Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Безкоштовно і для всіх!

У столиці вперше відбувся День ресторанів: кияни пригощали всіх охочих сандвічами, солодощами й лимонадом власного приготування
21 травня, 2013 - 16:29
ФОТО З САЙТА TUMBLR.COM

Коли у парку Шевченка кілька молодих людей розгортають свій імпровізований ресторан — стіл, за яким готують, і килимки на траві, де можна присісти, — довкола відразу з’являється чимало «відвідувачів». За домашні мафіни та сандвічі тут залишають чайові — хто скільки хоче. Паралельно такі «ресторани» працюють по всьому Києву — від Труханового острова до квартири на Осокорках.

Міжнародний рух День ресторанів прийшов і в Україну. Це день, коли будь-хто може відкрити некомерційний ресторан у своєму місті — в парку, магазині чи вдома — просто приготувавши улюблені страви. Кулінари-активісти виносять на публіку свої страви не заради прибутків, а щоб цікаво провести час, познайомитися та поспілкуватися з новими людьми.

«Нам доведеться перейти до мене додому!» — жартує Яна Жадан, коли розуміє, що плита, незважаючи на всі зусилля організаторів ресторану, так і не запрацювала від генератора. Втім, дівчина знаходить простіше рішення — трішки змінити рецепт бутербродів, щоб обійтися без неї. Разом із Христиною Бичкарьовою вони швидко і майстерно накладають на хліб смажені гриби, помідори, листки базиліку, бринзу. Ставлять на стіл тарілки з мафінами і яблуками, кілька пляшок лимонаду — через дві хвилини не залишається нічого. Дівчата жартують і просять своїх відвідувачів стати в чергу — помітно, що вони не очікували аж такого ажіотажу, але і не розгубилися.

Про День ресторанів Яна прочитала в Інтернеті й відразу загорілася ідеєю приєднатися. У мережі познайомилася з однодумницею Христиною, з якою відразу почали готуватися до кулінарної події. Свій ресторан вирішили назвати Bread & Ed. «Усе відбувалося в дуже активному темпі. Закуповували й готували страви в п’ятницю ввечері і з самого ранку суботи, — розповідає Яна. — Сандвічі, бутерброди, лаваші — це досить просто, але водночас дуже смачно, до того ж це великий простір для уяви, — будь-яку страву можна перенести у формат сандвіча».

Недалеко від Bread&Ed після обіду відкривається ще один міні-ресторан — «Котлета», який так само має ажіотаж. Дівчата не втомлюються жартувати: «У наших котлетах є таємний інгредієнт! Спробуйте відгадати, який...» Час від часу нагадують про «книгу відгуків» — велику скарбничку. Марія Сердюк готувала свої котлети 17 годин — використала 15 кілограм м’яса, 2,5 кг грибів і 3 кг моркви. Котлети вийшли аж шести видів — і розійшлися за годину.

«Мені особливо сподобалися відчуття, коли ти можеш приготувати щось, що подобається тобі й іншим. Дуже приємно, коли можеш пригостити когось. І дуже подобається контакт із людьми, живе спілкування — адже кухня відкрита, а люди можуть стежити за тим, що і як ти робиш», — ділиться враженнями Яна, коли в імпровізованому ресторанчику Bread&Ed майже все вже з’їдено. Чайових, які зібрали Яна та Христина, якраз вистачило, щоб відшкодувати витрати. Дівчат це не розчаровує, адже вони й не сподівалися щось заробити. Як і інші учасники Дня ресторанів, вони хочуть, щоб у Києві прижилась ця мила й жива традиція: «Долучатися можуть усі категорії населення! В Україні дуже багато людей вміють готувати, і було б чудово, якби вони захотіли поділитися цим з іншими!» — усміхаються вони.

Ольга МАКАР
Газета: 
Рубрика: