Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Залік у Львові — іспит в Афінах

5 червня, 2003 - 00:00

Нагадаю, що у першому колі групового турніру, де окрім українців грають також іспанці, греки, північні ірландці та вірмени, наша збірна втратила шість очок і відстає від лідерів- іспанців на чотири пункти. Навіть перемоги у чотирьох матчах, що залишилися, не гарантують Україні першого місця, тому реальною сьогодні є боротьба за друге місце в групі, яке дає право на додаткові стикові матчі. Вже пораховано, що для того, аби зберегти шанси на друге місце, наша команда має 7 червня виграти у збірної Вірменії, а 11 червня не програти збірній Греції.

Для виконання цієї задачі тренер національної збірної Леонід Буряк запросив на збори понад двадцять футболістів. Ні серед новачків, ні серед старожилів збірної не проглядається людей, здатних істотно збільшити потенціал команди. Хіба що сподіватися на Андрія Шевченка. На думку керівників нашого футболу, надихнути українську збірну, на успішну гру має виграш Шевченком у складі «Мілану» титулу клубного чемпіона Європи.

Звичайно, всім дуже хочеться, щоб так і сталося, щоб і у збірній України форварду «Мілана» посміхнулася удача. Але мова йде про зовсім різні змагання. Футбол — колективна гра, в якій виграють не особистості, а команди. Футбольні зірки можуть спалахнути лише у сильних командах. Чи може стати такою командою збірна України? Чи стане Шевченко у збірній таким найпотрібнiшим і невтомним гвинтиком командної гри, яким він став останнім часом у «Мілані»? Чи знову спробує взяти на себе непідйомний тягар і намагатиметься самотужки обіграти суперника? З Вірменією це може пройти, з Грецією — навряд.

Головним завданням тренерів збірної України бачиться сьогодні якнайповніша гармонізація можливостей команди та її лідера. Якби вдалося зберегти той емоційний підйом який переживає Шевченко після європейського тріумфу з «Міланом», помножити його на не менший підйом групи динамівців Києва, які повернули собі лідерство у національному чемпіонаті, а також знайти найкраще застосування іншим гравцям збірної — можна сподіватися на позитивний результат.

Вже відомо, що у Львові, де в суботу наші гратимуть з вірменами, склад збірної України буде до певної міри експериментальним. Це пов’язано із дискваліфікацією на цю гру Андрія Гусiна із «Динамо» та Анатолія Тимощука із «Шахтаря», на яких останнім часом базувалася оборонна вісь збірної. Скоріше за все, не зможе грати Юрій Дмитрулін, якого готували на позицію останнього захисника. Не викликають сумнівів лише одна-дві позиції у складі збірної, решта залишається проблемою. Непроста ситуація зі складом дає шанс молодим гравцям збірної заявити про себе. Згадаймо сенсаційний дебют Андрія Вороніна, минулої осені. Тепер без цього гравця вже неможливо уявити собі збірну. Можливо, новим відкриттям стане Адріан Пуканич із Донецька, який показує останнім часом не по роках зрілу гру.

Відповіді на всі задані і незадані питання залишилось чекати недовго. Вже у суботу гра у Львові, а наступної середи серця всіх українських любителів футболу будуть у столиці Греції. Українцям цілком до снаги з другої спроби здати вірменський залік і витримати грецький іспит.

Микола НЕСЕНЮК
Газета: