Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Слов’янський»: Азаров обiцяє фiльм «з продовженням»

24 квітня, 2002 - 00:00

Наприкінці минулого тижня Артемівський районний суд Луганська виніс вирок колишнім керівникам банку «Слов’янський». Віце- президента банку Бориса Фельдмана засуджено до дев’яти років позбавлення волі з конфіскацією майна, без права займати керівні посади, начальника фінансового департаменту банку Олександра Заславського засуджено на два роки позбавлення волі.

Як відзначила прес-служба ДПАУ, вирок винесли тільки із двох, не найзначніших епізодів у справі про фінансові махінації, а саме — за фактом розкрадання коштів у сумі 7,4 млн. грн. та ухилення від сплати податків на суму понад 1 млн. грн. За іншими епізодами, які, зі слів голови ДПАУ Миколи Азарова вимірюються десятками, слідство триває, тому в справі «Слов’янського» ще рано ставити крапку. «Ми маємо досить матеріалу, що свідчить про великомасштабні порушення закону», — підкреслив М. Азаров.

Закінчений процес щодо банку «Слов’янський» М. Азаров називає «дуже повчальним» і рекомендує всім його учасникам зробити «серйозні висновки». Передусім це, на думку М. Азарова, стосується «безпрецедентного тиску», який у ході процесу чинився на суддів: «Було все — і загрози, і шантаж, що неприпустимо у цивілізованому суспільстві». М. Азаров повідомив, що податківці вели зйомку цих подій і незабаром покажуть широкій громадськості документальний фільм про хід процесу.

Клієнтами банку були Дніпровський і Макіївський металургійні комбінати, енергопостачальна компанія «Дніпробленерго», Харківський завод ім. Малишева та інші. М. Азаров вважає, що розрахуватися з вкладниками «Слов’янського» можна протягом одного-двох років. Із його слів, левова частка вкладників уже отримала свої гроші, і тепер лишається майже тисяча вкладників, які мали великі внески на загальну суму 30 млн. грн. Наскільки швидко вдасться погасити заборгованість банку перед вкладниками, на думку М. Азарова, багато в чому залежить від можливості повернення вивезених активів банку за кордон. Голова ДПАУ впевнений, що тільки за рахунок одного з таких активів, що знаходиться в Іспанії, можна було б повернути вкладникам всі їхні заощадження.

Кримiнальну справу проти посадових осіб банку «Слов’янський» було порушено слідчим управлінням податкової міліції ДПАУ в січні 2000 року. Їм пред’явили обвинувачення у крадіжках майна в особливо великих розмірах на загальну суму 11 млн. грн., зловживанні службовим становищем, що призвело до майнового збитку на суму 335 млн. грн., ухилянні від сплати податків на суму понад 5 млн. грн., службових фальсифікаціях. Спочатку у справі проходило 7 підсудних, однак пізніше суд виділив окремо і припинив розгляд справи щодо п’яти обвинувачених.

КАБ «Слов’янський» було створено у 1989 році. У 1999 році за розмірами капіталу (230 млн. грн) він входив до п’ятірки найбільших вітчизняних банків, його прибуток, за підсумками року, становив 83 млн. грн., а обсяг внесків населення збільшився на 250%.

У січні 2001 року Нацбанк України ухвалив рішення ліквідувати банк «Слов’янський».

Петро ІЖИК, «День»
Газета: 
Рубрика: