Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Уроки неоголошеної війни

15 лютого 1989 року останні підрозділи «обмеженого контингенту» радянських військ залишили Афганістан
17 лютого, 2004 - 00:00

Упереддень 15-ліття виведення радянських військ з Афганістану керівники України поклали квіти до Меморіалу українцям, які загинули на афганській війні. У церемонії взяли участь Президент України Леонід Кучма, глава парламенту Володимир Литвин, перший віце-прем’єр Микола Азаров, глава Українського союзу воїнів Афганістану та голова Держкомітету у справах ветеранів Сергій Червонописький, керівники міністерств і відомств, народні депутати, ветерани-«афганці». З нагоди річниці 35 офіцерів Міністерства оборони та Генштабу Збройних сил України отримали відзнаки Міністерства «Ветеран військової служби». Як відзначив, вручаючи нагороди, міністр оборони України Євген Марчук, день виведення військ СРСР з Афганістану «закінчив цілу епоху, яка надовго врізалася в пам’ять нашого народу». Зі слів Є. Марчука, з 25 грудня 1975 року до 15 лютого 1989 року понад 160 тис. українців «пройшли суворими дорогами неоголошеної афганської війни». За даними Міноборони, кожен четвертий із них був удостоєний урядової нагороди, а 12 стали Героями Радянського Союзу. Євген Марчук висловив нагородженим подяку від імені колегії керівництва Міністерства «за патріотизм, мужність, службу та роботу в ім’я Батьківщина». Пам’ять 3160-ти українських воїнів, які брали участь в «афганській» війні та не повернулися додому, вшанували хвилиною мовчання.



«Те, що ми ввели наші війська в Афганістан, було політичною помилкою, пов’язаною з ідеологічним підходом у міжнародній політиці, який у ті роки сповідав Радянський Союз, — сказав в інтерв’ю Інтерфаксу колишній керівник радянської держави Михайло Горбачов. — Спроба нав’язати чужу модель устрою суспільства країні, яка має свої глибокі традиції, завжди приречена на провал». Зі слів М. Горбачова, виведення радянських військ із цієї країни було виправданим і неминучим, а урок із того, що сталося в ті роки між СРСР та Афганістаном, може бути тільки один. «Треба в нинішньому світі діяти, передусім, політичними методами, а не силовими, поважаючи національні й етнічні традиції, зважаючи на принципи свободи та демократії», — сказав Михайло Горбачов. За його словами, такий підхід можливий і може бути ефективний, але, на жаль, дорога до нього дуже важка.

Річницю виведення радянських військ з Афганістану відзначали в багатьох містах України, тим більше, що тепер цей день — 15 лютого — є, згідно з указом Президента України, Днем учасників бойових дій на території інших держав. Біля Меморіалу загиблим на афганській війні в Києві зібралися ветерани-«афганці» з різних куточків країни, багато хто з них уже давно не бачився зі своїми побратимами по зброї. Назвали поіменно всіх співвітчизників, які віддали своє життя, виконуючи «інтернаціональний обов’язок». Без бойових «ста грамів» не можна було ніяк обійтися...

Володимир СОНЮК, «День»
Газета: 
Рубрика: