Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Смерть у пісочниці

стала лакмусовим папірцем масового явища: пияцтво за кермом
22 травня, 2007 - 00:00

«Того ніхто не хотів!» — каже мама міліціонера, який напідпитку на чужій машині не справився з керуванням і врізався у пісочницю з дітьми. Смерть двох дітей на совісті її сина змушує жінку говорити, що за злочин він має понести покарання. Але трагічний випадок на околиці Горохова став лише лакмусовим папірцем явища, про яке всі знають, та ніхто нічого не міняє: масове пияцтво і засилля питейних закладів...

Звичайно, як водиться, в усьому можна звинуватити владу — й особисто Ющенка, й Януковича. Але давайте чесно відповімо собі: невже на кожного нетверезого водія потрібно по президентові та прем'єру, щоб дорослі люди вчасно «натискали на гальма», щоб володіли елементарним, необхідним для існування в соціумі, почуттям відповідальності, почуттям самозбереження, зрештою? Задумайтеся: загрозлива кількість ДТП нікого не дивує. А резонанс викликають лише ті пригоди — до яких причетні персонажі з гучними іменами. Хаос, в якому ми знаходимось, вбиває наше майбутнє. У прямому сенсі, як це трапилося під час трагедії в Горохові. Але якщо ми хочемо відповідальності від громадян, то маємо право зажадати її й від влади. Чи не вона задає тон, демонструючи вседозволеність і зневаження усіляких норм і законів. І в цьому є її вина й, якщо хочете, особисто Президента та прем'єра.

Вже о восьмій годині наступного дня після трагедії, яку начальник Волинського обласного управління внутрішніх справ полковник Іван Прошковський назвав «найтяжчим вечором у своїй трудовій біографії», полетіли міліцейські погони. Звільнено з посад кількох високопосадових осіб в обласному управлінні та райвідділі внутрішніх справ, зокрема тих, які за службовим обов'язком опікувалися службами дільничних інспекторів та громадської безпеки. Начальник Горохівського райвідділу сам написав рапорт про звільнення... Про те, наскільки шокувала Волинь і самих правоохоронців автокатастрофа з участю дільничного міліціонера, свідчить той факт, що полковник Прошковський особисто виїжджав на місце й просив пробачення у родин загиблих дітей. За його словами, він «не міг стояти перед батьками і дивитися їм в очі, пропонувати якусь допомогу», бо злочин підлеглого, який теж носив міліцейські погони, «остаточно вбив віру людей у горохівську, та й волинську міліцію».

Сюжети, показані по місцевому телебаченню, свідчать, що від місця трагедії до пожвавленої траси щонайменше півтора десятка метрів. Того нещасливого вечора у піску, який залишився після закінчення спорудження хати, як завжди гралися сусідські діти. Смертей могло б бути більше. Мама трирічної Юлі на мить зайшла в дім, аби перевдягнути восьмимісячного сина. Дитина захотіла їсти, і мама затрималася в кімнаті. А якби стояла біля дітей — могло б не бути вже у живих... Очевидці розказують, що буквально за декілька секунд повз пісочницю прогнав кіз один із місцевих чоловіків. Що сталося з водієм, чому машину так занесло, має визначити слідство, а наразі горохівська прокуратура порушила проти 25-річного Андрія Юрчука кримінальну справу за статтею 286, частина 3 Кримінального кодексу України («Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які ним керували, що спричинило загибель кількох осіб»). За нею злочинцю «світить» від 7 до 12 років, і хоча деякі засоби масової інформації повідомили, що начебто «у Горохові кажуть, що йому нічого не буде», проте це неправда. Горохів, який на другий день після трагедії мав святкувати День міста, але відмінив святкування і розділив жалобу двох родин, впевнений, що кара буде відповідною до злочину. Адже про це заявляв людям і начальник Волинського управління внутрішніх справ полковник Прошковський.

Рідні так жорстоко загиблих дітей вискочили на подвір'я за мить після аварії. Дідусь Юлечки розказує, що машина-вбивця проїхалася через пісочницю, зіткнулася з огорожею, і «обняла» дерево на подвір'ї. Дивує те, як люди, які витягли п'яного міліціонера з автомобіля, його не вбили самі, у такому були стані... Врятували колеги з райвідділу, які прибули оперативно.

Проте здоровий глузд людям не відмовив. Розказують, що один з батьків загиблої дитини зафіксував на камеру наслідки аварії — щоб були докази. Розбиту машину чоловіки транспортували на одне з підприємств, де є цілодобова охорона, і не віддали його працівникам райвідділу до висновків обласного експерта.

У цій ситуації, коли журналістами опитані вже чи не всі родичі загиблих дітей (трирічної Юлечки та чотирирічного Сергійка), якось «поза кадром» зосталася ще одна, може, менш нещасна (бо їхній син, чоловік і тато живий), але таки нещасна родина колишнього міліціонера Андрія Юрчука. У селі Брани Горохівського району, де мешкають його батьки, цю родину називають «дуже порядною». Про самого Андрія, який у міліції працював лише півтора року, теж не можуть сказати нічого поганого. У роботі горів. Дільничний міліціонер Юрчук не мав службового транспорту, хоча відповідав за кілька сіл. Не належав і до групи ризику, яку визначають в органах внутрішніх справ. Від нього, виходить, щонайменше чекали подібного.

Мама міліціонера-вбивці працює у Бранівській сільській раді, недавно їй у Луцьку зробили операцію з приводу онкозахворювання. Вона пише гарні вірші, і один з них навіть присвятила хорошому, як вважала, синові. Рідні Юрчука з ним не зустрічалися, про новини у справі дізнаються, як і всі, з преси. Півторарічне дитя Юрчука вже стало напівсиротою. На думку матері, в усьому винна горілка.

Немало людей винуватить і друзів Андрія, які, бачачи, що він добряче напідпитку, дозволили йому взяти автомобіль. Проте це остання причина, через яку він міг би не сісти за руль. Для кого секрет, що і менти, і не менти сьогодні вільно гасають напідпитку? У Луцьку неможливо перейти на зелене світло світлофора, бо машини пруться просто на людей. Був випадок, коли за кілька десятків метрів від луцького міського управління внутрішніх справ просто на переході іномарка збила міліціонера у формі(!), щастя, що той зостався живий і майже не покалічився...

Редакція газети «День» висловлює співчуття рідним загиблих дітей. Ми будемо спостерігати за розвитком подій навколо аварії, а також чекаємо на коментар Міністерства внутрішніх справ щодо проблеми пияцтва за кермом і загрозливу кількість ДТП на наших дорогах.

Наталія МАЛІМОН, «День», Волинська область
Газета: