Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ЗАПИТАННЯ «Дня»

Як впливають дії опозиції на вашу життєву позицію? Ви надаєте перевагу розмовам про політику на кухні чи на майдані?
27 листопада, 2002 - 00:00

Петро ВОЛЬВАЧ, голова товариства вчених «Крим з Україною», академік Екологічної академії наук України:

– Сьогодні саме час обговорювати політичні проблеми вголос, але – і не на кухні, і не на майдані. Чому? По-перше, комуністи в 70—80-х роках, коли говорили про підвищення соціальної активності трудящих, насправді все робили для того, щоб цю політичну активність приспати. Тому ті, у кого ця активність не була приспана – говорили про політику на кухні, бо говорити про це правдиво більше було ніде. Зараз соціальна активність людей вже переросла кухонні масштаби, вона дійшла до інших крайнощів – вихлюпнулась на вулиці і на площі. Кричать, мітингують, сперечаються, навіть б’ються, а користі нема. Істина, як завжди, десь посередині – не на кухні, але й не на площі. Я прихильник серйозних аудиторій: місце політичних дискусій – газети, телебачення, Iнтернет, аудиторії вузів, депутатські зали засідань, «круглі столи», конференції та диспути.

Що стосується нинішньої опозиції – то на життя в Криму вона фактично не впливає, і її дій тут фактично не відчувається. Всі опозиційні структури в Криму надзвичайно слабкі: РУХи і «Наша Україна» тут розвинуті слабо, структури БЮТ та Соцпартії теж ледве розвинуті, послабшали і комуністи, чутно серед них одного Леоніда Грача, та й той опозиціонер не зовсім. Бо як відомо, хоч і перебуває в таборі опозиції, але виступає фактично проти її структур та ідей. Тому говорити про якийсь вплив опозиції на Крим було б великим перебільшенням.

Володимир МОГИЛЮК, завідуючий терапевтичним відділенням Червонозорівської медчастини, м. Кіровоград, ВАТ «Червона зірка»:

– Те, що називають опозицією, я для себе структурую. Приміром, червоної опозиції я не сприймаю абсолютно. Одначе, є політики, до яких я ставлюся нормально, в тому числі й серед так званої опозиції. Саме політики-особистості, а не політичні партії. Досвід «перебігання» депутатів з фракції до фракції, а також зміни сутностi деяких партій з переходом їх керма до інших осіб доводить, що назва партії сама по собі нічого не значить. Вважаю, не можна бути фанатом просто партії, як і опозиції загалом. Що ж до розмов на кухні, то саме їм я завжди надавав перевагу. Ясна річ, «кухні» в широкому розумінні – в кав’ярні десь, в колі знайомих. Вважаю, це нормально. Аби я вийшов на площу, мало б щось значне статися в державі чи регіоні. Для мене це крайнiй захiд.

Валентина БАСКЕНОВА, член правління Сумського товариства захисту прав споживачів:

– Коли у столиці проходили акції опозиції, мені довелося у справах їхати до Києва. Квитки було важко дістати. Я бачила людей, які їхали, щоб взяти участь у цих подіях. В основному це були люди похилого віку, які (вони самі зізнавалися) отримали за поїздку від зацікавлених осіб по 80 гривень і безкоштовні квитки. А ще – молодь, яка пиячила всю ніч. Зрозуміло, для чого потрібна молодь, вона швидше пожбурить камінь – на знак «протесту» — ніж пенсіонер. Але і багатьом пенсіонерам активності не позичати. Ні, приєднуватися до них бажання не маю. Дії опозиції в моєму особистому світогляді нічого не змінили. Я не довіряю подібній тактиці і тим, хто її втілює на майдані. Не думаю, що для нас, звичайних людей, щось зміниться на краще.

Сергій ДРУГАЛЬ, експерт агентства «Єдина система нерухомості Кіровоградщини»:

– Жодним чином не впливають. Як мовиться, немає такої проблеми. Хоча з десять років тому, коли навчався в інституті, я брав безпосередню участь в місцевих політичних акціях. Звісно, підтримував демократичні сили. Гадаю, в майбутньому моя участь в політичних процесах, принаймні місцевого масштабу, – річ цілком реальна. Я не любитель обговорювати політичні питання на кухні, і якщо колись знову їх обговорюватиму, то не в замкненому просторі (що від цього міняється?), а вже ліпше на майдані.

Дмитро ОСТАПЕЦЬ, різнороб на будівництві, м. Донецьк:

— Я взагалі із Західної України. До Донецька приїхав гроші заробляти: у нас в Тернопільській області люди сидять без роботи роками. Хто до Москви їде, хто на схід України, хто в Польщу і Чехію… І що для нас влада робить? Та нічого… Як бродяги, по всьому світу вештаємося. Я поважаю Ющенка, Тараса Чорновола бачив — гарний мужик… Нібито вони — опозиція. Та тільки ж як пересядуть у крісла нинішньої влади, так самі такими ж стануть. Тому я собі голову політикою не забиваю. Раніше цікавився, на щось сподівався, а зараз вже не до того. Сім’ю годувати потрібно — у мене дружина і дочка в Тернополі… Так що не до мітингів мені.

Степан ТУРОВЦІЙ, директор СП «Фек Конвектор Україна», м. Ужгород:

– Конструктивні ідеї опозиції можуть позитивно впливати на розвиток демократичних процесів. Я поки що конструктивності не відчуваю. Про політику треба говорити не на кухні чи майдані, а в місцях, відведених для цього.

Олександр МАЛИХІН, викладач історії державного коледжу, м. Донецьк:

— Власне, що таке опозиція? Це коли одна сторона протидіє другій, оспорюючи ті чи інші методи вирішення проблем, що нагромадилися в державі. Опозиція обов’язково повинна бути в демократичній державі, оскільки без протидії влада швидко може стати тоталітарною. У Європі опозиція дуже сильна: до її думки прислухаються, і що найголовніше — опозицію не душать, оскільки розуміють її значення. Я взагалі політично нейтральна людина. Моя справа — розібратися в ситуації і допомогти розібратися моїм підопічним, які ставлять мені запитання про політику щодня. Так що помиляються ті, хто уявляє нинішнє покоління сірою масою, яка нічим не цікавиться. А моє завдання — не розставляти акценти направо і наліво, а просто видати інформацію до роздумів. І на мене не зовсім діють різні політичні лозунги нинішніх опозиціонерів і їхні вимоги до діючої влади. Все це вже було. А тому нудно… А на мітинги сам не ходжу і своїм учням не раджу. Нехай краще уроки роблять і здобувають професію.

Леонід ЛИСИЙ, відставний підполковник СБУ, м. Хмельницький:

– Дії так званої опозиції я категорично не сприймаю. Бо вони спрямовані на розвал держави. Опозиція поводиться, наче слон у посудній лавцi. Мета не може виправдувати будь-які засоби. Це – не опозиція. Що їх об’єднує? Ненависть до Кучми, прагнення взяти владу за будь-яку ціну.

Тому я займаю активну позицію проти такої опозиції. На мітинги, які вона проводить, ходив. Як сторонній спостерігач. Аби зайве переконатися, що вони не такі, якими себе показують людям. Газета «День», яку я дуже поважаю, останнім часом трохи написала про гіркі плоди місцевої політики. А саме: про ситуацію на речових ринках, про те, що місто стало вотчиною одного клану і т. ін. Це – сумна правда. Якби гроші йшли не у чужі кишені, то у Хмельницькому було б загальне благоденство. Такий висновок роблю у розмовах із своїми друзями, знайомими. Чи то, як ви кажете, на кухні, чи то в публічних місцях. Шкода: газета «День» мало уваги звертає на те, що робиться на місцях. Адже склалося так, що центральна влада, змушена виправдовуватися, послабила увагу до місцевих правлячих еліт – ті не відають, що творять. Та це – не докір газеті. Бо інші ЗМІ ще менше говорять, показують і пишуть правди про життя в регіонах.

Микола АВДІЄНКО , підприємець, м. Суми:

– Ви подивіться, хто у нас ходить на мітинги. Переважно це пенсіонери. Іншими словами — люди, яким нічого втрачати. Погаласують і, може, їм легше стане, коли висловлять наболіле.

У нашій державі дійсно треба багато що змінити, в першу чергу в економіцi. Але не думаю, що тут допоможуть вуличні акції. Ні, я на мітинги не ходжу. По-перше, не маю часу – мушу працювати. По-друге, хоч багато чим і не задоволений, але кричати про це, щоб завтра податкова на мене «наїхала»... Місто ж у нас невелике.

Я і мої друзі дорожимо своїм бізнесом, вкладаємо туди багато праці, і розвивати його в сучасних умовах непросто. Допомоги від держави не чекаємо — хай би хоч не заважала. Так що...

Підготували Микита КАСЬЯНЕНКО, м. Сімферополь, Віктор КРУПСЬКИЙ, м. Кіровоград, Сергій КУЗІН, м. Донецьк, Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День», Алла АКІМЕНКО, м. Суми, Василь ЗУБАЧ, м. Ужгород
Газета: 
Рубрика: