У Верховній Раді все почалося зі смішного, на перший погляд, діалогу між спікером і лідером народних аграріїв Володимиром Литвином і прем’єр-міністром Юлією Тимошенко. Пославшись на деякі дані з космосу, лідер Народної партії повідомив про наближення цукрової кризи. Й одразу отримав, хоч і трохи пом’якшену усмішкою прем’єра, репліку: «Тепер зрозуміло, хто її (кризу) провокує...». З тону глави уряду стало зрозуміло, що зміни цукрових цін для неї — не новина.
А насправді цукрові карти розкрив секретар РНБО Петро Порошенко, який не лише відповідає за нашу з вами безпеку, а й є у цій справі справжнім фахівцем, попри те, що всі свої акції у відповідних кондитерських підприємствах передав деякому фонду. За словами секретаря Ради безпеки, ситуація на ринку цукру вимагає швидкої реакції уряду. «За тиждень ціна на цукор в окремих регіонах України піднялася від 10 до 17%. Я вважаю, що подібні різкі коливання ціни на цукор без якихось зовнішніх (?!) або внутрішніх чинників вимагають досить швидкої, не публічної, можливо, для того, щоб не розгойдувати ринок, реакції уряду», — сказав Порошенко у вівторок і повідомив... що рішення уряду з цього приводу вже є. Він також наголосив, що ці заходи узгоджені з апаратом РНБО, немов ілюструючи тим самим свої неодноразові висловлювання про те, що він не лобіюватиме віддані в управління бізнеси.
Інформація з солодкого ринку не здається абсолютно однорідною. Якщо офіційні джерела (П. Порошенко) говорять про помітне зростання цін, то незалежні цього не підтверджують і кажуть, що на ринку коїться щось незрозуміле. Так, директор Київської агропромислової біржі «Київпромбіржа» Сергій Шимко в розмові з «Днем» відзначив, що «мінімальна ціна на ринку справді впала, цукру на ринку надлишок, оскільки великий перехідний запас». Аналогічну інформацію отримав «День» і від співробітника агентства АПК-інформ (Дніпропетровськ) Максима Тащука. За його словами, зараз триває невеликий спад цукрових цін, зокрема у великих держателів цукру. Це, за словами фахівця, який регулярно відстежує ситуацію на цьому ринку, «зумовлене приходом великих партій нелегального цукру з боку Росії та Молдови, а також легального грузинського цукру». Якщо ціна в регіонах була 3400—3450 грн., то тепер впала до 3000—3250 грн. за тонну, розповідає Тащук. При цьому він зазначає, що були розмови про введення квоти на ввезення цукру-сирцю в червні, але оскільки уряд досі цього не зробив, то чекати цієї заборони можна не раніше кінця цього місяця або початку липня, а можливо, що її й узагалі не введуть, передбачає фахівець. Деривація (поправка. — Авт. ) ринкових цін триває за допомогою нелегального цукру. Тим часом, за його словами, через кордон нелегальним способом проходять 200—300 тонн на день. Російський цукор приходить до України за ціною 3100 грн. за тонну, з Молдови — по 3250 грн., а легальний із грузинських портів — по 3350 грн. за тонну після розмитнення. Наявний факт PR-впливу на ринок цукру та конфлікт інтересів. З одного боку, продавці-виробники, або «аграрні космонавти». З іншого — великі споживачі-кондитери. Заплатять за все це, зрештою, «маленькі» споживачі-платники податків.