Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Митрополит проти поліції

Віктор ЄЛЕНСЬКИЙ: «Статус владики Павла не може бути індульгенцією від відповідальності»
8 вересня, 2015 - 10:15
ФОТО З САЙТА YOUTUBE.COM

У суспільстві дедалі більше набирає розголосу відеоінцидент, на якому настоятель Києво-Печерської лаври Павло сперечається зі співробітниками київської патрульної поліції, що зупинили автомобіль Mercedes-Benz S-class священика за порушення ПДР. Випадок стався більше місяця тому, але у мережу відео потрапило лише днями.

У відповідь на зауваження поліцейських щодо порушення правил владика Павло неочікувано відповів: «Ви в церкві сьогодні були? Подумайте про душу, тоді будете ставити мені запитання». Водночас священнослужитель не дав поліцейським поспілкуватися з водієм і скласти протокол на порушення, мовляв, у церкві є послух, і водій не винен. «Якщо я дозволю — візьмете, якщо не дозволю — не візьмете», — заявив Павло у відповідь на бажання поліцейських побачити права водія. Далі владика проігнорував наполягання поліцейського на тому, що водій порушив правила дорожнього руху, відповівши: «Нічого. Слава Богу! Поїхали». Цей випадок викликав шквал критики на адресу священнослужителя, який вже не вперше фігурує у подібних ситуаціях.

У прес-службі патрульної поліції Києва щодо цього інциденту заявили, що, «враховуючи присутність значної кількості віруючих, патрульні вирішили не нагнітати конфлікту і не здійснювати заходів для затримання правопорушника». «Правильність такого рішення було вивчено керівництвом Департаменту патрульної служби», — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше цей автомобіль вже фігурував у сюжеті одного з українських телеканалів 2011 року, в якому владика Павло погрожував журналістам розбити їхню камеру за зйомку його в цьому автомобілі. Ситуацію коментує релігієзнавець, народний депутат Віктор ЄЛЕНСЬКИЙ:

— Митрополит Павло не вперше і не вдруге сколихує громадськість своєю поведінкою, яка є не просто нехристиянського характеру, а й поза межами добра і зла. Він так поводився під час Майдану, вихваляючи і підтримуючи Януковича, в той час, коли і його віряни, зокрема, протестували в центрі столиці. Зважаючи на такі дії священика, навряд чи він може бути і може вважатися взірцем духовного злету. Водночас така поведінка жодним чином не вплине на ставлення його вірних до церкви та Лаври. Але викличе обурення в іншої частини громадськості. А громадськість, яка знає, як себе поводить не тільки митрополит Павло, а й багато інших священників багатих парафій, ще більше зміцниться у своєму скептичному ставленні до цієї церкви.

Така поведінка владики по-справжньому матиме наслідок на простих парафіяльних священиків, яким дуже важко виживати в нинішніх умовах, які не можуть, як сказано в Канонічному Праві, живитися від вівтаря. Лідери «Опозиційного блоку» не можуть давати їм гроші. Громадськість дивитиметься на них як на продовження лаврського священноначалля. Це також торкнеться й людей, які хотіли б «оцерковитися», адже для них це стало також ударом.

У деяких церквах, зокрема православної традиції, є певні правила щодо таких випадків. Наприклад, якщо єпископ чи інша помітна духовна постать чинить неблаговірний вчинок, в тому числі такий, що підпадає під карну справу, й про це починає говорити преса, тоді священновладдя викликає цього священика й пропонує йому піти на спочинок з відповідною пенсією, щоб погасити конфлікт і не кидати тінь на всю церкву. Якщо він вважає себе невинним і говорить про це церкві, тоді вона буде його захищати всіма їй доступними способами. Але якщо в результаті виявиться, що ця особа винна, то вона не просто піде на спочинок, а й залишиться всіх церковних звань і пенсій. Статус владики Павла не може бути індульгенцією від відповідальності

Дмитро ПАЛЬЧИКОВ, Львівський національний університет імені Івана Франка
Газета: 
Рубрика: