Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ефект мерехтіння

Перевірка зору в інтернеті
8 листопада, 2007 - 00:00

Фахівці Інституту досліджень зору Шепенса в Бостоні запропонували простий і дешевий метод діагностики, за допомогою якого пацієнти, які потерпають від захворювань сітківки, зможуть самостійно стежити за змінами зору.

У роботі, опублікованій у журналі PLoS One, вчені показали, що, спираючись на зорову ілюзію — ефект мерехтіння, який спостерігається після перемикання фокусу зору людини з одного зображення на інше, — можна безпомилково визначити розташування і межі сліпих плям в оці людини, котра потерпає від хвороб сітківки.

Сліпа пляма — це область на сітківці, нечутлива до світла. Коли люди дивляться на який-небудь яскравий об’єкт, що світиться, наприклад, на блимання на телеекрані, а потім переводять погляд на порожнiй екран, то в зоровому спектрі сліпої плями вони бачать мерехтіння. Це і називається ефектом мерехтіння, пише gzt.ru.

— Ми сподіваємося, що наш тест буде доступний через інтернет або на DVD, — каже лікар Пітер Бекс, фахівець Інституту досліджень зору Шепенса й основний автор дослідження. — Це буде особливо корисно пацієнтам з глаукомою, діабетичною ретинопатією або з дегенерацією жовтої плями. Виявлення змін у зорі на ранніх етапах підвищить ефективність лікування.

За словами Бекса, навіть коли сліпа пляма досягає великих розмірів, багато пацієнтів і не думає звертатися по лікарську допомогу: вони просто не помічають змін, адже під час зростання сліпої плями мозок автоматично заповнює порожнiй сектор додатковою інформацією. Сліпа пляма розташовується в місці виходу зорового нерва з сітківки ока. Якщо у людини нормальний зір, то завдяки перцептивному заповненню пропусків, людина бачить зображення повністю.

— Але через цей процес можна не помітити симптоми серйозних захворювань, таких як діабетична ретинопатія та глаукома. Через нього люди залишаються в незнанні відносно свого стану і тому не вдаються до допомоги. Доти, доки втрата зору не стане реальною загрозою, і вони не почнуть натикатися на предмети просто тому, що їх не бачать, — каже Бекс.

Зазвичай діагностика, що дозволяє виявити збільшені сліпі плями — патологічні скотоми — коштує дуже дорого, забирає багато часу і має проводитися офтальмологом. Наприклад, використання такого методу діагностики, як ретинальна мікропериметрія (метод дослідження полів зору шляхом визначення їхніх кордонів, а також локалізації сліпих плям і визначення їхніх розмірів за допомогою периметра), вимагає обладнання вартістю близько $50 тисяч, для роботи з яким лікар повинен мати спеціальну підготовку.

Про існування ефекту мерехтіння відомо вже давно, однак досі залишалося незрозумілим те, як його можна використати. В останні кілька років Бекс і його команда почали розуміти весь потенціал цього явища. «Ми припустили, що якщо дати людині подивитися на екран з блиманням, потім вимкнути його — таким чином зір людини сфокусується на порожньому екрані, — то сліпі плями замерехтять. І тоді ми легко зможемо окреслити ці мерехтливі сліпі плями», — додав учений.

Для того, щоб перевірити це припущення, Бекс і його команда попросили вісім пацієнтів iз дегенерацією жовтої плями пройти спецiальну діагностику за методом ретинальної мікропериметрії, а також пройти тест на виявлення ефекту мерехтіння. Дослідники поставили перед пацієнтами екран з блиманням, а потім чистий сенсорний екран. Таким чином, хворі могли пальцем окреслити мерехтливі області. Вчені виявили, що результати тестів співпадали у 75% випадків, і дефекти зору можна було виявити в областях, які не визначаються під час звичайної мікропериметрії. Це підтвердило припущення про те, що подібний метод можна використати для діагностики.

— Цей метод не може замінити більш складної техніки, але ми вважаємо його дуже дієвим. І головне — пацієнти можуть використовувати його щодня у себе вдома, — заявив учений. — Якщо пацієнт виявить зміну і звернеться до клініки, то лікар зможе детальніше вивчити стан його здоров’я і запропонувати необхідне лікування.

Незважаючи на те, що результати цього невеликого дослідження виглядають дуже підбадьорюючими, Бекс вважає, що наступним кроком має стати більш масштабне клінічне дослідження.

На думку Бекса, в майбутньому цей тест має бути безкоштовним — доступним в інтернеті. Крім того, вважає Бекс, його потрібно розповсюдити по організаціях охорони здоров’я. «Ми справді віримо, що наше відкриття буде мати велике значення для людей, якi мають проблеми з зором», — сказав Бекс.

Катерина ЯКОВЛЄВА
Газета: 
Рубрика: