої худоби, немає. Заява чиновників пiддалася різкiй критицi. До редакції «Дня» звернулися колишній заступник начальника обласного управління ветеринарної медицини (сьогодні — заступник начальника відділу торгівлі облдержадміністрації) Сергій Чиж та у відставцi інспектор ветеринарної міліції Микола Пиріг. В ексклюзивному інтерв’ю вони ознайомили «День» із результатами власного наукового дослідження. «По-перше, — каже Сергій Чиж, — ми провели глибокий аналіз наукової літератури, підняли результати експериментів, які будь-коли проводились як у вітчизняній, так і у зарубіжній ветеринарній практиці. Судіть самі. Академік Шишков у своїй роботі «Пухлини і лейкоз тварин: біологічні, економічні та ветеринарні аспекти» пише: «Накопичений величезний матеріал із вивчення пухлин та лейкозу тварин дає нині підставу вести мову про те, що майже всі відомі в людини неоплазії бувають і у тварин». Вторить йому і вчений-онколог Петрова. Вона твердить, що за способом виникнення, зростання та поширення рак у тварини і людини має аналогічний перебіг. Петрова спостерігала за шістьма видами тварин: кіньми, великою рогатою худобою, вівцями, свинями, собаками та кішками. За винятком дуже рідкісних різновидів раку, таких як хоріонепітеліома, піддослідні тварини хворіли на всі властиві людині види цієї хвороби. Вірусні частинки, продуковані в культурах клітин хворої на лейкоз великої рогатої худоби, виявилися схожими з лейковірусом типу «С» інших тварин, також і людини. Можливість потрапляння шкідливих метаболітів iз організму хворих на лейкоз тварин в організм людини підтвердили також дослідження вчених Коромислова та Раушенбаха.
«Інструкцію, — продовжує Сергій Чиж, — «Щодо профілактики та оздоровлення великої рогатої худоби від лейкозу», прийнято в Україні ще 1992 року. Документ забороняє використовувати молоко та м’ясо без попереднього обеззараження для громадського харчування і годування тварин. Однак у неблагополучних господарствах області немає пастеризаторів і молоко в незнешкодженому вигляді надходить у продаж або йде на годiвлю. Знаючи про вимогу інструкції, управління ветеринарної медицини не вжило дієвих заходів для припинення торгівлі збираним молоком у дворах і на узбіччях автомобільних трас. Як свідчить практика, один торговець щодобово продає від 30 до 60 літрів молока. У свою чергу, належного ветеринарного контролю немає на приймальних пунктах багатьох заводів. Як правило, молоко від здорових і хворих корів зливається в одну тару».
«Кандидат медичних наук Ризького медуніверситету Теребкова, — продовжує розповідь відставний інспектор ветеринарної міліції Микола Пиріг, — провів медичне обстеження осіб, які контактували з великою рогатою худобою. Із 9000 чоловік шестеро виявилися хворими на гемобластози. Один працівник м’ясокомбінату страждав на лімфогранулематоз. Двох доярок діймав хронічний лімфолейкоз, двох інших — хронічний мієлолейкоз. На думку автора дослідження, — продовжує Микола Пиріг, — у випадку із групою доярок, що контактувала із хворою худобою, не можна виключати можливість участі вірусу лейкозу як кофактора в розвитку захворювання. Кажучи зрозумілою мовою, захворювання могло передаватися як від тварини людині, так і навпаки. Відрадно було дізнатися од управління ветеринарної медицини, що минулого року вдалося «оздоровити» 49 неблагополучних щодо лейкозу пунктів регіону. Однак викликають подив і тривогу факти статистичної звітності. Вони свідчать про те, що «оздоровлення» проводилося з грубим порушенням чинної інструкції, внаслідок чого споживач залишився без дієвого захисту з боку державної ветеринарної служби від можливого впливу на організм людини вірусу лейкозу та його продуктів життєдіяльності». «Звернімося до конкретних фактів, — перервав співрозмовника Сергій Чиж. — Минулого року в Запорізькій області виявлено 47 тисяч голів лейкозної худоби. М’ясокомбінати утилізували всього 513 голів. У нас є дані, що понад 17 000 хворих корів було забито на бійнях та в особистих господарствах громадян. М’ясо без будь-яких обмежень ішло на продаж. Сьогодні в регіоні оголошено епізоотію туберкульозу серед населення. Бичачим типом цього не менш страшного захворювання людина заражується через уживання в їжу сирого молока. У свою чергу, корови можуть хворіти на «людський» туберкульоз. У цьому випадку патологічні зміни у тварин не розвиваються. Однак молоко від них — то ні що інше, як джерело захворювання людей. Слід пам’ятати про ще один важливий аспект. На поверхні пасовищ збудник туберкульозу зберігає життєздатність протягом 8 місяців, у зволоженому грунті — до 9 років, у замороженому м’ясі — 1 рік, у стоячій воді — 15 місяців, у вершковому маслі (якщо воно зберігається в холодильнику) — до 300 днів, в молоці — від 14 до 18 діб. До речі, крім 12 неблагополучних щодо туберкульозу господарств, у яких пастеризація молока провадиться в обов’язковому порядку, хворих тварин виявлено ще в 126 пунктах Запорізького регіону. Як після цього вірити запевненням фахівців ветеринарної медицини про безпеку вживання в їжу необеззаражених м’ясо-молочних продуктів?» Протягом останніх трьох тижнів у ЗМІ один за одним ідуть повідомлення про поширення нового захворювання тварин — губчастої енцефалопатії. Начальник Департаменту ветеринарної медицини П. Вербицький попереджав населення про згубний вплив на людину пріона — збудника захворювання. Як відомо, таке захворювання людей називається хворобою Крайтцфельда — Якоба. Суть полягає в тому, що коли патологічний білок з’являється в здорових клітинах, починається різка зміна форми фізіологічних білків. Збудник хвороби стійкий до високих температур. Протягом 1 години він зберігає свою інфекційність навіть під час нагрівання до 134 градусів. За останніми даними, в Німеччині уражено губчастою енцефалопатією вже 15 районів. Заходи, які вживає високорозвинена країна, неефективні. Фахівці не виключають можливості занесення збудника в Україну. У величезних кількостях на ринках сьогодні реалізовується яловича печінка. Як правило, документів, що підтверджують її походження, немає. Вітчизняні м’ясокомбінати таку продукцію вже давно не випускають. Існує припущення, що цей товар завезено в Україну саме з Європи. Гарантувати, що печінка не від хворих тварин, не зможе ніхто. І останнє. Як свідчать дослідження, найчастіше, на хворобу Крайтцфельда — Якоба хворіють пастухи. В Ізраїлі та Словаччині рівень захворюваності становить 30 чоловік на 1 мільйон населення. Учений Рассел іще 1997 року довів, що іншої форми хвороби Крайтцфельда — Якоба не існує. Отже, зв’язок між хворобою людини та енцефалопатією великої рогатої худоби об’єктивний?!