Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Хочеш бути багатим — будь ним!

20 квітня, 2002 - 00:00

Хто iз нас не хотів би заробити силу-силенну грошей, не докладаючи особливих зусиль. Усі! Я впевнена, що 99,9% населення. Така вже суть людини. Особливо розрослася така галузь масового бізнесу, як дистриб’юторство. Багато хто приблизно знає, що це таке, інші — найчастіше наївно вважають, що їх на цьому не проведеш, а треті — просто займаються дилерством.

Не багато людей замислюються над тим, що дилер — не просто людина, яка нав’язливо пропонує продукцію своєї фірми та виблискує нагрудним значком, що зухвало викрикує: «Спитай мене, як схуднути!» Це застаріла думка. Зараз дилер — психолог душі і серця. Під час розмови він орієнтується на проблеми співрозмовника. Дилер (особливо якщо це ваш знайомий чи близький друг) спитає вас про справи на роботі, про сім’ю, про здоров’я. Але ми ж не американці, які відповідають на всі запитання «ОК». Наша людина тільки й чекає випадку, як би поговорити про себе і свої проблеми, думаючи, що хоч наполовину скине їх на голову співрозмовника, який, у свою чергу, багато що з цих проблем витягує для себе і в одну мить, «жаліючи та співчуваючи», пропонує свою уявну допомогу. А починається це так дружньо: «Любиш свою роботу?» чи можна щось більш болюче, на зразок: «Чи досить ти заробляєш, щоб задовольнити свої потреби?», а можна й комплімент: «Я знаю, ти — людина активна і заповзятлива!»

І так, крок за кроком, дивуючись самому собі, ви цілком можете вирішити, що час купувати цю продукцію чи вступити у «новобранці» дилерської мережі. Але не можна забувати, що всі організації — громадські, економічні, релігійні — спираються на принцип піраміди. І те, що ви господар своєї майбутньої справи, — помилкова думка, оскільки ви — всього тільки маленька цеглинка внизу величезної «піраміди Хеопса». Адже найбільший прибуток перепадає тому, хто стоїть на чолі дилерської піраміди, хто на її верхівці. А ви, ганяючи містом, немов загнаний лось, будете отримувати малу частку, притому працюючи якраз не на себе. Враховуючи і те, що товар продати не так i легко, бо кожен із «цеглинки» в піраміді хоче заробити і ставить свою накрутку, а вона зростає разом із кількістю осіб, які перебувають у дилерських рядах.

Не буду заперечувати, що дуже спокусливо звучать слова: «Ти почнеш власний бізнес, продовжуючи працювати чи вчитися, отримаєш за короткий термін високі прибутки, а головне — ти отримаєш фінансову незалежність і забезпечиш себе та свою сім’ю».

І багато хто, вірячи цьому, стрімголов біжить на фірмову презентацію, де бадьорим голосом розповідають про те, як швидко вони добилися успіху і скільки тепер заробляють.

Але ви повинні розуміти, що з вашою, порівняно дешевою «робочою силою», фірма уникає таких грошових витрат, як реклама і розвезення продукції — все це робите ви: рекламуєте продукт і пропонуєте його купити, виспівуючи про корисність у використанні, навіть не знаючи, наскільки це так. А як же зі сплатою податку? Чи контролює податкова інспекція проходження товару, який продається з рук, а тому не фіксується? Адже продукція на ринку та ж, але у цій ситуації за сплатою податку добре стежать.

Навіть якщо ви зважилися купити продукт у дилерів, ви повинні пам’ятати і про те, що ці люди, бажаючи продати свій товар, залізуть до вас у душу і, користуючись, можливо, вашими проблемами на роботі, вдома чи зі здоров’ям, одразу запропонують свою «допомогу», граючи на ваших переживаннях. Особливим почуттям такту ці люди себе не обтяжують, і мені просто дивно дивитися, наприклад, на лікарів, яким ми так довіряємо. Приходячи на виклик і бачачи хвору дитину, лікар одразу, немов царівна-лебідь, виймає упаковку з імпортними капсулами та доводить схвильованій матері, що це — найкращі вітаміни, які дуже допоможуть хворому. Яка мати не купить таблетки, щоб малюку було легше? У даний момент гроші мало що означають для здоров’я дітей, про лікарську етику тут і йтися не може.

А косметика чи техніка? Хто може гарантувати якість цих товарів? Ми чуємо про неї тільки з вуст самих дилерів.

Наостанку хотілося б пригадати слова графа Каліостро з фільму «Формула кохання»: «Люди хочуть, щоб їх обманювали». Якщо ви не хочете цих наслідків — не дозволяйте себе дурити і негласно використовувати вас для збагачення.

Таїсія МАРЦЕВА, студентка, Київ
Газета: 
Рубрика: