Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Iдея незалежності – основа життя

Відгук на статтю Володимира СЕМИНОЖЕНКА «Що чекає на нашу країну?» («День» № 148-149 від 19 серпня 2016 року)
8 вересня, 2016 - 19:24

Академік Володимир Семиноженко написав змістовну статтю «Що чекає нашу країну?». На початку він висловив незаперечну думку: фундаментом нашого співжиття повинна бути ідея незалежності.

Із людьми, які піднімають на цю ідею руку чи автомат, розмови бути не може. Це наші вороги і, якщо хочете, злочинці. В цей історичний момент ідею незалежності український народ змушений прийняти як абсолют.

Трішки туманно академік написав про проблему територіальної цілісності. Він говорить, що це є внутрішній конфлікт і що Україна є однією із сторін гібридної війни (на другій стороні, очевидно, мається Росія). Це неправильно. Без агресії Кремля внутрішнього збройного конфлікту в Україні ніколи б не було і не могло бути в принципі. Та й не можна агресора рівняти із його жертвою.

Для консолідації країни Володимир Семиноженко радить простягнути руку всім — опозиційним силам...

Під час війни якраз і навпаки — всі самі повинні простянути руку. Та й опозиція — це протидія. А під час війни ніякої протидії допускати не можна, це прямий шлях до поразки.

Дискутувати будемо в мирний час, а зараз треба діяти.

Академік радить не переслідувати за ідеологічні погляди. А кого, власне, переслідують? Коли комуністів, то не за комуністичні погляди, а за погляди російського шовінізму, за піднесення руки на ідею нашої незалежності.

А ось відносно економіки, то я із шановним вченим повністю згідний. Зараз абсолютно очевидно, що всі стратегічні підприємства треба передати в руки держави. Це, до речі, програма ОУН: у приватних руках лише дрібна та середня власність, решту — у віданні держави, тобто, коли можна так сказати, поєднання дрібного капіталізму із великим соціалізмом.

У нас править бал великий капітал, і найбільш страшне те, що виводить гроші за кордон. А держава простягнула руку і просить: подайте.

Жоден президент над цим і не задумувався, тобто в цьому питанні ігнорував інтерес України.

Відносно позаблоковості, нейтралітету не маю чіткої відповіді. Звичайно, якби були в НАТО, то були б захищені від агресії Кремля. Та тут є слово «якби», і це наводить на роздуми.

По-перше, чи справді були б захищені? На папері так, а в дійсності? У Будапешті нас теж запевняли в цілісності нашої території.

По-друге, чи могли ми бути в НАТО? І чи нас там чекають? Хто чітко скаже, що недоробив Ющенко, щоб там були. Ми вступали в НАТО лише на словах. Перед Будапештом навіть не поцікавились в урядів європейських держав, чи нас приймуть.

А тепер глянемо з боку Кремля. Вступ України в НАТО вкрай погіршить стратегічне становище Росії. Це реальний факт. Він дає можливість Кремлю сіяти ненависть серед росіян до України. У їхніх очах він виправдовує ворожі дії Путіна.

Так що у питанні позаблоковості однозначної поспішної відповіді не треба робити. Тим більше голослівної.

Що ж, Володимирові Семиноженку можна подякувати за статтю. Жаль лише, що аж на двадцять п’ятому році незалежності.

Володимир КОМБЕЛЬ, село Низи Львівської області
Газета: 
Рубрика: