Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ЗАПИТАННЯ «Дня»

Яка роль випаде молоді у виборах-2002?
14 листопада, 2001 - 00:00


Вибори-98, у порівнянні з виборами-94, показали набагато більшу активність молоді, її явку на виборчі дільниці. Разом з тим, суб’єктами виборів молодь розглядається лише як ситуативний союзник.

В’ячеслав КИРИЛЕНКО , голова «Молодого Руху», народний депутат України:

— З кожними виборами роль молоді зростає. Це відбувається насамперед тому, що зростає освітній рівень молодих людей — значна частина молоді бачить можливість власної самореалізації в політичних чи навколополітичних структурах або проектах. Вибори — це є пік такого способу самореалізації, тому багато молодих людей беруть участь у цьому в різних формах — від виборчих штабів до власного балотування. Вони тягнуть за собою ту більшість, яка у період між виборами вважає цю річ абсолютно зайвою. Зрозуміло, що ця більшість бере участь у виборчих кампаніях як технологічна сила, яка забезпечує агітаційні, пропагандистські та інші подібні моменти. Кожна молода людина, згідно своїм баченням, отримує від виборів якісь сподівання, окрім тих, хто принципово не бачить для себе необхідності йти на виборчі дільниці. Таких також багато, і їхня кількість, у міру розв’язання основних проблем у країні, буде збільшуватись. Це здорова реакція здорового демократичного суспільства, якщо таке у нас колись з’явиться. Але рівень явки молодих людей на наступних виборах збільшиться. Збільшиться тому, що багато яскравих особистостей будуть визначати ці парламентські вибори. З’явились блоки, які значною мірою зорієнтовані на молодше та середнє покоління. які якраз і стануть їх головним виборчим ресурсом. Є досить політичних лідерів, які не є старшими аж настільки, щоб принципово не сприйматися молодими людьми. Це, у свою чергу, привносить такий неформальний поділ у саме молодіжне середовище, і не тільки у політизоване молодіжне середовище. Голоси молодих можуть вирішити практично все. Без перебільшення. Середній вік людини, яка йде на вибори, в нашій країні дуже поважний. Це обумовлює представленість у парламенті старшого покоління у більшій пропорції, ніж молодого. Ця пропорція була б інакшою, якби більша частина молоді відвідувала виборчі дільниці. Тому, в принципі, за активної участі молодих виборців можлива зовсім інша структура Верховної Ради України. Я сподіваюся, що наступні парламентські вибори будуть саме таким випадком. Сили, які бачать майбутнє у минулому, безумовно, не дістануть підтримки молоді, але дістануть цю підтримку ті, хто бачить свіжі, ринкові, демократичні і перспективні для молодої людини пропозиції. А це, власне, тільки ті сили, які бачать майбутнє України у Європі і в НАТО.

Юрій МОЛОКАНОВ , секретар з ідеології ЦК ЛКСМУ:

— Нас непокоїть те, що явка молоді на вибори забезпечується комендантами гуртожитків та деканами факультетів. Як правило, молодь голосує на виборах під наглядом декана. Ми б хотіли, щоб молодь йшла на вибори добровільно, а не тому, що це потрібно адміністрації міст, областей чи ВУЗів. Це перша проблема. Друге: молодь повинна усвідомити, що ці вибори досить важливі для неї і що від її вибору залежить майбутнє України. Останні події показують, що якщо ця політика буде продовжуватися (після прийняття Земельного кодексу в Україні просто нічого буде більше продавати), то майбутнє нашої молоді досить похмуре. Тому молодь повинна усвідомити свою відповідальність; вона не повинна дешево продавати свої голоси, як на минулих виборах — бюлетені купувалися по 10 гривень. Ми будемо агітувати за Комуністичну партію України.

Вадим КОСТЮЧЕНКО , голова «Української соціал-демократичної молоді»:

— Щоб молодь прийшла на вибори, молодіжні організації, і наша у тому числі, повинні провести акції, спрямовані на активізацію явки молодих на виборчі дільниці. Молодь повинна виявити свою громадянську позицію, і майбутній парламент має формуватися не людьми пенсійного віку, а саме молоддю. Тільки тоді він буде дієздатним, робочим. Багато молодіжних організацій уклали ряд стратегічних договорів з партіями, і ніхто не забороняє таким організаціям представляти якісь партії або виступати у ролі кандидатів від партій, а ставши депутатами — лобіювати молодіжні інтереси. Треба шукати партнерів, які відповідають ідеології молодіжної організації. Чи використовують молодь? Я думаю, що це буде залежати від її представників — від тих, за кого вона проголосує і з кого вона потім буде вимагати. На цих виборах наша організація — я сподіваюся, й інші організації — зроблять усе, щоб явка була рекордною. Перед нашою організацією стоїть завдання — молодi повиннi прийти і проголосувати за демократичні перетворення. Яким буде прапор демократії — вони будуть вирішувати на виборчих дільницях. Але вони повинні прийти, щоб у парламенті була демократична більшість.

Продовження теми на стор. "День України"

Ігор ОСТРОВСЬКИЙ
Газета: