Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Відклали в довгу шухляду...

Мери міст стомилися від невизначеності
18 лютого, 2010 - 00:00

Сьогодні парламентарії збираються голосувати за відставку київського мера Леоніда Черновецького. І в такому випадку вибори в Києві відбудуться через 60 днів. Але киянам поки ще рано радіти. Схоже, «молода команда» Леоніда Михайловича ще довго чиститиме київські вулиці від снігових заметів. Якщо не знайшлося коштів на місцеві вибори, то навряд чи вони знайдуться на перевибори в столиці.

Як уже писав «День», у вівторок народні обранці створили прецедент — скасували одну дату виборів і не призначили іншу. Постанову члена фракції НУ-НС Юрія Кармазіна підтримали 169 регіоналів, 32 нунсівця, у повному складі фракція комуністів і всі литвинівці, окрім самого Литвина, і, нарешті, один бютівець та двоє позафракційних нардепів.

Примітно, що це була не єдина постанова, яка пропонує відстрочення місцевих виборів. 12 лютого був зареєстрований проект аналогічної постанови від члена фракції НУ-НС Оксани Білозір і 15 лютого, практично одночасно з Юрієм Кармазіним, — від віце-спікера Миколи Томенка.

Але ці проекти до порядку денного так і не потрапили, хоча передбачали конкретні дати виборів: перший — 26 вересня, другий — 27 березня. Зокрема, Микола Томенко пропонував провести вибори рівно через п'ять років після попередніх: 26 березня 2006р. — 27 березня 2011р.

«Враховуючи складну економічну ситуацію і фактичне блокування бюджетного процесу, пропонується перенести чергові місцеві вибори на початок наступного року.

Оскільки попередні чергові місцеві вибори відбулися 26 березня 2006 року, а відповідно до статті 141-ї Конституції України, депутати місцевих рад обираються строком на п'ять років, то доцільно визначити датою виборів неділю 27 березня 2011 року», — резюмував М. Томенко в пояснювальній записці до проекту постанови.

Утім, у Миколи Володимировича часто буває особлива думка щодо різних питань політики партії. І це вже нікого не дивує. У більшості своїй бютівці проти скасування виборів.

До речі, деякі регіонали вчора теж схаменулися. Мабуть, усвідомили, що перейшли межу. Перший віце-спікер Олександр Лавринович зауважив, що Верховна Рада ще може вкластися в конституційні терміни й призначити місцеві вибори до кінця липня. Це час, коли остання з місцевих рад, вибрана на чергових виборах, отримала повноваження і провела свою першу сесію.

— Я не впевнений, що до того часу в нас уже з'явиться бюджет, так, щоб залишилося передбачених законом три місяці для проведення виборчої кампанії. Якщо це вдасться зробити оперативно новому Кабінету Міністрів, тоді, вочевидь, ми впишемося в конституційні рамки, — зазначив Лавринович.

А тим часом «молода команда» Черновецького не приховує радості через скасування місцевих виборів. «Народними депутатами ухвалене не політичне, а професійно логічне рішення, що направлене на реалізацію і захист інтересів органів місцевого самоврядування», — заявила вчора співголова фракції блоку Леоніда Черновецького Алла Шлапак.

При цьому вона вважає, що відстрочення виборів до районних рад Києва вигідне всім політичним силам, які в них представлені, оскільки це дозволить зосередитися на розвитку міського господарства, а не на політичних амбіціях.

Ми також поцікавилися, як сприйняли скасування місцевих виборів мери українських міст.

Сергій ОДАРИЧ, міський голова Черкас:

— Звісно, рішення Верховної Ради не є конституційним. Треба вже нарешті відходити від такої практики: хто коли хоче, тоді й призначає вибори. Натомість потрібно в Конституції чітко прописати дні, в які мають відбуватися вибори. Щоб ні дощ, ні сніг, ні сонце, ні той чи інший президент не могли вплинути на це рішення і щось змінити. Тепер виходить, що починаючи із 17 квітня цього року будь-які рішення Черкаської міської ради вважатимуться неконституційними. Адже повноваження міськради закінчуються через чотири роки з моменту офіційного оголошення результатів виборів. А мої повноваження закінчаться із 17 листопада.

З другого боку, Верховна Рада була змушена скасувати постанову про призначення виборів до місцевих рад на 30 травня. Інших варіантів просто не було. Бездіяльність уряду призвела до того, що зараз друга половина лютого, а бюджет досі не прийнято. Кошти на проведення виборів мали бути виділені й перераховані на рахунки територіальних комісій не пізніше 1 березня. А це просто нереально. Тому Верховна Рада реагувала таким чином. Бо інакше вибори або не відбулися б, або відбулися і були б визнані недійсними. Країна в колапсі. Ми зараз цього не відчуваємо, але через якихось два тижні це стане всім зрозуміло. Зійде сніг, зупиняться ліфти, сміття перестануть вивозити... Немає бюджету — не можна провести тендери, наприклад, на здійснення ремонту доріг. Адже оголошення і проведення тендерів займає багато часу — дороги можна буде почати ремонтувати не раніше жовтня.

Тарас ПУСТОВІТ, міський голова Острога:

— До рішення Верховної Ради перенести дату виборів я і мої колеги поставилися позитивно. Чому? Є декілька причин. Перша причина: неузгодженості, які виникли в законодавстві. Нас обирали на п’ять років (у мене навіть посвідчення міського голови видане Верховною Радою на п’ять років), а в результаті нам обмежили термін і сказали, що ми працюємо чотири роки. Потім прийняли рішення, що в травні вибори. Почали готуватися до виборів, хоча підсвідомо розуміли, що до того, як буде оголошено результати виборів президента, на якусь конкретику розраховувати зарано. Насправді це досить проблематично — відразу після одних виборів розпочати підготовку до других. Держава ще не вийшла з одного виборчого процесу — і має увійти в другий. Це складно й дорого для держави. Моя позиція така: потрібно конкретно окреслити законодавство, кожен має чітко знати термін, на який його обрали, і виконувати свої обов’язки. Дискомфортно, коли ти плануєш працювати, наприклад, п’ять років, а тобі в останній момент, за півроку, кажуть, що вибори будуть на рік раніше. Або людина планує працювати чотири роки, а їй кажуть, ні, будеш працювати п’ять із половиною. Має бути чітке законодавство. Хочеться вірити, що все це зроблено для того, щоб внести зміни до Конституції, повернути нормальний — мажоритарний принцип виборів, хоча б на місцевому рівні, і зняти ті проблеми, які виникли протягом каденції, в якій ми працюємо.

Андрій САДОВИЙ, міський голова Львова:

— За останні півроку це вже четверта зміна терміну проведення виборів. Спочатку хотіли їх провести в кінці березня. Потім були дебати, аби продовжити на рік цей термін. Потім прийняли рішення провести вибори 30 травня, зараз його скасували. Ми вже нічому не дивуємося. Я готовий хоч завтра йти на вибори. Бо чесно служу міській громаді. Це так само, як іти на іспит — чим раніше його здаси, тим краще. Я був готовий іти на вибори і в кінці березня, і в кінці травня. Будемо чекати, коли мудрість депутатів дійде до певного рівня консенсусу.

Віра ШЕЛУДЧЕНКО, міський голова Житомира:

— 250 депутатів Верховної Ради скасували свою ж постанову про призначення виборів до місцевих рад на 30 травня 2010 року. Ми готові до будь-якої дати проведення місцевих виборів. Головне, щоб депутати всіх рад обиралися за відкритими списками або за мажоритарною системою виборів. У такому разі житомиряни обиратимуть авторитетних людей, яких вони знають і яким довіряють, а не чиїхось водіїв та секретарок.

Підготували Тетяна КОЗИРЄВА, Львів; Анна ПАРФІМОВИЧ, «День»; Вікторія КОБИЛЯЦЬКА, Черкаси

Олена ЯХНО, «День»
Газета: