Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Генштаб України і НАТО: ЧИ Є КОНТАКТ?

Експерт: «Створення Сил спеціальних операцій має бути утаємничено, регулюватись окремим законом, щоб не було спокуси використання їх не за призначенням»
18 листопада, 2015 - 17:41
«НА ВАШИХ ОЧАХ, ВАШИМИ РУКАМИ БУЛА СТВОРЕНА НОВА УКРАЇНСЬКА АРМІЯ», — ЗВЕРНУВСЯ ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ПЕТРО ПОРОШЕНКО ДО ВІЙСЬКОВИХ У ГЕНШТАБІ ЗБРОЙНИХ СИЛ НА НАУКОВО-ПРАКТИЧНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ В СЕРЕДУ / ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА

Президент України Петро Порошенко в середу в Генштабі Збройних сил на науково-практичній конференції за результатами командно-штабного навчання «Рішуча відповідь-2015» окреслив ключові умови, в яких перебуває країна. Президент наголосив на необхідності реформування всього комплексу оборони і безпеки країни відповідно до рішень РНБОУ. В умовах війни голова держави вимагає покращити логістику в зоні АТО для забезпечення потреб армії, що в умовах накопичення ворогом озброєння і регулярного порушення режиму тиші вкрай важливо за імовірного активного наступу російських бандитів. Щодо взаємодії із західними партнерами Порошенко, без деталізації, зазначив, що її посилено.

Однак днями з’явилася низка повідомлень із критикою існуючого процесу співробітництва Генштабу України з НАТО. А саме йдеться про сферу створення Сил спеціальних операцій, роль яких у нинішній війні — одна з важливіших. Зокрема, саме такі підрозділи використовував Путін для першого етапу окупації частини наших територій. І саме тому формування ССО в Україні вкрай необхідно для ведення не лише оборонної, а й визвольної боротьби в умовах сучасного ведення бою.

Журналіст Юрій Бутусов на своїй сторінці у Facebook оприлюднив різке незадоволення ходом створення ССО. «У вересні 2015-го НАТО відправило двох своїх експертів по ССО в Київ. Минулого тижня експерти дали звіт місії НАТО в Україні — за два місяці досягнуто нульових результатів, — пише Бутусов. — Про зрив програми співробітництва місія НАТО вже неодноразово повідомляла Адміністрацію Президента, адже контакти з керівництвом Генштабу виявилися безрезультатними».

Бутусов пояснює свою реакцію на цю ситуацію тим, що має не маті створити відповідний резонанс для звернення уваги на проблему. В цей же день народний депутат від БПП Ірина Фріз (колишній прес-секретар Петра Порошенка до його вступу на посаду Президента) так само різко відреагувала на історію навколо співробітництва Генштабу з НАТО. Вона заявила, що Генеральний штаб ЗСУ відмовляється від контактів із НАТО, а також іде на зрив співробітництва України з Альянсом. Фріз зазначила, що заплановані в Хмельницькому тренування Генштаб без пояснень перевів до Яворівського полігону. «При цьому ходять жахливі чутки про причини такого перенесення, в які я не хочу вірити», — написала депутатка, щоправда не уточнивши, про які саме чутки йде мова.

Фріз також повідомила, що зараз вона перебуває в Центрі Маршалла, і в черговий раз до неї надходять питання від американських партнерів, які стверджують, що їх ігнорує український Генштаб і їхня робота «фактично заблокована», а Управління спецоперацій знаходиться під тиском із погрозами звільнення.

Генеральний штаб ЗСУ не зміг в той самий день дати офіційну відповідь на таку критику, а оприлюднив свою реакцію наступного ранку, де заперечує заяви про зрив процесу створення ССО разом із НАТО. В Генштабі, згідно з офіційним коментарем, створена і працює група, діяльність якої зосереджена на співробітництві з НАТО. Концепція розвитку ССО розроблена і зараз — на етапі проходження експертної оцінки із залученням спеціалістів, у тому числі радників НАТО. При цьому представники Генштабу посилаються на те, що Сили спецоперацій є закритою структурою в системі ЗСУ, тому інформація, що торкається їх створення і функціонування, не може бути розповсюджена на загал.


ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Нагадаємо, що Президент поставив завдання Збройним силам протягом п’яти років перейти на стандарти НАТО, що позначено зокрема й у Воєнній доктрині, яку було ухвалено наприкінці вересня цього року. При цьому на одній із нещодавніх зустрічей із генеральним секретарем НАТО Ієнсом Столтенбергом Петро Порошенко дав чітку відповідь, що поки Україна не готова вступити до Альянсу, але робота в цьому напрямі ведеться.

Борис КРЕМЕНЕЦЬКИЙ, генерал-майор, перший заступник начальника Головного управління військового співробітництва та миротворчих операцій Генштабу ЗС України:

— На жаль, не всі журналісти розуміють, що створення Сил спецоперації — це справа, яку публічно жодна країна не афішує. Робота по їх створенню здійснюється, і вона проводиться спільно з НАТО. Я особисто був у Брюсселі з начальником Генштабу Муженком (той випадок, про який згадує Бутусов). Після цієї зустрічі керівник спецоперацій НАТО відвідував Україну, відбулися дуже плідні переговори, і були окреслені шляхи, що робити далі. Якщо подивитися на щоденні брифінги спікерів АТО з відеокоментарями, то ви побачите там обстріли, якісь дії, підрозділи і жодним чином не звернете уваги на сили спецоперацій. Адже це робота філігранна і здебільшого таємна. Вони тому і називаються Силами спеціальних операцій. Жодна країна ці питання не афішує, і в жодній країні такі сили легко не створювалися. Вони потребують і ресурсних вкладань, і підготовки людей. Я був свідком того, що з керівником спецоперацій НАТО було взаєморозуміння щодо наших підходів, особливо в питаннях підбору і підготовки людей. Така підготовка відрізняється від підготовки, наприклад, десантників, «морських котиків»  тощо. Така робота набагато складніша і масштабніша. Безумовно, ці питання має обговорювати експертне середовище — пропонувати свої думки, але це в жодному разі не має торкатися безпосередньо висвітлення самого процесу формування таких сил.

Валентин БАДРАК, директор Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння:

— Протягом наступних трьох — п’яти років, поки в нас буде вакуум озброєнь стратегічного рівня, саме підрозділи спецпризначення і саме ССО можуть забезпечити стримування агресора. Щодо Генштабу, то, звісно, це питання має бути утаємничено. Наслідки проведення спецоперації можуть мати відгомін і на міжнародній арені, а потім Президенту необхідно буде їх коментувати. Можливо, цей фактор і стримує Президента створювати такі Сили спецоперацій.

Але тут я можу констатувати неповне розуміння Генеральним штабом самої суті спецоперацій і того, як треба їх проводити. Про це свідчить щонайменше бажання Генштабу включити повітрянодесантні війська в Сили спецоперацій і поєднати їх із загонами спецпризначення. Завдяки західним партнерам цю безглузду ідею вдалося не втілити в життя.

Але такі питання, як підписання Концепції Сил спецоперацій і створення спеціального учбового центру, поки що Генштабом гальмується. Я не впевнений, що Генштаб розуміє складову інформаційно-психологічних операцій. Тут треба залучати державний і цивільний сектори. На жаль, зараз Верховний головнокомандувач прислухається виключно до порад начальника Генштабу і до його бачення. Це ризикований підхід, який суттєво гальмує оборонну реформу. Особливо це небезпечно, враховуючи прогнози щодо можливого наступу бойовиків навесні. Тоді нам знову доведеться боронитися лише за рахунок патріотичного ентузіазму і ціною невиправданих жертв.

Деякі особи наполягають, щоб створення ССО було забезпечено відповідним законом. Це мало б захистити ССО від проблем, притаманних саме Україні, наприклад, використання їх не за призначенням. Адже у нас є приклади того, коли навіть підводників відправляли обороняти блокпости, тобто мікроскопом забивали цвяхи.

Валентин ТОРБА, «День»
Газета: 
Рубрика: