Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Право на захист

Експерт: «Україна — єдина європейська країна без зброярського законодавства»
24 вересня, 2015 - 10:56
ІНСТАЛЯЦІЯ РОМАНА МИХАЙЛОВА «НА ЛІНІЇ ВОГНЮ», ПРЕДСТАВЛЕНА НА ART-KYIV CONTEMPORARY В МИСТЕЦЬКОМУ АРСЕНАЛІ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Чи надавати право на вільне володіння вогнепальною зброєю громадянам України? Саме така дискусія знову відновилася в суспільстві, приводом до чого стала петиція на сайті Президента «Законодавчо затвердити право громадян України на захист», яка набрала необхідних 25 тис. підписів. Її автор — голова Наглядової ради ВГО «Українська асоціація власників зброї» Георгій Учайкін. Мабуть, в Адміністрації Президента не очікували на швидкий збір підписів і серйозно забарилися з офіційною реакцією глави держави, яка мала бути представлена протягом 10 днів з моменту набрання підписів.

Проте раніше Президент вже дав неофіційну відповідь журналістам: «Бажаєте носити зброю — прошу, волонтером, добровольцем — до військкомату, пройдете курс навчання, тестування психіатричне, психологічне, медичне, на відповідність вимогам  і критеріям... У нас зараз дуже важлива функція — оборона держави. Сьогодні ви як ніколи потрібні там, — пояснив Порошенко. — Підвищення ефективності роботи правоохоронних органів має збільшити безпеку українців. Не підтримую тих, хто бажає ходити по вулицях зі зброєю, таким чином дестабілізуючи ситуацію в суспільстві, у містах, які далеко від зони АТО і фронту». За словами Президента, лише 11% українців «за», а 82% «проти» закону, що дозволить вільно володіти зброєю, і його ставлення до цього питання на боці більшості.

Очевидно, Президент посилався на дані спільного соцопитування Центру Разумкова та фонду «Демократичні ініціативи», результати якого були оприлюднені в серпні. Проте незалежно від соцопитувань, факти свідчать, що суспільство, в тому числі через контрабанду із зони АТО, перенасичене нелегальною зброєю. І за суспільної дискусії щодо права на законне володіння нею відсилати людей служити в зону АТО виглядає дивно, бо окрім війни на окупованій території, існує злочинність на вільній. Тож, можливо, слід дозволити людям самозахист та ввести законні рамки і більш жорсткі інструменти регуляції обігу зброї? До того ж надання додаткового серйозного права громадянам на володіння зброєю може виховати, дисциплінувати та навчити людей відповідальності. А вміння з розумом володіти та користуватися зброєю є свідченням зрілості та цивілізованості суспільства.

«ЯКЩО ВОЛОДІННЯ ЗБРОЄЮ НЕ РЕГЛАМЕНТОВАНЕ, ТО ЛЮДИНА КУПУЄ НЕЛЕГАЛЬНУ ЗБРОЮ, ТИМ САМИМ ФОРМУЮЧИ НА НЕЇ ПОПИТ»

Георгій УЧАЙКIН, голова Наглядової ради ВГО «Українська асоціація власників зброї», автор петиції:

— Якщо розглядати соціологію, на яку спирається Порошенко, то пункт у соцопитуванні «легалізація вільного продажу зброї населенню» — некоректний, це маніпуляція словами та виконання того, що хоче почути влада. Ми своєю петицією продемонстрували такий результат, який зруйнував усі соцопитування, бо представники влади ніколи нормально не вивчали думку населення щодо цього питання. За перші п’ять днів наша петиція набрала 25 тис. підписів, а потім за три дні її розгляду — ще 11 тисяч.

Замість того, щоб створити робочі групи із залученням фахівців та експертів, силовиків та правоохоронців, подивитися на факти, ми слухаємо неправдиву соціологію. Проте владі не вдасться уникнути цього питання, бо ситуація дедалі погіршуватиметься — за рік рівень злочинності збільшився в три рази. Юрій Луценко спокійно оголошує, що в кожному регіоні діють озброєні банди до 1000 осіб, але після цього наступний крок представників влади — підняття питання легалізації проституції. Потрібно зрозуміти, що Путін надсилає в Україну своїх людей не сексом займатися, а вбивати українців.

У нас взагалі законодавчо не врегульовано питання захисту людей, тому ми відповідно і назвали нашу петицію. Ми запропонували два юридичні інструменти, зрозумілі з точки зору логіки, здорового глузду та світового досвіду. Ми говоримо не про легалізацію зброї, а про надання законодавчого статусу обігу зброї в Україні та законодавче закріплення права людей на захист. Це питання не просто на часі, а перезріло — його вже давно вирішили країни Балтії, Молдова — в 1994 році. Україна — єдина європейська країна без зброярського законодавства. Україна — єдина країна в Європі, яку рвуть на шматки, наш рівень злочинності захмарний, але у нас обіг зброї не регламентовано, немає права людей на захист.

Тож ми запропонували зробити щось на кшталт Другої поправки до Конституції США, яка надає американцям право не лише володіти зброєю, а й захищатися від узурпації влади, захищати конституційний лад. Ми так само сказали: українці мають право, закріплене в Конституції та в законі прямої дії, на  захист не лише свого майна, життя, здоров’я близьких та рідних, а й конституційного ладу та територіальної цілісності. Тоді не виникне запитань, як діяти в ситуації, якщо з’являться хлопці з триколорами та георгіївськими стрічками. Наші добровольці, не маючи де-юре права, поїхали свого часу з мисливською зброєю захищати наші кордони — то чому це не привести до ладу?

Саме в першому пункті ми говоримо, що людина як громадянин має право вільно володіти вогнепальною зброєю. Але щоб це право було реалізовано, потрібен закон, який це регламентуватиме: з якого віку, яка зброя, після якого навчання, необхідних процедур, ліцензії — вся деталізація цього питання. Тому другим пунктом ми говоримо про необхідність закону про цивільну зброю і боєприпаси. Більше того, відповідний законопроект ми підготували, і з 10 грудня 2014 року він лежить в парламенті — якісний та схожий на 99% законів вже діючих у світі. Він регламентує абсолютно всі аспекти обігу зброї серед населення, але його ніхто не розглядає. Більше того, сьогодні люди, які захищають себе за допомогою зброї, фактично в 95% випадків отримують термін ув’язнення, бо існує ганебний строк «перевищення меж самозахисту». В перехідних положеннях нашого законопроекту ми врегулювали ці спірні моменти — залишити в карному кодексі лише «самозахист» та «вбивство», побудувати систему майбутньої підготовки власника зброї, зробити єдиний державний реєстр власників зброї, демонополізувати МВС, щоб воно припинило будувати корупційні схеми продажу дозволів за гроші.

Якщо ж володіння зброєю не регламентовано, то людина купує нелегальну зброю, тим самим формуючи на неї попит. В зоні АТО, звичайно, дістати її набагато дешевше, тому пропозиція починає відповідати попиту і будується бізнесова схема реалізації нелегальної зброї. Тому це питання потрібно вирішувати шляхом надання людям законного права купувати необхідну зброю самозахисту під наглядом держави. В такому разі ми зменшимо попит на нелегальну зброю та покращимо загальну ситуацію.

«СУСПІЛЬСТВО НЕ ГОТОВЕ ДО ТОГО, ЩОБ ВОЛОДІТИ ЗБРОЄЮ»

Микола ПАЛАМАРЧУК, народний депутат України, «Блок Петра Порошенка»:

— Я як людина, яка багато років пропрацювала в правоохоронній системі, виступаю проти дозволу на вільне володіння зброєю. Тому що сам факт наявності зброї говорить про можливість її застосування. Кожна людина не завжди психологічно готова правильно оцінити ситуацію. А коли суспільство озброєне, то завжди є насторога.

Але як парламентар та людина, яка вивчає процеси в суспільстві, я вважаю, що той арсенал зброї, який сьогодні є в суспільстві, краще легалізувати. Сьогодні Україна, напевно, є однією з країн, найбільш насичених зброєю, яка не є легалізованою на руках у людей, і так далі продовжуватися не може. Більше того, як голова ТСК по Мукачевому, хочу зазначити, що у нас є багато самозванців, які зараховують себе нібито до «Правого сектору», їздять із нелегальною зброєю, що призводить до серйозних конфліктів у суспільстві, й ми не знаємо, до чого могла дійти ситуація на Закарпатті. Брязкання зброєю в суспільстві недопустиме, тому потрібно ввести володіння зброєю в законні рамки, а парламент має визначитися щодо документу, який це має регулювати. Потрібно розробити та продумати такий закон, який дозволить володіти зброєю тим особам, які попередньо пройшли медобстеження, здали відповідні заліки тощо, а також встановити рамки щодо джерел придбання зброї. До дозволу вільного володіння нею потрібно поставитися дуже скрупульозно. Суспільство ж треба частково роззброїти — частину нелегальної зброї, яка є не руках, здати, якусь частину слід легалізувати. Більше того, у нас є закон, який передбачає кримінальну відповідальність за незаконне носіння, володіння та придбання зброї, але він діє дуже слабко. Тому потрібно посилювати відповідальність за його порушення.

У Верховній Раді зареєстровано відповідний законопроект, і я вивчав громадську думку та досвід різних держав — усі по-різному підходять до видачі права дозволу на зброю, права її носити. Але громадська думка сьогодні виступає проти цього. Суспільство боїться, коли бачить озброєних людей. Тому потрібно враховувати думку населення. І те, що каже Президент, я підтримую — суспільство не готове до володіння зброєю.

Тож у мене тут двояка думка: по-перше, чим менше зброї в суспільстві, тим краще для нього, а захищати мають право спеціально навчені люди та органи. По-друге, потрібно враховувати ті умови, в яких ми перебуваємо, та ту кількість зброї, яка є на руках. Тому реалії диктують нам, що потрібно приймати серйозний, сучасний та розумний закон, який унеможливить носіння незаконної зброї.

Дмитро КРИВЦУН, «День»
Газета: 
Рубрика: