Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ЩОДЕННИК

11 січня, 2003 - 00:00


11 січня

З довгої низки новорічних зустрічей пригадався один маленький епізод.

Наша сім’я займала одну кімнату у великій комунальній квартирі, і з новорічними привітаннями приходив не великий Дід Мороз, а маленький гномик. Він з’являвся вже під ранок, тихенько, щоб не розбудити, пробирався до ялинки і так само безшумно зникав.

Але якось я вирішила змінити сценарій. До того часу, майже під самий Новий рік, ми переїхали у нову квартиру, в один зі «спальних» районів. Підготовку до зміненого сценарію було проведено заздалегідь: з молодшою дочкою, першокласницею, розмірковували — чи встигне гномик відшукати нас; для подарунків, уже від Діда Мороза, приготували червоного кольору торбинку. Чоловік також отримав докладну нехитру інструкцію: подзвонити, залишити мішок біля дверей і швиденько сховатися.

І ось 31 грудня. Час близько півночі. Даю знак чоловіковi. Через кілька секунд дзвінок у двері. Роблю здивоване обличчя: «Хто б це міг бути? У нас же всі вдома! Напевно, гномик знайшов-таки Діда Мороза?» Біжимо обидві. Добре, що дочка трохи забарилася. Відчиняю двері — стоїть чоловік у своєму затрапезному одязі і тримає в руках мішок від Діда Мороза. Я встигла тільки прошипіти: «Ти що, сховайся!» І він зникає за рогом... разом з мішком.

Пояснюю дочці — дзвонили хлопчаки, хуліганили.

Закінчилося все хепі-ендом. Але ця історія залишилася нашою домашньою легендою.

Ніна ХМЕЛЄВА, «День»
Газета: