Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Цих людей неможливо зламати!»

Фотограф Олександр Клименко — про перші години після полону українців Володимира Жемчугова та Юрія Супруна
20 вересня, 2016 - 10:07
ЗУСТРІЧ ПІД ЩАСТЯМ. ОДРАЗУ ПІСЛЯ ЗВІЛЬНЕННЯ ВОЛОДИМИРА ЖЕМЧУГОВА ОБНІМАЄ ДРУЖИНА ОЛЕНА. ОЛЕКСАНДР КЛИМЕНКО КАЖЕ: «САМОМУ БУЛО ВАЖКО СТРИМАТИ ПОЧУТТЯ» / ФОТО ОЛЕКСАНДРА КЛИМЕНКА

Присутні на цій події стали свідками прояву протилежних людських якостей: благородності й ницості. Та про все по порядку.

Володимира Жемчугова та співробітника ООН Юрія Супруна звільнили з полону бойовиків «ЛНР» 17 вересня. Біля міста Щастя Луганської області їх обміняли на прибічників «ЛНР» і «ДНР», яких раніше затримала СБУ. Юрій Супрун потрапив у полон 12 квітня цього року, Володимир Жемчугов — у вересні 2015-го. Володимир, який родом з міста Красний Луч на Луганщині (нині — Хрустальний), перед полоном підірвався на розтяжці й втратив обидві руки, а згодом — зір. Його намагалися обміняти ще минулого листопада, але процес зірвався. Потім у Facebook віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко зазначила, що якби Володимира витягли з полону раніше, зір вдалося б врятувати.

Серед журналістів, які знімали обмін, був фотограф, володар Призу Призів «Золотий День» нашого торішнього фотоконкурсу Олександр Клименко. Журналіст давно знімає війну на Донбасі, але вперше став свідком такої події. «Емоції змішані: це і трагічне, і радісне дійство, — зізнається Олександр Клименко. — Самі звільнені поводилися дуже мужньо. Цих людей неможливо зламати, у них є сила духу! Жемчугов потім казав, що у полоні можна все витерпіти: знущання, голод. Головне — знати, що країна про тебе пам’ятає, що за тебе борються».

То звідки взялася ницість? На обміні був присутній стрінгер Грем Філіпс, який має репутацію кремлівського пропагандиста. Він облаяв українських журналістів і образив Володимира Жемчугова. «Це було гидко. Наші камерамени просто знімали, ніхто нічого не казав у відповідь. Коли він зовсім розкричався, його почала відтягувати Ольга Кобцева, яка займається обміном військовополонених з боку «ЛНР», — згадує Олександр Клименко. Володимира Жемчугова Грем Філіпс запитав, кому він потрібен без рук. Українець відповів на провокації дуже гідно: «Я патріот. Я потрібен своїй країні. Україна своїх не кидає».

На свободі Володимира зустрічала дружина Олена. Олександр Клименко спілкувався з нею перед обміном. «Вона дуже приємна і вольова жінка, чоловік — її життя. Видно, що ці люди кохають одне одного», — ділиться фотограф.

Незабаром звільнених доправили до Києва. Там у лікарні їх зустрів Президент України Петро Порошенко. «Я хотів би, щоб зараз весь світ почув: ми своїх не кидаємо!» — тепер ці слова промовив очільник держави.

У лікарні Володимира Жемчугова зустріла й мама, Олена Іванівна. Цікавий збіг: Олександр Клименко познайомився з нею за кілька днів до звільнення Володимира. «Тоді біля Посольств Франції та Німеччини тривали пікети людей, чиї близькі потрапили в полон. Серед них була і мама Жемчугова, про якого я тоді не знав. Я підійшов до неї, поруч ще стояла дружина Володимира, і вони розповіли про свою рідну людину, я їх сфотографував, ця світлина вийшла у газеті «Голос України», де я працюю. А за кілька днів я став учасником такої події, як звільнення Жемчугова!» — радіє фотограф.

Два українці нарешті вдома, але ще треба визволити десятки людей. У день повернення Володимира Жемчугова та Юрія Супруна Петро Порошенко нагадав про своє доручення представникам у Тристоронній контактній групі, а саме — продовжити роботу зі звільнення українців і «якнайшвидше повернути додому 45 заручників, про місцезнаходження яких нам відомо».

Марія ПРОКОПЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: