Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Хто як програвав і хто як виграв

Полтава нарешті обрала міського голову, та може знову бути втягнутою в судові скандали
19 грудня, 2006 - 00:00
АНДРIЙ МАТКОВСЬКИЙ

Полтава нарешті втратила титул «безголового» міста, який носила ще з 2002 року, коли її діючий мер Анатолій Кукоба був обраний депутатом Верховної Ради. На довиборах 26 листопада полтавці віддали більшість голосів на користь секретаря міської ради та в. о. мера Андрія Матковського. Він здобув 54 відсотки голосів тих, хто взяв участь у виборах. Та, попри це, триває процес оскарження результатів голосування з боку інших претендентів на заповітне крісло.

ПЕРЕДІСТОРІЯ

Ще з 2002 року Кукоба, отримавши мандат народного депутата, залишався мером, але де-факто містом керували від його імені секретар та перший заступник міського голови. Навесні цього року на місцевих виборах полтавці знову обрали Кукобу міським головою (його основний супротивник Віктор Животенко набрав лише на 1,5 відсотка голосів менше). Одночасно одіозний «господар міста» пройшов до парламенту за списком Партії регіонів. І за місяць після виборів був змушений остаточно перейти на роботу до парламенту, адже не зміг би порозумітися з «помаранчевою» більшістю у міській раді. А сама Верховна Рада призначила вибори мера в Полтаві (як у Кіровограді та Чернігові) на 26 листопада.

Перемогу на цих довиборах здобув секретар Полтавської міської ради та в. о. мера Андрій Матковський, призначений на цю посаду після скандального відходу Кукоби від справ у місті. Підтримка його полтавцями становила 54 відсотки від тих, хто взяв участь у виборах (явка склала 36,5 відсотка — це майже 87 тисяч осіб, а кількість виборців у Полтаві становить майже 240 тисяч). Основний його конкурент, керівник Київського району міста Віктор Животенко набрав тільки 27 відсотків голосів виборців, а третього кандидата — бізнесмена Андрія Баранова — підтримали лише 7 відсотків. Інші сім кандидатів не набрали більше чотирьох тисяч голосів.

Ці дані збіглися з даними екзит-пола, проведеного вперше у Полтаві на місцевих виборах Комітетом виборців України та медіа-агентством «ПРорив», а також паралельного підрахунку голосів КВУ. Спостерігачі КВУ, що працювали на всіх 134 виборчих дільницях, фіксували незначні порушення, пов'язані зі списками виборців, голосуванням на дому та процедурою видачі бюлетенів. Але, на думку представників КВУ, ці порушення суттєво не вплинули на результати виборів.

ФАЛЬСИФІКАЦІЇ?

Та інші учасники виборчого процесу знайшли факти, які, на їхню думку, піддають сумніву результати волевиявлення полтавців. За інформацією штабу Віктора Животенка (де, до речі, були шоковані результатами екзіт-полу й одразу його розкритикували, поки не дочекалися аналогічних результатів від тервиборчкому), у Полтаві виборці масово підкуповувалися.

Йдеться про подію, яка трапилася на одній із центральних вулиць міста, де працівники команди Животенка близько 17-ї години помітили підозрілий автомобіль. Почавши переслідувати «фольксваген», вони змусили водія таки зупинитися. Він, очевидно, не впорався з керуванням, врізався у бордюр, вистрибнув із авто та втік. Інша версія від інших представників штабу говорить, що автомобіль стояв, а не рухався, а водій, дізнавшись про можливе переслідування, хутко зник, залишивши в авто велику суму грошей та відомості з підписами конкретних людей, яким видавалися гроші за «правильне» голосування. Версії, м'яко кажучи, схожі на провокацію, адже як можна було тікати з власної машини, не забравши грошей і не знищивши або просто викинувши компрометуючi документи? Та й сам факт наявності документальних (!) свідчень підкупу виборців викликає здивування. Найцікавіше, що автомобіль, за словами штабістів, належав людині з оточення Матковського.

Але студенти гуртожитку Медакадемії (87-ма дільниця), яких записали на відео в штабі, дали чіткі свідчення, що підробляли, голосуючи «за Матковського», а гроші їм видавав їхній ровесник. А власник автомобіля якраз і координував роботу щодо підкупу виборців... І знову знак питання: як перевірялися факти «потрібного» голосування і навіщо взагалі було фіксувати це у відомостях? Так само висловився і голова ТВК Василь Похилюк, який назвав такі дії «наївними».

Попри це, прокуратура Полтави відкрила кримінальну справу за фактом перепон для реалізації громадянами виборчого права, а вже о 18:45 у день голосування до Октябрського райсуду Полтави надійшов перший позов з проханням визнати факт масового підкупу виборців людьми Матковського та зняти останнього з реєстрації кандидата на посаду міського голови Полтави. Одночасно довірена особа Віктора Животенка Роман Лелюк звернувся до ТВК з проханням не оприлюднювати офіційні результати голосування до рішення суду, адже в Октябрському райсуді на той момент знаходилося вже 4 позови та були докази — відеозйомка з місця події.

ПЕРЕМОЖЦЯ ВИЗНАЧАТИМЕ СУД?

ТВК довірену особу Животенка проігнорувала та оприлюднила підсумки голосування вже 28 листопада, попри те, що згідно з законом мала люфт до 1 грудня. Протокол підписали всі представники територіальної виборчої комісії. А тому Октябрський районний суд протягом 28 листопада — 4 грудня спочатку прийняв рішення об'єднати всі справи в одну, а потiм взагалі відмовив у розгляді справи по суті, адже з 28 листопада такого суб'єкта як «кандидат Матковський «…не існує, а є обраний міський голова! Відповідно, зняти з реєстрації неіснуючу юридичну особу вже неможливо. Це формулювання надійшло від юристів Матковського, серед яких, за нашими даними, були і представники адвокатської компанії Сергія Власенка. Був ще й позов проти ТВК — за фактом неправомірного опублікування результатів виборів, ще до завершення судового розгляду.

Зрештою, останнім рішенням суду було — відхилити позов за недоведеністю викладених фактів. Про це й повідомив голова ТВК Василь Похилюк 5 грудня, вручивши Матковському посвідчення міського голови.

Люди Животенка вирішили йти до останнього — і оскаржили це рішення в Апеляційному суді. На превеликий подив, Апеляційний суд Полтавської області 8 грудня визнав неправомірним рішення Октябрського суду від 3 і 4 грудня. Зокрема, в постанові судової колегії Апеляційного суду значиться, що районний суд неправильно визначив вид правовідносин при відхиленні позову Животенка, а також помилився щодо винесення рішення про недоведеність факту масового підкупу виборців з боку людей Андрія Матковського. Одночасно кілька нерядових представників територіальної громади міста (серед яких і екс-кандидат Олександр Кулик) побували у прокурора міста Івана Кінашевського, де наполегливо пропонували тому не спускати справу на гальмах.

Зрештою, шансів на позитивний результат — а ним може бути визнання виборів такими, що не відбулися, — у представників Животенка мало. Для цього необхідно, щоб були зафіксованi серйозні порушення і було визнано недійсними результати виборів на 10 відсотках виборчих дільниць (із 134, які є в Полтаві). Та Животенко все ще сподівається…

ЖУРНАЛІСТАМ — СУДИ, ДІТЯМ — МАЙДАНЧИКИ

Новообраний міський голова воліє ці речі не коментувати. Воно й зрозуміло: менше галасу — швидше все забудеться. Натомість сам Андрій Матковський також чекає справедливості від судових органів — але вже за іншими справами. За повідомленнями прес-служби міської ради, мер Полтави Андрій Матковський подає 5 різних судових позовів, пов'язаних з використанням «чорного піару» на його адресу на останніх позачергових виборах.

Йдеться, насамперед, про скандальний фільм, який демонструвався в ефірі «5-го каналу» та місцевої телекомпанії «Місто» за кілька днів до виборів. У фільмі «Полтава і халепа» Матковського зображували хабарником, бюрократом і двоєженцем, «проїхалися» на рахунок його родини, власного бізнесу та методів керівництва. У популярному кіно, яке можна було отримати і на компакт-дисках, було використано кадри з сесій міської ради, начебто відзняті журналістами «Студії «Місто». За це (а також за відмови в наданні ефіру Матковському та народному депутату Миколі Томенку, який приїхав у п'ятницю перед виборами агітувати за нього) вона поплатилася акредитацією: 20 депутатів Полтавської міської ради звернулися до Матковського з відповідним листом. Цікаво, що до міської ради замість Матковського, який склав із себе повноваження її депутата, пройшов журналіст якраз «Студії «Місто» Ігор Кужик, який був наступним у списку БЮТ.

А автором фільму, як з'ясувалося з відповіді «5-го каналу», є зовсім не «канал чесних новин». «Виробником відеоматеріалів про події у м. Полтаві та замовником на їх розповсюдження в ефірі телеканалу «5 канал» виступає Полтавське обласне об'єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта», на підставі відповідного договору», — значиться у листі. Цікаво дізнатися, що головою полтавської «Просвіти» є народний депутат України Микола Кульчинський, що є прихильником Животенка ще з весни цього року і чий син Роман очолював один із штабів Животенка. Матковський на своїй прес-конференції дуже шкодував, що цей лист надійшов йому вже після завершення виборів…

Не залишаться непокараними й інші журналісти, що дозволили собі критикувати новообраного мера. Йдеться, зокрема, і про «Україну молоду», де було вміщено критичну публікацію про Андрія Матковського та його можливі фінансові оборудки. За словами самого Матковського, розрахунок вартості моральної шкоди, завданої йому та його родині такими публікаціями, буде дуже простий: юристи оцінять за ринковою вартістю все нерухоме майно — АЗС, магазини тощо, які ЗМІ приписували йому, але насправді в його власності ніколи не були, — отримана сума і буде заявлена в судах. Усі кошти, які він виграє щодо вчиненої моральної шкоди, Матковський планує використати на облаштування дитячих майданчиків. А майданчиків у Полтаві чимало…

ПЕРШІ КРОКИ І… РЕПРЕСІЇ

Цим перші кроки Матковського не обмежилися. За нашими даними, незабаром секретарем міської ради буде призначено керівника штабу Матковського, депутата міськради та гендиректора ТОВ «Автодім Полтава» Олександра Козуба. Сам Матковський заявляє, що нині на цю посаду є десяток претендентів. Кандидатури обговорюються у фракціях, є претенденти і від БЮТу, і від Партії регіонів. Хто її обійме точно — вирішить наступна сесія 19 грудня. А в тому, що рішення буде провести легко — сумніватися не доводиться: наразі більшість у міськраді (під егідою БЮТ, до якого належав і новообраний мер) становить 27 депутатів, а може сягнути більше 30 (при 50 депутатах усієї ради).

Фінансову комісію міської ради, яку зараз очолює депутат «Нашої України» (що підтримувала Животенка) Володимир Головко, очолюватиме регіонал Віктор Семенов, голова наглядової ради ТОВ «Торговий дім «Полагросервіс» (мережа продуктових магазинів міста). Це реверанс у бік Партії регіонів, яка підтримувала Животенка і свідчення того, що свої впливи у місті зберігає і колишній мер міста, а нині — нардеп-регіонал Анатолій Кукоба. Нагадаємо, що один із наближених Матковського Олександр Залужний теж свого часу «засвітився» як учасник переслідувань Кукобою бізнесу одного з його конкурентів на попередніх виборах мера Юрія Фастовця. Тоді торгове підприємство АТ «Пушкарівський» було захоплено, а кандидатуру самого Фастовця зняли з виборів за кілька днів до голосування. Офіційно ж Кукоба підтримав свого екс-суперника Животенка, чим засвідчив свою подвійну гру (адже і в разі його перемоги, і в разі перемоги Матковського він мав би там своїх людей), а також, можливо, понизив рейтинг самого Животенка.

Напевно, постраждає і депутат від БЮТ (але підтримував Животенка, як і «Наша Україна» з Регіонами) Олексій Ландар, голова правління одного з найбільших забудовників міста ВАТ «Полтаватрансбуд». По-перше, замість нього головою містобудівної комісії міськради може бути призначений соціаліст (частина соціалістів разом із БЮТ та частиною комуністів підтримали Матковського) Борис Петтер — директор Державного проектного інституту містобудування «Міськбудпроект». А по-друге, його будівнича діяльність потребує гарних стосунків з міською владою, чого зараз навряд чи він зможе дочекатися, адже він якраз і є власником корпоративних прав незабутньої «Студії «Місто». Швидше за все, його бізнесові позиції дуже похитнуться.

Шквал критики ж на адресу Матковського не припиняється. Супротивники та всюдисущі журналісти не перестають нагадувати історію з реалізацією міської програми освітлення, коли вся Полтава до останнього провулку була освітлена новенькими ліхтарями… китайського виробництва. Натомість, Полтавський завод газорозрядних ламп випускає продукцію удвічі дешевшу і очікував від міської влади хоча б якоїсь підтримки.

Під час нещодавніх переговорів Матковського з власником хлібопекарного комплексу «Кулиничі» Володимиром Мисиком, директором словенської компанії BTF Бояном Кушаром та комерційним директором італійської фірми Technoareadementi Массімо Леонціо було досягнуто домовленостей про відкриття протягом наступного року в Полтаві мережі магазинів-пекарень, оснащених найсучаснішим обладнанням. У них будуть вироблятися понад 200 видів хлібобулочних виробів за європейськими технологіями та низькими цінами. З одного боку — полтавцям це надзвичайно вигідно, а з іншого — викликає принаймні здивування. Адже кілька тижнів тому, коли «Кулиничі» встановили в Полтаві чотири свої кіоски (поєднані з кіосками «Укрпошти», адже тій наказано було оновити старі металеві коробки «Союздруку») без дозволу міської влади — реакція була швидкою. Одразу ж було оголошено, що ці кроки напряму пов'язані з виборами, адже представники компанії «Кулиничі» начебто заявили про підтримку Животенка, бо розуміння у міської влади вони не знайшли. Воно і ясно: хлібобулочні вироби з чужої сировини, виготовлені потужною фірмою і реалізовані за нижчими цінами, фактично поховають місцевого виробника. Про це не забарилися заявити і керівники провідних хлібопекарських підприємств міста. Міськвиконком видав наказ «Укрпошті» демонтувати такі кіоски, після чого газети звідти зникли, а «Кулиничі» — залишилися. Виявляється, тепер надовго, бо та ж сама влада, але вже після виборів, надала останнім карт-бланш на можливість демпінгувати, збиваючи ціни місцевих виробників.

Не забувається й історія з передачею в оренду на 25 років 55,6 га землі колишніх артскладів у центрі міста під житлову забудову київській фірмі «П'ятий елемент». Міська влада (у тому числі Борис Петтер) представляли цю угоду як надзвичайно вигідну — 27 мільйонів гривень до міського бюджету та приблизно 600 нових квартир для міської черги в новому мікрорайоні. Натомість деякі фахівці вважають, що її вартість — мінімум 50 мільйонів доларів. Матковський відповідає, що рішення про передачу землі приймало Міністерство оборони, яке їх отримало у вигляді компенсації за повернення до комунальної власності міста занедбаної території авіамістечка із 75 будинками. Серед критиків такого рішення — ще один екс-кандидат на виборах мера Андрій Баранов.

ВЕСЕЛА КАМПАНІЯ ВИЯВИЛАСЯ БЕЗРЕЗУЛЬТАТНОЮ

От його кампанія була напрочуд веселою — без замовних фільмів, листівок та газет, без вихідних даних та тонн бруду. Великі повітряні кульки у формі дирижаблів, веселенький зелений колір, зелені ж прапори — все це полтавці оцінили лише у сім відсотків. Щоправда, на своїй підсумковій прес-конференції голова ради директорів Полтавського міжгалузевого регіонального консорціуму «Енергомед» Андрій Баранов заявив, що дані власного екзит-полу, які зафіксували у нього 14 відсотків — відповідають дійсності. Мовляв, у нього на руках — понад 50 актів про порушення на виборах. Але різниця у голосах між ним та його супротивниками достатньо велика, тому Баранов не бачить резону у визнанні виборів недійсними.

На його думку, переважна більшість тих, хто не прийшов на вибори — це його виборці, які не схотіли обирати між двома кланами та, по суті, одним і тим же «ляльководом». Натомість, свій результат Андрій Баранов побачив у настанні «ери публічної політики», коли полтавці вже не матимуть єдиного царя і зможуть реально опонувати міській владі. Саме в останньому Баранов і вбачає свою роль, адже він є і головою громадської ради «Сила громади», куди входять понад 120 (!) громадських організацій і яка прагнутиме отримати статус дорадчо-консультативного органу міської ради. Стратегія Баранова цілком зрозуміла: вже вдруге беручи участь у виборах міського голови, він прагне запам'ятатися полтавцям і на хвилі критики (нехай навіть і конструктивної) та за підтримки 120 організацій (хай частина з них і є «віртуальними») здобути високий рейтинг у майбутньому. Тим більше, що на питання своєї участі в роботі міської влади він відповів негативно: «Я не бачу можливості працювати у виконавчій владі не з своєю програмою». Натомість Баранов обіцяє громадський контроль новообраній міській владі.

НЕМАЄ ЛИХА БЕЗ ДОБРА

Наостанок — про найприємніше. Незадовго до виборів Комітет виборців України запропонував усім кандидатам (на той час їх лишилося десятеро) підписати Меморандум «Нові стандарти відкритості та прозорості влади», розроблений спільно з громадськими організаціями міста. Він став першим таким документом протягом ряду виборів у Полтаві за останні роки. Його особливості — в наявності низки конкретних кроків для забезпечення стандартів прозорості та підзвітності влади. У документі йдеться про запровадження системи електронного голосування в залі засідань міської ради, активізацію роботи сайту міської ради, розробку та введення програми «Електронний виконком» з метою отримання мешканцями Полтави широкого спектру послуг в електронній формі. Також пропонується регулярно проводити громадські слухання з важливих питань життя міста, рішення яких у разі потреби виноситимуться на сесію міськради, створити або відновити діяльність дорадчих органів i громадських рад, забезпечити доступ громадянам та громадським організаціям до комунальних ЗМІ, регулярно проводити публічний звіт міського голови, фінансування з боку виконкому міськради програм i заходів громадських організацій проводити прозоро, виключно на конкурсній основі. Цей документ пропонується зробити офіційним, а в разі порушення його положень громадські організації, що підписали Меморандум, можуть ініціювати дострокове припинення повноважень міського голови.

Одним із п'яти кандидатів, які підписали документ, якраз і був новообраний мер Андрій Матковський. І він не став відмовлятися від підпису під Меморандумом, зазначивши на своїй першій прес-конференції, що один із пунктів — а саме встановлення системи електронного голосування, виконуватиметься завдяки фінансуванню з міського бюджету.

Отже, новий мер виконуватиме обіцянки? Якщо, звичайно, дадуть…

Євген БРИЖ, Полтава
Газета: 
Рубрика: