Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Відродження Алчевська

25 лютого, 2006 - 00:00

Зима в Україну чомусь завжди приходить несподівано... Тепло й гаряча вода в оселях для українців й досі, скоріше, мрія, ніж реальність. Про необхідність реформувати житлово-комунальну сферу впродовж останніх років не говорив тільки лінивий, утім реальних кроків щодо реформування так і не було здійснено. 2006 рік поставив Україну перед вибором — або реформа комунального господарства, або мешканці міст, містечок і сіл просто «вимерзатимуть». Катастрофа в Алчевську стала чи не найбільшою техногенною аварією за усі роки незалежності України. Коли наприкінці січня на вулиці мороз сягнув критичних позначок — 25—30°C, в оселях Алчевська температура не піднімалася вище 0°C. Кадри про те, як в європейській, цивілізованій державі люди гріються в спеціальних наметах біля «буржуйок», а то й просто на вулиці біля вогнища, упродовж тижня демонстрували всі провідні телеканали, однак реакція влади, як центральної, так і місцевої, була не надто оперативною.

Чи не першою на катастрофу в Алчевську відгукнулася фракція «Відродження» та «Укрза лізниця». Депутати фрак ції «Відродження» організували постійно діючий депутатський пост на місці аварії, а «Укрзалізниця» із власної ініціативи, не маючи жодних гарантій від держави, направила в замерзаючий Алчевськ понад три тисячі співробітників свого комунального департаменту. До речі, загони залізничників першими з усіх бригад, які працювали на відновлювальних роботах, завершили свій обсяг робіт і продовжили працювати на тих об’єктах, де не вистачило кваліфікованих кадрів або які взагалі випали з планів по реставрації. Таким чином, представники депутатської фракції «Відродження» реально усвідомили й своєчасно відреагували на проблеми Алчевська.

Саме тому було прийнято рішення провести в цьому «місті катастроф» виїзне засідання фракції. У ньому взяли участь лідер фракції «Відродження» Антон Кіссе та інші депутати, зокрема Олександр Кузьмук та Геннадій Астров-Шумілов. «Ми переслідували кілька цілей, — стверджує А. Кіссе, — з одного боку, ми проконтролювали, як просуваються ремонтно-відновлювальні роботи, з іншого — як виконується указ Президента України щодо ліквідації наслідків аварії тепломереж». Водночас Антон Кіссе переконаний, що без вивчення ситуації на місці, без залучення фахівців вирішити остаточно цю проблему неможливо. В Алчевську депутати, так би мовити, у польових умовах організували громадську приймальню й упродовж дня вели прийом громадян. На думку Антона Кіссе, нині в Алчевську робота місцевої влади з мешканцями міста організована не належним чином. «Немає системного контролю за зверненнями громадян, — говорить Антон Кіссе, — усі заяви місцевих жителів будуть розглянуті, й ми ухвалимо відповідні рішення». За словами А. Кіссе, сьогодні не стільки потрібні кошти, скільки необхідна ефективна співпраця за схемою громадяни-влада.

Водночас Антон Кіссе підкреслив, що нині важко говорити, хто винен, на його думку, безумовно органи місцевої влади частково відповідальні за цю катастрофу. Проблема, на думку А. Кіссе, полягає в тому, що «ліва нога не знає, куди йде права». Ніхто не застрахований від аварій, але їх можна попередити під час підготовки до осінньо-зимового періоду. «Вочевидь, підготовка була проведена некваліфіковано», — вважає депутат. Утім, на його думку, «житлово-комунальний сектор узагалі потребує особливого підходу. Без цільової програми, без належного фінансового забезпечення про реформування мови й бути не може».

Антон Кіссе також звернув увагу на те, як безвідповідально поставилися до виконання ремонтних робіт окремі структури. Указ Президента України щодо ліквідації наслідків катастрофи в Алчевську не був виконаний у термін, визначений главою держави. Усі ці факти, вважає Антон Кіссе, потребують детального аналізу й відповідного реагування, насамперед на державному рівні.

Депутатська фракція «Відродження» в цьому питанні виявила законодавчу ініціативу, лідер фракції Антон Кіссе вніс на розгляд Верховної Ради України проект Постанови «Про виведення з кризового стану підприємств житлово-комунального господарства й стабілізацію їхньої діяльності». Автори цього документу виходили з того, що під час проведення відновлювальних робіт основною проблемою була відсутність проектної документації та графіку підключення уже підготовлених будинків до тепломережі. Окрім цього, роботу гальмували недостатньо кваліфіковані кадри місцевих ЖЕКів. Отже, на майбутнє необхідно розробити та застосувати план реконструкції систем теплопостачання Алчевська, зокрема, шляхом створення блочних котелень, які б забезпечили автономне теплопостачання.

Водночас, на глибоке переконання Антона Кіссе, аварія алчевських теплосистем продемонструвала, в якому катастрофічному стані перебуває житлово-комунальний сектор. В Україні склалася така ситуація, коли тарифи на комунальні послуги не покривають витрат на їхнє надання. Практично всі українські комунальні підприємства є збитковими. Через те, що ці збитки не компенсуються ані з державного, ані з місцевого бюджету, комунальники змушені або не платити постачальникам, або зменшувати обсяги послуг. Усе це призводить до значного й невпинного погіршення якості комунальних послуг. Члени депутатської фракції «Відродження» вимагають від Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України скоординованих дій, зокрема, на їхню думку, є потреба створити робочу групу, яка б виробила спільні законодавчі пропозиції. Реалізація цього проекту постанови не вимагає витрат з державного бюджету, виконати цей документ можна використовуючи кошти резервних фондів держбюджету. Водночас Антон Кіссе переконаний в тому, що реформування житлово-комунальної галузі можливе лише за умови належного фінансування. Сьогодні надто багато людей на комунальних негараздах роблять собі передвиборний піар, а реальних, ефективних кроків як не було, так і немає. Депутатська фракція «Відродження» закликає законодавчу й виконавчу влади порозумітися в цьому питанні, й зробити все, аби Алчевська катастрофа в Україні більше не повторилася.

Кость ГОРДІЄНКО
Газета: 
Рубрика: