Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Українська ракета до космосу не долетіла

Зате туди полетіли наші гроші
11 вересня, 1998 - 00:00

Це сталося пізно увечері 9 вересня невдовзі після запуску з космодрому «Байконур». У конструкторському бюро «Южное» повідомили, що політ першого ступеня ракети-носія проходив нормально. При польоті другого ступеня послідовно вийшли з ладу два канали бортової обчислювальної машини, у результаті чого було дано команду на аварійне відключення двигунів. Ракета «Зеніт» таким чином упала на землю.

Ще кілька днів тому багато фахівців говорили про важливість участі України у міжнародних космічних проектах, оскільки українська ракетно-космічна промисловість довгий час була незавантаженою. Крім того, ці проекти обіцяли бути прибутковими. Вартість контракту з «Global Star» становить понад 100 мільйонів доларів.

Система «Global Star» передбачена як доповнення до існуючої системи стільникового зв’язку. Ці супутники планувалося задіяти тоді, коли потужностей наземних станцій буде недостатньо.

Свого часу створені в бюро «Південне» ракети «Циклон» і «Зеніт» привабили світових космічних гігантів. В оголошеному 1995 року американською компанією «Space System Loral» міжнародному тендері ракета-носій «Зеніт» отримала беззаперечну перемогу.

Загалом система персонального супутникового зв’язку має складатися з 48 основних космічних апаратів і 8 резервних.

Деякі експерти висловлюють думку, що черговий невдалий пуск української ракети-носія завдасть значних збитків українському ракетобудуванню. Водночас заступник начальника управління Міністерства промислової політики Володимир Ковтун каже, що ця трагедія не повинна позначитися на рейтингу ракетобудівників. «Україна була розробником ракети-носія, котра, до речі, пройшла серйозне випробовування, вивчалась багато років і отримала високу оцінку від світових фахівців, тому я не думаю, що проблеми аварії лежать у ракеті. Це швидше вина тих, хто її запускав», — додав він.

Як повідомив агентству Рейтер Юрій Алєксєєнко, причини теперішньої аварії відомі, тому розслідування не займе багато часу. Алєксєєнко підкреслив, що говорити про розірвання контракту з «Global Star» поки нема підстав. За його словами, наступні запуски «Зеніта», заплановані на 22 жовтня та 23 грудня, мають бути здійснені.

Україні ж, за даними деяких джерел, доведеться за невдалий запуск заплатити «Global Star» частину страхової суми, загальна вартість якої становить 500 млн. доларів.

№173 11.09.98 «День»

При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Марина ПИРОЖУК.
Газета: