Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Російська драма «позичить» прем’єра в колег

5 жовтня, 2002 - 00:00

Сьогодні Національний академічний театр Російської драми ім. Л. Українки відкриває свій 77 сезон спектаклем «Тойбеле і її демон» (режисер Михайло Рєзникович). Рівно сім років тому відбулася прем’єра п’єси Ісаака Башевіса Зінгера й Ів Фрідмана на київській сцені. Постановка викликала широкий глядацький резонанс не лише в нашій країні, а й за кордоном: на гастролях у Німеччині, Ізраїлі та Росії. Дуже тонкі психологічні акторські роботи у виконавців головних ролей — Тетяни Назарової та Олега Треповського. Спектакль «Тойбеле» Михайло Юрійович поставив у Хайфі. Коли кілька років тому ізраїльські артисти показали свою версію в Києві, гастролі стали подією в театральному житті нашої столиці.

У неділю Російська драма запрошує на прем’єру трагедії Лессінга «Хто вбив Емілію Галотті».

— Це спільний міжнародний проект нашого театру й Інституту Гете, — сказав художній керівник Михайло Рєзникович. — Спектакль створено постановочною групою з Німеччини: режисер Еліас Перріг, художник Вольф Гутьяр. Головну роль Емілії виконує молода актриса Наталя Шевченко. У постановці задіяні: Наталя Кудря, Віктор Сарайкін, Олександр Нікітін, Ірина Новак та інші актори. Глядачам надається можливість ознайомитися із сучасним німецьким театром. На мій погляд, досить цікаве рішення лессінгiвської трагедії зроблено Перрігом. Спектакль народився досить швидко — за вісім тижнів.

З 20 по 26 жовтня, у рамках Року України в Росії, у Москві відбудуться гастролі нашого колективу. Ми відкриємо їх гоголівським «Ревізором», а закриємо прем’єрою «У полоні пристрастей» («Кам’яний господар») Лесі Українки. Кияни побачать цю роботу 9 листопада. Ми технічно не зможемо показати спектакль раніше, оскільки повинні заздалегідь відправити декорації, щоб вони пройшли митницю. Для нас звернення до творчості Лесі Українки дуже хвилююче. У 1939 роцi вперше було поставлено «Кам’яного господаря». Після тріумфального успіху вистави театру було присвоєно ім’я видатної української поетеси. Відтоді до цього твору колектив Російської драми звертався чотири рази. Нині буде п’ята версія. У нас подвійна назва — «У полоні пристрастей» («Кам’яний господар»), оскільки у виставі є багато гострих моментів. У головних ролях Наталя Доля, Ольга Кульчицька, Роман Трифонов, Олег Треповський. Сценічне оформлення здійснила Марія Левитська. У гастрольній афіші будуть різні наші спектаклі: «Помста по-італійськи», «Тойбеле і її демон», «Пані міністерша» «Справжній чоловік на початку тисячоліття...» (цю постановку ми зіграємо вже в сотий раз).

У листопаді в Києві, крім «У полоні пристрастей», відбудеться ще одна прем’єра — мелодрами «Милий брехун» Д. Кілті. Це робота петербурзької команди: режисера Юрія Аксьонова та сценографа Володимира Фірера, а костюми москвички Алли Коженкової. На головну роль Шоу запрошено Степана Олексенка (прем’єр театру ім. І. Франка), а його партнеркою буде прима Російської драми — Тетяна Назарова.

У переддень Нового року покажуть «Лулу. Історію куртизанки» Ф. Ведекінда, яку поставить Леонід Остропольський. Над «Дерева вмирають стоячи» працюватиме дует — Ірина Бараковська й Давид Боровський. За словами Рєзниковича, він не буде відмовлятися від п’єси Іржі Губача «Наполеон і корсиканка», яка у творчому портфелі ще у театрів Драми і комедії на Лівому березі й «Браво». Глядачам буде надано можливість проаналізувати, у кого постановка вийшла краще.

Сьогодні Російська драма — стабільний колектив. Театр користується популярністю у публіки. Практично на кожній виставі зал переповнений. Нині в трупі 68 осіб. Нарівні з грандами старшого покоління, у добрій творчій формі нинішні прими й прем’єри, поступово набирає обертів молодь, за якою майбутнє колективу. При Російській драмі існує студія (20 юних і завзятих талантів), що є полігоном для тих, хто хоче пов’язати свою долю з театром.

Тетяна ПОЛІЩУК, фото Леонiда БАККА, «День»
Газета: