Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ЩОДЕННИК

26 серпня, 2010 - 00:00

26 серпня

Продовжуючи тему здорової їжі. Якось уже досить давно мені потрапив перелік десяти найбільш цілющих продуктів. Вважаю за потрібне його оприлюднити. Я його, щоб легше запам’яталося, класифікувала таким чином:

— три «червоні» — риба, вино, помідори;

— три «зелені» — чай, шпинат, броколі;

— два «Г» — говес (як подекуди в Україні називають овес) , горіхи;

— два «Ч» — чорниця, часник.

І невеличкі уточнення та примітки до цього списку. Рибу копчену бажано не їсти. Вино — лише сухе, не більш як 30 мл спирту в перерахунку. Це на день. Помідори максимально корисні при тепловій обробці. Зі шпинатом — обережно: він сильно поглинає нітрати. Щодо зеленого чаю чула, що протягом дня його треба випити аж сім чашок, тоді буде цілющий ефект. Броколі варити не більш ніж п’ять хвилин, дуже ніжна капуста. Щодо вівса, зрозуміло, як і кожна крупа, — що «первинніше», то корисніше. З горіхів, читала, най-найкорисніший — мигдаль, 70 г на день. Із чорницею можемо наїстися радіонуклідів. А покуштувавши часнику (лише в сирому вигляді), ризикуємо стати Змієм Гориничем.

Смачного!

Анастасія МОРОЗОВА, Київ
Газета: