Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Вибір «компанії»

У ЄЕП Україна може опинитися раніше, ніж у СОТ
4 березня, 2004 - 00:00

Учора Кабінет Міністрів затвердив законопроект про створення Єдиного економічного простору. Документ одразу відправили на ратифікацію до Верховної Ради. Уряди України, Росії, Білорусі та Казахстану раніше домовилися забезпечити ратифікацію угоди в першому півріччі 2004 року. Під час нещодавнього візиту до України спікер Держдуми РФ Борис Гризлов розмовляв із головою Верховної Ради Володимиром Литвином про те, що ратифікація угоди відбудеться в парламентах двох країн одночасно. Схоже, два головні засновники ЄЕП застрахувалися від можливого політичного конфузу. Все це чітко вказує на ймовірність цілковитої легалізації європейської регіональної організації вже до кінця весни.

Тим часом інший, який керівництво країни неодноразово називало найактуальнішим, пріоритет економічної інтеграції України — вступ до СОТ, — схоже, на деякий час втратив увагу уряду. Міністр економіки Микола Деркач, на відміну від свого попередника, не так активно «збиває з пантелику» підлеглі департаменти з метою прискорення переговорів зі Світовою організацією торгівлі. На сьогодні підписано менше половини двосторонніх угод з членами організації, які входять до робочої групи по Україні. Для подолання цієї дистанції потрібен ще приблизно рік координованих дипломатичних зусиль. І хоча заступник міністра економіки Валерій П’ятницький, який займається цим напрямком, запевняє, що насправді всі договори ось-ось підпишуть, його оптимізм, швидше за все, грунтується на пропагандистських міркуваннях. Зрештою, минулої осені він уже обіцяв, що до кінця 2003 року переговорний процес завершиться. А з того часу підписано лише 5-6 двосторонніх угод.

Але якби це було головною проблемою вступу України до СОТ, то картина мала б ще не такий похмурий вигляд. Основним бар’єром на сьогодні є відсутність волі з боку уряду активно готуватися до інтеграції в Світову організацію торгівлі. Для цього потрібно докладати неабияких лобістських зусиль із метою прийняття цілого пакета законопроектів у Верховній Раді. Більшість із них не вигідна різним лобістським групам, отже, без політичної волі з боку Кабміну питання навряд чи колись буде вирішене. Тим часом депутати якраз навпаки активно приймають економічні закони, які або не відповідають нормам СОТ, або істотно ускладнюють переговорний процес про вступ до організації. Зокрема, це стосується останніх спроб парламенту регулювати імпорт цукру, автомобілів та інших товарів. На тлі цих складнощів концентрація головних зусиль українського уряду на інтеграції до Єдиного економічного простору виглядає вибором легкого шляху. Адже для вступу до ЄЕП не потрібно підвищувати стандарти виробництва товарів та якiсть економічної політики. Інші персонажі майбутнього простору перебувають приблизно на тому самому (якщо не гіршому, особливо Білорусь і Казахстан) етапі економічного розвитку, що й наша країна.

Найбільше від такого сценарію виграє Росія. Москва ніколи не приховувала своїх побоювань, пов’язаних із тим, що Україна може вступити до СОТ раніше за РФ. Адже в такому випадку Київ отримував прекрасну можливість через процедури й інститути Світової організації торгівлі добитися для себе максимально прийнятного митного режиму в торгівлі з північним сусідом. Москва зацікавлена в тому, щоб пригальмувати вступ України до СОТ. В інтерв’ю «Дню» керівник Департаменту двосторонніх зв’язків з країнами СНД Мінекономрозвитку РФ Костянтин Мишак так змалював своє бачення цього питання: «Я думаю, що нашим двом країнам потрібно насамперед створити ЄЕП, узгодити свої позиції стосовно СОТ, оцінити вплив наслідків цього кроку на наші ринки й уже потім скоординовано вступати до Світової організації торгівлі. Від цього буде користь і Росії, й Україні».

З огляду на викладену позицію зрозуміло, що перед Києвом на певному етапі стояв вибір — або прискорено інтегруватися до СОТ, або зосередити політичні зусилля на створенні ЄЕП. І хоча скільки б не говорив перший віце-прем’єр Микола Азаров про те, що ці два напрямки в роботі економічного блоку уряду реалізовують незалежно один від одного, «пов’язати» їх можуть майбутні партнери по Єдиному економічному простору. Пов’язати так, що СОТ стане такою ж близькою метою, як і асоціація з ЄС. Очевидна поступка українського уряду в ЄЕП-інтересах Москви буде виправдана лише в тому випадку, якщо першим кроком на шляху створення ЄЕП буде задеклароване Кабміном підписання нової редакції договору про зону вільної торгівлі з РФ на прийнятних для нашої країни умовах. Але поки що про намір Москви піти на зустрічні поступки нічого не чутно.

Сергій СИРОВАТКА, «День»
Газета: