Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Процес пішов

В Україні вперше видано посібник з арбітражного процесу
15 грудня, 1999 - 00:00

Без сумніву, в умовах реформування економічних відносин важливість арбітражних судів в Україні як інструмента спрямування підприємницької активності до правового русла згодом тільки зростатиме.

Звісно, з одного боку, факт зростання кількості звертань підприємців до Арбітражного суду свідчить про суперечливість і заплутаність українського законодавства. Але, з іншого боку, це безумовне свідчення авторитету, що зріс, арбітражних судів. Тому що, скажімо, п'ять років тому більшості підприємців і на думку б не спало звертатися до арбітражу. Звернулися б до кримінальних авторитетів.

Важливою деталлю, що сприяє підвищенню авторитету арбітражу, є й той факт, що частину суперечок підприємець- держава було вирішено на користь підприємців, що викликало щире здивування й образу у виконавчої влади (пригадаємо заклики чиновників не виплачувати суддям зарплату, якщо вони визнають правоту підприємця, а не державних структур).

Процес становлення суду як дійсно незалежної гілки влади відбувається вельми непросто, однак зусилля з подолання радянської спадщини у вигляді телефонного права приносять перші результати. На думку голови Вищого арбітражного суду України Дмитра Притики, «кожний рік несе позитивні зміни в плані реальної незалежності судової влади, й вона поступово займає в суспільстві належне їй місце».

— Пане Дмитре, за давньою традицією наприкінці року, як водиться, підводять підсумки роботи. Що б ви виділили в роботі арбітражних судів в році, що йде?

— Як керівник системи арбітражних судів України я задоволений підсумками нашої роботи. Минулого року в арбітражі було розглянуто 125 тисяч справ, цього — близько 165 тисяч. Ми розцінюємо збільшення кількості звертань до арбітражних судів як свідчення довіри до судової інституції. При цьому скасованих рішень було близько 1% від загальної кількості, й це також показник якості, що зросла, нашої роботи. Я вважаю, що критика, яка звучить на нашу адресу, пов'язана в основному з тим, що діяльність арбітражних судів знаходиться в центрі життєво важливих процесів у нашому суспільстві й економіці. Це й розрахунки за газ і електроенергію, які переростають в політичні проблеми. Це банкрутство, яке спричиняє ліквідацію підприємства, а, отже, збільшення безробіття й зростання соціальної напруженості. Це й конфлікти підприємців з податковою. Подібні справи завжди перебувають у центрі уваги й викликають великий суспільний резонанс.

Дуже важливо, що до фінальної стадії наближається й підготовка закону про судоустрій. Цей закон буде базою для подальшого розвитку судової системи в Україні.

— Ви є одним із співавторів нового учбового посібника «Арбітражний процес». Чим, на ваш погляд, він вирізняється серед інших видань з судової тематики?

— Необхідно сказати, що це перше видання подібного плану, випущене в Україні. Його цінність полягає також у тому, що серед авторів не тільки чисті вчені, але й судді-практики. Таким чином, студенти отримали й теоретичний, і практичний учбовий посібник, який, зазначу, також використовують у своїй практичній роботі й наші молоді колеги в арбітражних судах.

Дмитро СКРЯБІН, «День»
Газета: 
Рубрика: